Geçtiğimiz günlerde gündemde olan 'Kahverengi kokarca' böceği hakkında, takipçilerimizin ricası üzerine detaylı bir araştırma gerçekleştirdik.
Fındık başta olmak üzere bahçelerde yapraklarını yiyip, bitkilerin suyunu emerek köklerini kurutan "kahverengi kokarca" adlı böcek türü, henüz evlerden uzak tutmanın etkili bir yolu bulunamamıştır. Bu böcekler, Eylül ve Ekim aylarında çoğalarak kışı evlerde geçirmek amacıyla kendilerini koruma altına almaya çalışırlar ve bu sebeple evleri istila ederler. Kahverengi kokarca böcekleri hızlı bir şekilde üreyebilirler ve doğal yaşama zarar verirler. Bu sebeple, bu zararlı böcek türüyle mücadelede öldürmeleri önerilmektedir. Bu böceğin popülasyonunun daha da artması durumunda tarımsal üretime büyük zararlar verebilir.
Meyve, Sebze, Bitki Düşmanı! Görüldüğü Yerde İmha Edilmeli
Türkiye'nin dünya ticaretinde lider olduğu fındık üretiminde verim ve kaliteyi düşüren hastalık ve zararlılarla mücadele devam etmektedir. Bölgede bitkilere ciddi zararlar veren "kahverengi kokarca" adlı böcek türü bu tehditlerden biridir. Bu zararlı böcek türünün kontrol altına alınması ve öldürülmesi tavsiye edilmektedir.
'Kahverengi Kokarca' Böceğinin Verdiği Zararlar
'Kahverengi kokarca' böceği istilacı bir tür olarak kabul edilir. Salgıladıkları koku, diğer böcekleri de kendilerine çekerek evinizi istila edebilir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında evlere yerleşerek yaşayanları rahatsız edebilen koku yayabilirler. Bu durum, temas halinde kaşıntı ve kızarıklıklara neden olabilir.
'Kahverengi Kokarca' Böceğine Karşı Nasıl Önlem Alınır
'Kahverengi kokarca' böceği, canlı veya ölü olarak elektrikli süpürge kullanılarak iç mekanlardan temizlenebilir. Ancak, süpürge makinesinde uzun süre bekletilirse kokuya neden olabilir. Ayrıca, sabunlu suyla doldurulmuş bir metal tava ve bir ışık kaynağı kullanılarak yapılan tuzaklar 'kahverengi kokarca' böceğini çekebilir ve öldürebilir.