Fabrikada Zarar Devri!

Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Ayhan Teke, Türk Şeker'e ait olan fabrikanın 2005 bilançosunun verilmesinden 1,5 ay önce özelleştirilmesinden dolayı APEK'in 26 milyon YTL zararı bilmeden kabul ettiğini söyledi. Teke ayrıca, fabrikanın geleceğinin Eskişehir'den gelmesi gereken yüksek polarizasyonlu pancara bağlı olduğunu belirtti.

Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Ayhan Teke, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelerek, fabrikanın geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fabrikanın üretimini sürdürmesi için basından destek beklediğini belirten Teke, "1953'te kurulan Adapazarı Şeker Fabrikası ilk yıl bin 800 ton şeker üretti. Ancak Sakarya'da yetişen şekerin polarizasyonu düşük. Bundan dolayı Türk Şeker A. Ş., Kocaeli ve Eskişehir'i, Adapazarı Şeker'in hinterlandı olarak belirledi. Depremin olduğu 1999 yılına kadar Eskişehir'den fabrikamıza polarizasyonu yüksek pancar getiriliyordu. Bu sayede yüksek kalitede şeker üretiliyordu. Ancak 1999'daki depremden sonra fabrikanın üretimi durdu. Sakarya'da polarizasyonu yüksek şeker üretilmediğinden fabrika kapatılmak istendi. Sakaryalı pancar çiftçisinin üretim yapması istenmedi. 2005'in sonlarında fabrika özelleştirilerek, Banka Asya'dan kredi alan APEK'e satıldı. Fabrika kamuoyunun bildiğinin aksine 45 milyon dolara özelleştirilmedi. Türk Şeker'e ait olan fabrika 2005 bilançosunun verilmesinden 1,5 ay önce özelleştirildiğinden dolayı APEK 26 milyon YTL zararı da bilmeden kabul etti. APEK, bunu Bank Asya'dan aldığı krediyle ödedi." dedi.
Fabrikanın mevcut şartlara göre özelleştirilmemesi gerektiğini ifade eden Teke, "2005'te Adapazarı Şeker Fabrikası, 33 şeker fabrikası arasında maliyeti en çok olan fabrikaydı. Sakarya'da yetişen pancarın polarizasyonu düşük. Eskişehir'den yüksek polarizasyonlu pancar kullanılmadan fabrika kar edemez. Fabrikanın bu şarlarda çalıştırılamayacağına ilişkin 7 rapora rağmen, Adapazarı Şeker Fabrikası niye özelleştirildi. Zarar edeceği önceden bilinen bir fabrika niye özelleştirilir?" diye konuştu.

Eskişehir'den pancar getirilmemesi durumunda fabrikanın 2 yıl içinde kapacağını kaydeden Teke, "Sakarya'da düşük polarizasyonlu pancar üretildiğinden fabrikamız diğer fabrikalara göre yüzde 50 geride başlıyor. Biz Eskişehir'den pancar getirirsek, 8-9 yıl içinde borcumuzu öder ve kârlı duruma geçeriz. Aksi halde bu fabrika 2 yıl içinde kapanır. Ancak Türk Şeker A.Ş., bizim Eskişehir'de pancar üretmemize yasaya aykırı diye engel oluyor. Ancak Kayseri Şeker Fabrikası için Yozgat'ta pancar ekilmesine izin vermiyor. Eskişehir, Adapazarı Şeker Fabrikası'nın hinterlandıydı ve oradan pancar alıyorduk. Eskişehir'de 3 milyon ton pancar üretimi potansiyeli var. Biz sadece 250 bin ton talep ediyoruz. Ancak Türk Şeker, yasaya aykırı diye bunu kabul etmiyor. Konu yargıya intikal etti. Dava, Danıştay'da biz haklıyız. Türkiye, yeni şeker politikası belirlemeli. Mevcut şeker kanunu yeterli değil, ihtiyaçları gideremiyor." dedi.

Teke, ayrıca basında çıkan genel yönetim giderlerinin iddia edildiği gibi 3-4 milyon YTL değil sadece 50 bin YTL olduğunu belirtti.
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
81d528e3f892985820c5685d946338b6@