Facebook Kullanıcıları Dikkat!

İnternet bankacılığı üzerinden bu yılın ilk üç ayında yapılan para transferi 140,7 milyar lirayı aştı. Bankacılık işlemlerini şubeye gitmeden elektronik ortamdan gerçekleştiren müşteri sayısının 11 milyonu geçmesi sanal hırsızların iştahını kabartırken, Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu'ndan özellikle MSN ve Facebook gibi paylaşım siteleriyle ilgili önemli bir uyarı geldi.

Kurul Başkanı Doç. Dr. Turhan Menteş, "İnternet ortamında verilen hangi bilgilerin nasıl kullanılacağını söylesem insanlar siteyi açmaz. Vatandaşların çok dikkatli olması gerekiyor. Bu sayede bankacılık bilgilerine bile ulaşılabilir. Toplanacak bilgilerle hesaplar boşaltılabilir." diyor.

Son yıllarda internet üzerinden verilen bankacılık hizmetleri genişlerken, sanal dolandırıcıların kullandıkları metodlar ve bu konudaki güvenlik tedbirleri de sıkça tartışılır oldu. Yargıtay'ın 'Hacker'ın çaldığı parayı banka ödeyecek' kararının ardından bankalar güvenlik tedbirlerini artırırken, sanal hırsızların banka müşterilerinin kişisel bilgilerine ulaşmak için başvurduğu yolların başında, sanki bankadan gönderiliyormuş gibi attıkları e-postalar geliyor. Bankalar, müşterilerine bu yolla hiçbir şekilde bilgi talebinde bulunmadıklarını ikaz ederken, amaçları arasında, 'internet üzerinde yapılan yayınlar ve hizmetlerle ilgili olarak toplumu bilgilendirmek ve bilgi toplumu olma yolunda sağlıklı yöntemlerin tespiti' de bulunan İnternet Kurulu'nun başkanı bu konuda vatandaşlara da büyük görevler düştüğünü vurguluyor.

Özellikle sosyal paylaşım sitelerine girilen özel bilgilere işaret eden İnternet Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turhan Menteş, konuyla ilgili olarak Cihan'a yaptığı açıklamada, sanal korsanların özellikle bu tür sitelere girilen kişisel bilgilerin peşine düştüklerini ifade ediyor. Söz konusu internet ortamlarına, kişilerin her türlü özel bilgilerini yazdıklarına işaret eden Menteş, sanal hırsızların bu bilgilerden yola çıkarak şahsın bankacılık bilgilerine de kolayca ulaşabileceğini vurguluyor. Menteş, kişisel bilgileri paylaşımı konusunda çok hassas olunmasını isterken, şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Hiçbir zaman kimlik bilgilerini başkalarıyla paylaşmayın. Ne olursa olsun, telefonda da olsa, internet üzerinden de olsa kişisel bilgi ikinci bir kişiyle paylaşılmamalı. Örneğin, 'kullanım süreniz dolmuştur, bilgilerinizi yenileyin' gibi sahte mesajlarla bilgilerinizi elde etmeye kalkanlar olabiliyor. Bunlara itibar etmeyin. Bankalar bile sizin bilgilerinizi kendi sitesinde internet üzerinde düzeltmenize izin vermezken bir mesaj sonucunda bilgilerinizi düzeltmeye çalışmanız doğru değil. İnsanlar kesinlikle Facebook, MSN ve chat ortamlarında kişisel bilgilerini kullanmamalı. Kötü niyetli insanlar bu bilgiler üzerinden bankacılık bilgilerine ulaşabilir. Teknolojik olarak bunu yapabiliyorlar."

İNTERNET KAFELERDEN BANKACILIK YAPMAYIN

Turhan Menteş'in dikkat çektiği bir başka nokta da internet kafelerde yapılan işlemler. Elektronik bankacılığının güvenilir olabilmesinin en önemli şartının internet ortamında 'iz bırakmamaktan' geçtiğine vurgu yapan İnternet Kurulu başkanı, öncelikle kullanılan bilgisayarın güvenli olup olmadığına bakılmasını tavsiye ediyor. Tanınmayan bir bilgisayar ya da internet kafede internet bankacılığı yapmanın sanal hırsızlığa davetiye çıkardığına dikkat çeken Menteş, "Bilmediğiniz bir internet ortamında işlem yaptığınız sırada hangi bilgilerinizi izliyorlar, izlemiyorlar farkında olamazsınız. O yüzden bankacılık işleminin internet üzerinden yapılmasını doğru bulmuyorum." uyarısında bulunuyor.
Sanal korsanlar, banka hesaplarını boşaltmak için daha çok şu bilgileri çalıyor: Kredi, Debit/ATM kart numaraları, şifreler ve parolalar, hesap numaraları, internet bankacılığına girişte kullanılan kullanıcı kodu ve şifreleri.

15 yıl önce
Dikkat geliştirme
yetişkinlerde dikkat eksikliği