Araç muayenelerinin Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı istasyonlar tarafından yapıldığı dönemde araçlarının şase ve motor numaraları ruhsatlarına eksik yazılan binlerce araç sürücüsü muayeneden geçemiyor. Araç sahipleri bu eksikliği gidermek için muayene parasına ek olarak 120 liraya yakın masraf yapmak zorunda kalıyor.
Türkiye'de araçların muayene işlemleri bir yılı aşkın bir süredir TÜVTÜRK tarafından yapılıyor. Avrupa standartlarında hizmet veren yeni muayene istasyonlarında araçlar adeta 'check-up'tan geçiriliyor. Bazı araçlar muayeneden tam not almasına rağmen, ruhsatta şase ve motor numaralarının eksik yazılması sebebiyle muayeneden geçemiyor. Muayenelerin Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı istasyonlarda yapıldığı dönemde, binlerce aracın şase ve motor numaraları ruhsatlarına eksik yazıldı.
Muayene işlemlerinin TÜVTÜRK'e geçmesinin ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, araçların şase ve motor numaralarının Avrupa'daki gibi tam olarak ruhsatlara işlenmesini istiyor. Bakanlığın çıkardığı yeni yönetmeliğe göre, TÜVTÜRK şase ve motor numaraları eksik yazılan araçlardan ruhsatlarını yenilemesini istiyor. TÜVTÜRK, muayeneden geçirmediği bu araçların sahiplerine 1 ay süre veriyor. Muayeneden geçemeyen araç sahipleri Şoförler ve Otomobilciler Odası'na giderek 14 TL karşılığında EK-1 belgesi satın alınıyor. Tekrar istasyona giderek sıraya giren araç sahibi, EK-1 belgesine motor ve şase numarasını tam olarak yazdırıyor. Bu işlemin ardından aracını muayeneden geçiren araç sahibi, motor ve şase numarası tam olarak yazılan EK-1 belgesiyle trafik tescil şubesine giderek 105 TL karşılığında ruhsatını değiştiriyor.
Söz konusu uygulama nedeniyle araç sahipleri ile istasyon görevlileri arasında tartışmalar yaşanıyor. İdareden kaynaklanan sorundan dolayı faturanın kendilerine çıkartıldığını belirten araç sahipleri, uygulamaya tepki gösteriyor.
ARAÇ SAHİPLERİNE HAKSIZ FATURA ÇIKARTILIYOR
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, kamu idaresinden kaynaklanan kusurun vatandaşa ödettirildiğini söyledi. İdarenin yaptığı yanlışlıktan dolayı araç sahiplerinden ruhsat değişimi için yeniden haksız yere ücret alınmasının yanlış olduğunu savunan Kaya, "Vatandaş kusurlu davrandığında her türlü bedel ödettiriliyor. Hatayı devlet yapınca hiç bir bedel ödettirilmiyor. Vatandaş aracını mevzuatına uygun şekilde kullanmak için muayeneye götürmüş. Ancak aracın üzerinde tam olarak yazılı bulunan şase ve motor numarası, kamu görevlileri tarafından kontrol edilmesine rağmen ruhsata eksik yazılmış. Burada mevzuata göre aracını kullanmak isteyen araç sahipleri cezalandırılıyor. Ağır vergiler altında ezilen vatandaşa bu şekilde haksız fatura çıkartılıyor. Kusurlu geçmiş dönemde şase ve motor numaralarını ruhsata eksik yazan kamu görevlileridir " dedi.
Şase ve motor numaraları eksik yazılan araç sahiplerinden ruhsat değişimi sırasında bir kereye mahsus harç parası alınmaması gerektiğini anlatan Kaya, Maliye Bakanlığı'ndan soruna müdahale etmesini istedi. Kaya, mağdur bırakılan araç sahiplerinin kusuru bulunan idare hakkında yargıya başvurarak parasını geri alabileceğini dile getirdi.
Adapazarı'nda 30 yıldır trafik takipçiliği yapan Ahmet Maya da, ruhsatlarına şase ve motor numaraları eksik yazılan araç sahiplerinin mağdur edildiğini belirtti. Bu kusurdan dolayı muayeneden geçemeyen araç sahiplerinin hem maddi zarara hem de zaman kaybına uğradığını kaydeden Maya, "Muayene işlemleri karayolları tarafından yapıldığı dönemde görevliler, araçların kodları aynı olduğu gerekçesiyle ruhsata işlemezlerdi. Kodun dışında kalan numara ve harfleri yazarlardı. Bunun trafikte hiç bir sakıncası olmuyordu. Ancak muayene TÜVTÜRK'e geçince kodlarında ruhsata yazılması isteniyor. Bu nedenle araçlar muayeneden geçemiyor. Tescil şubelerinde ve muayene istasyonlarında bundan kaynaklanan yoğunluklar yaşanıyor." diye konuştu.
Öte yandan Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, araç muayeneleri yaptıkları dönemde kendilerinden kaynaklanan bir kusurun bulunmadığını ileri sürdü.