Faturadaki kayıp kaçak bedelinin iadesine mahkemeden kötü haber

Elektrik faturalarındaki kaçak kullanım ve sayaç okuma bedellerini geri almak isteyen tüketicilere mahkemeden kötü haber geldi. Daha önce, elektrik kurumuna \'kaçak elektriği kullananları bul ve ondan tahsil et\' diyen mahkemelerden bu kez tüketiciler aleyhine karar çıkmaya başladı.

Kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesi konusunda geçtiğimiz yıllarda mahkemelerin tüketici lehine kararlar vermesi sonrası binlerce kişi tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulundu. Hakem heyetleri, tüketiciler lehine kararlar verdi. Dağıtım şirketleri, hakem heyetlerinin kararını tüketici mahkemelerine taşıdı. Davalarda yine tüketiciler lehine kararlar çıktı. Pek çok tüketiciyle ilgili yargı süreci devam ederken mahkemelerden bu kez tüketicileri üzecek kararlar geldi.

Sakarya\'da yaşayan Ç.G. isimli tüketici, faturasına yansıtılan kaçak kullanım ve sayaç okuma bedellerini geri almak için Adapazarı Tüketici Hakem Heyeti\'ne başvurdu. Hakem heyeti, kayıp kaçak ve sayaç okuma bedelinin tüketiciye iadesine karar verdi. Bunun üzerine elektrik dağıtım şirketi, tüketici mahkemesi sıfatıyla Sakarya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi\'ne itirazda bulundu. Dağıtım şirketi, kaçak elektrik kullananlardan alınamayan paranın dürüst vatandaşlardan alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Kayıp kaçak bedelinin kaçak enerji kullanımından kaynaklanan bir bedel olmadığını, bu bedelin elektrik sisteminde çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin kayıp kaçak hedef oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla EPDK tarafından belirlenen bedel olduğunu kaydeden dağıtım şirketi, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi\'nin benzer şekildeki bir davaya ilişkin 19 Nisan 2013\'de verdiği içtihat kararını mahkemeye sundu.

Kayıp kaçak bedeli kanuna uygun şekilde belirleniyor


Yargıtay\'ın içtihat kararını dikkate alan mahkeme, elektrik nakli işleminde teknik kaybın olacağını, kayıpsız elektrik üretiminin söz konusu olamayacağını kaydetti. 2011 yılı öncesinde mevzuatlar gereği teknik kayıpların tüm tüketicilere yansıtıldığını, elektrik kaçağını içeren teknik olmayan kayıpların da dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak hedefleri de dikkate alınarak serbest olmayan tüketicilere yansıtıldığını belirtti. Kayıp kaçak bedelinin kanunun temel amaçlarına uygun şekilde belirlendiğini kaydeden mahkeme, faturalarda belirtilen kayıp-kaçak bedeli ödemesine ilişkin iade talebinin yerinde olmadığına hükmederek tüketici hakem heyetinin kararını iptal etti.

Tüketici dava masrafları ile karşı karşıya kalacak

Mahkemenin gerekçeli kararında, Yargıtay içtihadı bildirilene kadar dağıtım şirketinin açtığı davalarda, davanın reddine karar verilip hakem heyetlerinin kararlarına itibar edildiği kaydedildi. Kararda şöyle denildi: "Bu tarihten itibaren örnek içtihat nedeniyle davaların kabulü ile tüketici hakem heyeti kararlarının iptaline ilişkin kararlar verilmeye başlanıldığından talep edilen miktarların azlığı da dikkate alınıp davacı vekili (dağıtım şirketi) lehine dava açılmasına tüketicilerin sebep olmadığı hususu, belirtilen nedenlerle gözetilerek vekalet ücreti ve yargılama giderinin davalıya yükletilmesine yer olmadığına dair hüküm kurmak gerekmiştir."

Öte yandan benzer bir davaya bakan Sakarya 3. Asli Hukuk Mahkemesi de dağıtım şirketinin açtığı bir itiraz davasında hakem heyetinin kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iade edilmesine yönelik kararını iptal etti

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
cf3c99d0f37ee629ddc7dea41e726f36@