Fay Hattı Bisiklet Turu Katılımcıları Sakarya'da

Kızılay, Kocaeli Üniversitesi ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün 1999 Marmara Depremi'nin 10. yılı nedeniyle düzenlediği Kuzey Anadolu Fay Hattı Bisiklet Turu kapsamında Erzincan'dan yola çıkan grup Sakarya'ya geldi.

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, Prof. Dr. Şerif Barış, Afet İşleri Genel Müdürlüğü AFEM Müdürü Dr. Nehir Varol ve bisikletçiler, Adapazarı kent meydanında çiçeklerle karşılandılar. Buradaki programa AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Aydın Serdivan, Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve vatandaşlar katıldı. Işıkara, karşılama törene Sakarya Valiliği'nden kimsenin katılmamasını eleştirdi. Işıkara, deprem bilincinin aşılanması amacıyla yapılan etkinliğe sadece iki valinin katılmadığını belirterek, "Vali ve vekillerini burada göremediğim için üzüntülüyüm. Sakarya 17 Ağustos'ta 4 bine yakın kayıp verdi. Bugün deprem bilincini öğretmeye çalıştığımız. Bu etkinliğe bu kadar duyarsız kalınmaması lazım. Kimse kırılmasın. Burada olmaları lazım. Hatta burada valilerin kendileri olması lazım. Etkinliğimize iki vali gelmedi. Biri Bolu Valisi ve Sakarya Valisi. Sakarya en büyük kayıpları veren illerden bir tanesi. Ben unutmadım o günleri" dedi.  

Sakarya'da orta hasarlı binaların olduğunu belirten Işıkara, "Maalesef bu çözülemiyor. Neden çözülemiyor. Çünkü Bayındırlık Bakanlığı'nın yaptığı tespit ağır hasarlı. Ağır hasarlı binalar yıkılır, güçlendirilmez. Ama bina sahipleri hasarın boyutunu değiştiriyor. Güçlendirme yapmadan makyajını yapıyorlar ve bu daireleri burada okuyan üniversite öğrencilerine kiralıyorlar. Onlar bizim geleceğimiz. Buna belediyede valilikte bir şey yapamıyor. Buna bir çözüm bulunması lazım" diye konuştu.
<font face="Arial" size="2">Sakarya'da orta hasarlı binaların olduğunu belirten Işıkara, <font color="#333399">&quot;Maalesef bu &ccedil;&ouml;z&uuml;lemiyor. Neden &ccedil;&ouml;z&uuml;lemiyor. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; Bayındırlık Bakanlığı'nın yaptığı tespit ağır hasarlı. Ağır hasarlı binalar yıkılır, g&uuml;&ccedil;lendirilmez. Ama bina sahipleri hasarın boyutunu değiştiriyor. G&uuml;&ccedil;lendirme yapmadan makyajını yapıyorlar ve bu daireleri burada okuyan &uuml;niversite &ouml;ğrencilerine kiralıyorlar. Onlar bizim geleceğimiz. Buna belediyede valilikte bir şey yapamıyor. Buna bir &ccedil;&ouml;z&uuml;m bulunması lazım&quot;</font> diye konuştu.</font>
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirten Işıkara, "Yapı denetim yasası var ama 21 ilde uygulanıyor. Halbuki Türkiye bir deprem ülkesi. Bu yapı denetim yasasının tüm ülkeye yaygınlaştırılması gerekiyor. Bir de denetim müessesiniz getirilmesi gerekiyor. 17 Ağustos depreminden sonra Türkiye çok doğru bir kurum kurdu; Doğal Afet Sigortalar Kurumu'nu kurdu. Bu doğru bir iş. Ama hala kanun hükmünde kararnameyle çalışıyor. Dolayısıyla bir müeyyide uygulamıyoruz. İnsanları zorlayamıyorsunuz. Gidiyor arabasının kaskosunu yeniliyor. Ama yıllarca biriktirdiği parayla aldığı evin sigortasını yapmıyor. Yapmamasının bedelini millet olarak ödüyoruz. Dolayısıyla Doğal Afet Sigortalar Kurumu'nun kanun hükmünde kararnameden çıkartılması lazım. 9 yıldır çıkarılması gerekiyor. Toplum sigorta konusunda bilinçlendirilmeli. Toplum buna sahip çıkmalı" dedi.

Konuşmaların ardından Işıkara ve beraberindekiler Kocaeli'ye uğurlandı.
<font face="Arial" size="2">T&uuml;rkiye'nin bir deprem &uuml;lkesi olduğunu belirten Işıkara, <font color="#333399">&quot;Yapı denetim yasası var ama 21 ilde uygulanıyor. Halbuki T&uuml;rkiye bir deprem &uuml;lkesi. Bu yapı denetim yasasının t&uuml;m &uuml;lkeye yaygınlaştırılması gerekiyor. Bir de denetim m&uuml;essesiniz getirilmesi gerekiyor. 17 Ağustos depreminden sonra T&uuml;rkiye &ccedil;ok doğru bir kurum kurdu; Doğal Afet Sigortalar Kurumu'nu kurdu. Bu doğru bir iş. Ama hala kanun h&uuml;km&uuml;nde kararnameyle &ccedil;alışıyor. Dolayısıyla bir m&uuml;eyyide uygulamıyoruz. İnsanları zorlayamıyorsunuz. Gidiyor arabasının kaskosunu yeniliyor. Ama yıllarca biriktirdiği parayla aldığı evin sigortasını yapmıyor. Yapmamasının bedelini millet olarak &ouml;d&uuml;yoruz. Dolayısıyla Doğal Afet Sigortalar Kurumu'nun kanun h&uuml;km&uuml;nde kararnameden &ccedil;ıkartılması lazım. 9 yıldır &ccedil;ıkarılması gerekiyor. Toplum sigorta konusunda bilin&ccedil;lendirilmeli. Toplum buna sahip &ccedil;ıkmalı&quot; </font>dedi.<br /><br />Konuşmaların ardından Işıkara ve beraberindekiler Kocaeli'ye uğurlandı.</font>
Fay Hattı Bisiklet Turu Katılımcıları Sakarya'da
15 yıl önce
Bisiklet - Motosiklet | Tamir, Bakım, Yedek ParçaBisiklet - Motosiklet | Tamir, Bakım, Yedek Parça
Bisiklet yedek parça
Sakarya