Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz'ün de aralarında bulunduğu 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan 3. duruşmanın yapılacağı Ferizli Spor Salonu çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınırken, bölgede polis, jandarma ve sivil ekipler hazır bulundu.
Spor salonunun girişinde kimlik kontrolü ve X-Ray cihazından geçirilen kişiler, duruşma salonuna alındı. Sınırlı sayıda basın mensubunun takip edebildiği duruşmanın yapıldığı salona, ses ve görüntü kaydı yapabilen cihazlar alınmadı. Ayrıca, jandarma ekiplerince duruşma salonunu etrafında güvenlik önlemleri kapsamında drone da kullanıldı.
Duruşmada, 85 tutuklu, bazı tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınlarıyla müştekiler hazır bulundu. Ayrıca bir sanık duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
SEGBİS ile kaydedilen duruşmada, mahkeme heyeti, Başbakanlık'ın davaya katılma talebinin kabulüne karar verdi.
Daha sonra avukatların taleplerinin dinlenildiği duruşmada, kimlik tespitinin ardından tutuksuz sanıklara savunmalarını yapmaları için söz verildi.
Tutuksuz sanık M.S.E, savunmasında 2015'in temmuz ayında teğmen rütbesiyle göreve başladığını ve 2016 yılında Sakarya'ya atandığını söyledi.
15 Temmuz gecesi il dışına çıktığını öne süren sanık M.S.E, "Darbe teşebbüsünü otobüste öğrendim. Ümit Dündar'ın askeri birliklerin kışlaya dönsün çağrısıyla Afyon'da inerek 16 Temmuz sabahı Sakarya'daki birliğime girdim. Hiçbir terör örgütüyle bağlantım yoktur. ByLock kullanmadım. Suçsuz olduğum halde yargılanıyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum." dedi.
Tutuksuz sanık astsubay M.Z.Ç. de savunmasında alarm emri verilmesiyle birliğine gittiğini savundu.
15 Temmuz gecesi birliğinden hiç dışarı çıkmadığını iddia eden M.Z.Ç, "O gece beraber olduğum bazı sanıklar görevine devam ediyor fakat ben ihraç edildim. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum." diye konuştu.
Diğer tutuksuz sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlarını istedi.
Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın sabaha kadar ara verdi.
- İddianameden
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaline ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürme" suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan üçyüz on dokuzar yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 şüpheli hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 şüpheli hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
Vali Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, Valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer alıyor.
3 Nisan'da başlayan ve 26 Nisan'a kadar süren ilk duruşmada 138 tutuklu sanık savunmalarını yapmış, 3 Mayıs'ta yapılan ikinci duruşmada mahkeme heyeti, 52 sanığın adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliyesine karar vermişti.