FETÖ davasında 2 avukat tahliye edildi

Sakarya'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 8 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, tutuklu sanıklar Ahmet A., Bilal I., tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmada, iki celse arasında mahkemeye gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından sanıklara söz verildi.

Tutuklu sanık Bilal I., gelen belgelerde aleyhte olan hususları kabul etmediğini söyledi.

Tutukluluğun bir tedbir olduğunu belirten sanık Bilal I., "Gelinen noktada tutukluluk benim için bir infaza dönüşmüştür. Serbest avukatlık yapmaktayım, deliller toplanmıştır. Kaçma ve delil karartma durumum yoktur. 5 yıldır epilepsi ve depresyon tedavisi görmekteyim. Bu nedenlerle tahliyemi talep ediyorum." diye konuştu.

Diğer tutuklu sanık Ahmet A. de "ByLock" tespit tutanağını kabul etmediğini dile getirdi.

Dosyadaki "ByLock" tespit tutanağının hukuki bir belge olmadığını söyleyen Ahmet A., "Bu tespit nasıl elde edilmiştir, bunun araştırılmasını istiyorum. Savcılık tarafından 'ByLock' tespit tutanağı dosyaya delil olarak yansımış. Ben de diyorum ki bu programı indirmedim, kullanmadım. Avukatlık yapıyorum, kaçma ihtimalim yoktur, deliller toplanmıştır. Bu nedenlerle tahliyemi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Sanıkların avukatları da gelen belgelerden aleyhte olan hususları kabul etmediklerini belirterek, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini, duruşmalara katılmayan sanık Zeynep Kucak hakkında yakalama kararı verilmesini ve dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasını istedi.  

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar
Ahmet A. ve Bilal I.'nın adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliyesine, sanık Zeynep K. hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

Heyet, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

- İddianame

Sakarya Cumhuriyet Başsavcıvekili tarafından hazırlanan ve Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 4'ü tutuklu 7 avukat ve bir öğretmen hakkında, "silahlı terör örgütü üyeliği" ile "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçlarından 7,5 yıldan 17'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sakarya'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan ayrı davalarda yargılanan iki sanık yargılandı.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki ayrı ayrı duruşmalara tutuklu sanıklar esi öğretmen Murat Ç., Alaattin Ç. ile avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmada, iki celse arasında mahkemeye gelen belge ve dilekçelerin zapta geçirilmesinin ardından cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan cezalandırılmasını isteyen cumhuriyet savcısı, "örgüte finansman sağlama" suçundan ise beraatlarını talep etti.

Savcının mütalaasına karşı söz alan sanığın avukatı Saadet Diriarın, mütalaaya katılmadıklarını söyledi.

Bilirkişi raporunda Bank Asya hesap hareketlerinin ödemeye ilişkin olduğunun belirtildiğini aktaran avukat Diriarın, "Müvekkil bir kısım programları deneme amaçlı indirdiğini 'ByLock'un da bunlardan biri olduğunu samimi olarak beyan etmiştir. ByLock'un silahlı terör örgütü üyeliği suçu olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Silahlı terör örgütü üyeliği unsurları dosyada mevcut değildir. Bu nedenle şüpheden sanık yararlanır ilkesi de gözetilerek müvekkilin beraatına karar verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Sanık Ç. de bir önceki savunmasını tekrar ettiğini, avukatının beyanlarına katıldığını belirterek, "Ben her türlü teröre karşıyım. Suçsuz olduğumu düşünüyorum, beraatımı talep ediyorum." diye konuştu.

Sanık Alaattin Ç.'ın avukatı Muhammet I. da savcının mütalaasına katılmadıklarını söyledi.

İddianamede müvekkiline Bank Asya'ya para yatırma ve "ByLock" kullanma suçunun yöneltildiğini belirten avukat Işık, "ByLock ile ilgili bir önceki celsede ayrıntılı beyanda bulunduk, yineliyoruz. ByLock kullanımını kabul etmiyoruz. Müvekkil 2004 yılından beri Bank Asya'yı kullanmaktadır. Gerekli belgeler incelendiğinde ekstra bir artış olmadığı, rutin bankacılık işlemleri olduğu görülecektir. Suçlamaları kabul etmiyoruz, beraatını talep ediyoruz." dedi.

Sanık Ç. de "ByLock" indirmediğini ve kullanmadığını savundu.

Bank Asya ile ilgili bir önceki duruşmada savunma yaptığını ifade eden sanık Ç., "Bankayı kullandım diye örgüt üyeliği suçuyla yargılanıyorum. Kendimden eminim. Tutukluyum, bir gün bile burada kalmak çok zor. Beraatımı ve tahliyemi talep ediyorum." şeklinde konuştu.

Sanıklar Murat Ç. ve Alaattin Ç.'ye "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 6 yıl üçer ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, "örgüte finansman sağlama" suçundan ise karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Mahkeme heyeti, sanıkları, tutuklu bulundukları süre ve ceza miktarlarını göz önüne alarak, adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliye etti.

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
353d3deb40757db638bff516fe5c930f@