Fidan Dikim Semineri

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü'nde fidan dikim semineri düzenlendi.

Bölge Müdürlüğü lokalinde düzenlenen toplantıda fidan dikimi ve fidan dikiminde dikkat edilecek hususlar ele alındı. Toplantıya Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Özacar, Merkez İşletme Müdürü İsmail Budak, Silvikültür Şube Müdürü İsmail Bektaş başkanlığında bölge müdürlüğüne bağlı 36 orman işletme şefi katıldı.

Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, ağaçlandırma, rehabilitasyon ve erozyon kontrol seferberliği ulusal eylem planı uygulamaları çerçevesinde dikilecek fidanların çokluğu kadar bunların sağlıklı bir şekilde tutmasının ve büyümelerinin kendileri için çok daha önemli olduğunu kaydetti.

Fidanların dikileceği yere nakli, dikimi ve dikim sonrasında bakımının çok önemli olduğunu belirten Yıldız, "Çıplak köklü fidanların dikim mevsimi, fidanların uykuda olduğu Kasım-Nisan ayları arasında olmalıdır. Fidan kökleri güneşe ve rüzgara karşı korunmalıdır. Fidan dikerken kökler kıvrılıp, dönmemeli, toprakta hava boşluğu kalacak biçimde sığ veya derin dikilmemelidir. Dikilecek fidanın 20 cm'den uzun olan kökleri önceden kesilmelidir. Tüplü ve kaplı fidanlar naylon ve kaplarından mutlaka
çıkarıldıktan sonra dikilmelidir. Donlu günlerde fidan dikmeyiniz. Boylu fidanların rüzgarla sallanmasını önlemek için kazıkla bağlanması uygun olur. Fidan dikiminde deneyimli bir kişiden yardım isteyiniz. Bir veya iki yaşındaki ibreli fidanlar ile bir yaşındaki çıplak köklü, yapraklı fidanların dikiminde, dikim çapası kullanılması yararlı olur. Tüplü ve kaplı fidanların dikiminde ise fidanların kök yapısına, yaş ve boy durumuna göre açılacak uygun boyutlardaki çukurlara yerleştirilmesine, toprağın sıkıştırılmasına ve can suyu verilmesine dikkat edilir" dedi.

Yıldız, dikim işleminin başlıca dört aşamadan oluştuğunu ifade ederek, "Önce çapa ve kürek ile, dikilecek tüplü veya kaplı fidanın kök boğazı seviyesine gelecek derinlik ve genişlikte bir çukur açılır. Fidan düzgün bir biçimde çukura yerleştirilir. Toprak yavaş yavaş çukura doldurulur. Son olarak fidan çukuru tamamen toprakla doldurulur. Ayak ile fidan çevresine basılarak toprak sıkıştırılır ve can suyu verilir" diye konuştu.
Fidan Dikim Semineri
Fidan Dikim Semineri
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
7a52ae7685b04014d73a5a088e330e28@