"Fındığınızı Piyasaya Çıkarmak İçin Acele Etmeyin"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin, ocak ayına kadar piyasaya fındık sürmeyeceği yönünde kendilerine söz verildiğini söyledi.

Bayraktar, "Fındık piyasaya çıkmayınca 4 TL'ye kadar yükseldi. Çiftçilerimiz fındığı piyasaya çıkarmak için acele etmesinler." dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yeni fındık stratejisi kapsamında fındık dikim alanlarının sökülerek alternatif ürünlerin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına yönelik bazı çalışmaların olduğunu hatırlattı.

Çiftçiye önerilen alternatif ürünlerin Karadeniz'de yetiştirilmesinin mümkün olmadığını savunan Bayraktar, şunları söyledi: "Bizim bu bölgede karanfil, domates ve bodur elma yetiştirmemiz mümkün değildir. Fındığını sök, domates ek, bu mümkün değil. Bunun teknik olarak da mümkün olmadığını hükümete izah ettik. Bunun dışında rakımı 750 metre yükseklikte olan bölgelerimizde fındığın dışında hiçbir ürünün yetişmesi mümkün değil. Bunu net olarak hükümete de ifade ettim. Bu bölgelerde fındığın alternatifi yine fındıktır. Hükümetin bu fındık stratejisinin başarıya ulaşamayacağını biz söyledik. Pirim verilse de verilmese de rakımı yüksek olan yerdeki üreticilerimizin fındık bahçelerini sökme şansı yoktur."

Yaptıkları görüşmelerde hükümetin TMO'nun ocak ayına kadar piyasaya fındık sürmeyeceğini yönünde kendilerine söz verdiğini ifade eden Bayraktar, "Bize söz verdiler. Kesinlikle ocak ayına kadar TMO'nun depolarından bir kilo fındık çıkmayacak. Üreticimizin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Bakın oda başkanlarımızın uyarıları neticesinde fındık piyasaya çıkmayınca fiyatı 4 TL'ye kadar yükseldi. Eğer daha dikkatli olursak fındık 5 TL'ye kadar yükselebilir. Çiftçilerimiz acele etmesinler. Fındığı piyasaya çıkarmasınlar. Ben bunu özellikle çiftçilerimizden rica ediyorum." diye konuştu.

Fındık rekoltesinin bu yıl 540 bin ton olacağının söylediğini kaydeden Bayraktar, bu yılki fındık rekoltesinin 400 bin tonu geçmeyeceğini belirtti.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">&Ccedil;ift&ccedil;iye &ouml;nerilen alternatif &uuml;r&uuml;nlerin Karadeniz'de yetiştirilmesinin m&uuml;mk&uuml;n olmadığını savunan Bayraktar, şunları s&ouml;yledi: &quot;Bizim bu b&ouml;lgede karanfil, domates ve bodur elma yetiştirmemiz m&uuml;mk&uuml;n değildir. Fındığını s&ouml;k, domates ek, bu m&uuml;mk&uuml;n değil. Bunun teknik olarak da m&uuml;mk&uuml;n olmadığını h&uuml;k&uuml;mete izah ettik. Bunun dışında rakımı 750 metre y&uuml;kseklikte olan b&ouml;lgelerimizde fındığın dışında hi&ccedil;bir &uuml;r&uuml;n&uuml;n yetişmesi m&uuml;mk&uuml;n değil. Bunu net olarak h&uuml;k&uuml;mete de ifade ettim. Bu b&ouml;lgelerde fındığın alternatifi yine fındıktır. H&uuml;k&uuml;metin bu fındık stratejisinin başarıya ulaşamayacağını biz s&ouml;yledik. Pirim verilse de verilmese de rakımı y&uuml;ksek olan yerdeki &uuml;reticilerimizin fındık bah&ccedil;elerini s&ouml;kme şansı yoktur.&quot; </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Yaptıkları g&ouml;r&uuml;şmelerde h&uuml;k&uuml;metin TMO'nun ocak ayına kadar piyasaya fındık s&uuml;rmeyeceğini y&ouml;n&uuml;nde kendilerine s&ouml;z verdiğini ifade eden Bayraktar, &quot;Bize s&ouml;z verdiler. Kesinlikle ocak ayına kadar TMO'nun depolarından bir kilo fındık &ccedil;ıkmayacak. &Uuml;reticimizin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Bakın oda başkanlarımızın uyarıları neticesinde fındık piyasaya &ccedil;ıkmayınca fiyatı 4 TL'ye kadar y&uuml;kseldi. Eğer daha dikkatli olursak fındık 5 TL'ye kadar y&uuml;kselebilir. &Ccedil;ift&ccedil;ilerimiz acele etmesinler. Fındığı piyasaya &ccedil;ıkarmasınlar. Ben bunu &ouml;zellikle &ccedil;ift&ccedil;ilerimizden rica ediyorum.&quot; diye konuştu. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Fındık rekoltesinin bu yıl 540 bin ton olacağının s&ouml;ylediğini kaydeden Bayraktar, bu yılki fındık rekoltesinin 400 bin tonu ge&ccedil;meyeceğini belirtti.</font></p>
15 yıl önce
Engelliler için oyun grupları
yolculuk için firmalar