Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Dünya Fındık Haftası kapsamında “Her Şey Fındık İçin” sempozyumuna ev sahipliği yaptı.
SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı ve Meclis Başkanı Avni Uçar, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, Oda ve Borsaların üyeleri ile fındık üretici ve işleyici firma temsilcileri iştirak ettiler.
Ev sahibi olarak katılımcıları selamlayan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Dünya fındık haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Herşey Fındık İçin” konulu sempozyumumuza hoş geldiniz.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Dünya Fındık Haftası’na Sakarya olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğumuz memnuniyeti özellikle dile getirmek isterim. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak da bu değerli sempozyum vesilesi ile sizleri Odamızda ağırlıyor olmaktan mutluluk duyuyorum.
Sakarya, mevcut iklimi ve bulunduğu coğrafya itibariyle Türkiye’nin en güzel fındık bahçelerinden biridir. Fındık Üretimi ve ihracatı konusunda ön sıralarda yer alıyoruz. Bu yüzden bugün ki temamızda olduğu gibi, kent olarak “Herşey Fındık İçin” diyen üreticileri gururla temsil ediyoruz, Sakarya bu etkinliklerle fındığıyla anılan kentler arasındaki yerini daha da güçlendirecektir.
Fındık üretiminin artırılması ve ekonomik bir değer olarak şehre kazandırılmasında Ticaret Borsamız başta olmak üzere üreticilerimize, çiftçimize ve yerel yönetimlerimize ayrıca teşekkür ediyorum.
Biz kent olarak, tarımı ve tarımsal üretimi sadece bir ürün üzerinden değil bir bütün olarak geliştirmenin gayreti içindeyiz. Verimli topraklarımız ve dört mevsim ürün verecek değerde bir iklimde yaşıyor olmanın şansını her açıdan değerlendirerek ülke ekonomisine katkı sunuyoruz.
Bu doğrultuda sadece topraklı tarım değil, laboratuvar ortamında nesli tükenen, yaşlanan, hızlı çoğaltılmaya ihtiyaç duyulan ürünler için de Oda olarak Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezini kurduk ve geçtiğimiz ay bu merkezimiz üzerinden ilk ihracatımızı gerçekleştirdik.
Bugün baktığımızda önemli bir ürün değerine sahip olan fındık ocaklarımızın yaşlandığını görebiliyoruz, tarımsal ürünlerin de bir ömrü vardır. Bu doğrultuda verimliliğini düşüren fındık ocakları için Doku Kültürü Laboratuvarımız da hastalıktan ari, verimli fındık fidesi yetiştirebiliyoruz. Üreticilerimize bu konuda destek olabilecek güçlü bir kapasiteye sahibiz. Daha verimli fındık üretimi için doku kültürü laboratuvarımızdaki hastalıktan ari yetiştirilen fidelerimizi tercih edebilirsiniz.
Başkan Altuğ’un ardından kürsüye gelen Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı Sakarya’nın fındık üretiminde yakın yıllarda ilk sıraya yükseleceğini, Avrupalı firmaların Batı Karadeniz fındığını daha çok tercih ettiğini ve dünya fındık haftasının yıllarca aynı heyecanla devam edeceğini belirterek sempozyuma katılanları selamladı. Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük fındığın ülke için önemli bir ihraç ürünü olduğunu, şehirler arasında tatlı bir rekabet yaşansa da herkesin ortak malı olduğunu ve sempozyumda fındık için her konunun konuşulacağını belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından 6 oturumluk normal seyrine devam eden sempozyumda İklim Değişikliği ve Fındık, Fındık ve Sağlık, Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırmak, Fındıkta Hastalıklar ve Zararlılar, Türkiye’de Fındık Yetiştiriciliğinde Riskler ve Fırsatlar, Üretici Örgütlenmesi ve Refahı ile Fındık Kabuğunu Dolduracak Meseleler konularında uzman isimler katılımcıları bilgilendirdi.