Fındık Üreticileri Memnun Olmadı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık alımının serbest piyasaya bırakılması ve ruhsatsız alanların yok sayılmasının üretici açısından ciddi sıkıntıya sebep olacağını söyledi.

Hükümetin 2009-2012 yılları arasında uygulayacağı yeni "Fındık Strateji Planı'nı değerlendiren FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, fındıkla ilgili bir çalışmaya ihtiyaç duyulmasının olumlu bir adım olduğunu söyledi. Hükümetin aldığı kararların içerik olarak ihtiyacı karşılayacak nitelikte olmadığını savunan Bayraktar; "Bu kararların tüccarların görüşü doğrultusunda alındığı kanaati bizde hakim. Şimdiye kadar görüştüğüm büyük ihracatçı firmaların görüşleri de bu yöndeydi. Şimdi hükümet kararlarına da yansımış gözüküyor. Başlangıç ve felsefe itibariyle yaklaşım doğru bir yaklaşım. Maalesef metodla ilgili hata yapılmıştır. Bence hükümet hakikaten aradan çekilmek istiyorsa, önce serbest piyasa koşullarını hazırlaması gerekiyor." dedi.

'Serbest piyasa koşulları hazırlanmadan, üretici birden tüccarın kucağına atıldı' diyen Bayraktar, şunları ifade etti: "Fındık alımının serbest piyasaya bırakılması ve bir kısım alanların yok sayılması üretici açısından ciddi sıkıntıya sebep olacak. Temmuz ayı geldi. 1 ay sonra hasat var. İşin garibi 1 ay sonra Ramazan da var. Üretici düne kadar TMO'nun fındık alacağını biliyordu. Tüm bölge vekilleri TMO'nun fındık alacağını söylediler. Fındıkla ilgili bir plan değişikliği yapılacaksa bunun zamanlaması bu zaman olmamalıdır. Başbakanımızla yaptığımız görüşmede yeni bir uygulama yapılacaksa bunun en geç Mayıs ayına kadar deklare edilmesini söylemiştik."

Hükümetin ana hedefinin ruhsatsız alanlarda fındık üretimini üç yıl içinde yasaklayarak fındık ekim alanlarını 406 bin hektara düşürmeyi planladığını anlatan Bayraktar, bu durumun Türkiye'nin ihracatını etkileyeceğine dikkati çekti. 406 bin hektarda yetiştirilecek fındığın Türkiye'nin ihracatını karşılayamayacağını bildiren Bayraktar; "Sattığımız fındığı üretemez hale geleceğiz. Fındık üretimi ihracatı karşılamayacak. İç tüketim ve ihracatımız ortalama 550 bin ton. 406 bin hektarda olacak azami fındık ise 450 bin tondur. Bize her yıl 550 bin ton fındık gerekiyor. Ruhsatlı alanların çoğu eski fındık bahçeleri. Bunlar doğu bölgesindedir. Ruhsatlı bahçelerde fındık üretimi dönüm başına 80 ila 100 kilo civarında. Buradan ortalama 400 bin ton fındık çıkar." diye konuştu.

ÜRETİCİLER: MAĞDUR EDİLİYORUZ

Fındık üreticileri de hükümetin yeni fındık planının üreticiyi mağdur edeceğini belirtiyor. Önemli fındık üretim merkezlerinden biri olan Sakarya'nın Karasu ilçesinde üreticiler, yeni uygulamanın kendilerini memnun etmediğini söylüyor. Fındık yetiştiricisi Mustafa Zenginer, hükümetin yeni uygulamayla üreticiyi tüccarın kucağına attığı görüşünde. Yeni planda devletin ruhsatsız alanlarda üretime müsade etmeyeceğini anımsatan Zenginer şöyle konuştu: "Bizim köyümüzün yüzde doksanında tapu yok. Çok az kısmında ruhsatlı fındık üretimi yapılıyor. Bu tapusuz yerlerin insanları acaba ne yapacaklar. Devletin burada yapmış olduğu bir fabrika bile yok. İnsanlar işsizlikten ne yapacaklar. Fındık tüccarlara verilecekmiş. Tüccar devletten daha mı güçlü? Devlet bizi tüccarın kucağına atıyor. Çifçisine sahip çıkması gereken devlet çifçisine sahip çıkmıyor."

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">H&uuml;k&uuml;metin ana hedefinin ruhsatsız alanlarda fındık &uuml;retimini &uuml;&ccedil; yıl i&ccedil;inde yasaklayarak fındık ekim alanlarını 406 bin hektara d&uuml;ş&uuml;rmeyi planladığını anlatan Bayraktar, bu durumun T&uuml;rkiye'nin ihracatını etkileyeceğine dikkati &ccedil;ekti. 406 bin hektarda yetiştirilecek fındığın T&uuml;rkiye'nin ihracatını karşılayamayacağını bildiren Bayraktar; <font color="#333399">&quot;Sattığımız fındığı &uuml;retemez hale geleceğiz. Fındık &uuml;retimi ihracatı karşılamayacak. İ&ccedil; t&uuml;ketim ve ihracatımız ortalama 550 bin ton. 406 bin hektarda olacak azami fındık ise 450 bin tondur. Bize her yıl 550 bin ton fındık gerekiyor. Ruhsatlı alanların &ccedil;oğu eski fındık bah&ccedil;eleri. Bunlar doğu b&ouml;lgesindedir. Ruhsatlı bah&ccedil;elerde fındık &uuml;retimi d&ouml;n&uuml;m başına 80 ila 100 kilo civarında. Buradan ortalama 400 bin ton fındık &ccedil;ıkar.&quot; </font>diye konuştu. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>&Uuml;RETİCİLER: MAĞDUR EDİLİYORUZ</strong> </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Fındık &uuml;reticileri de h&uuml;k&uuml;metin yeni fındık planının &uuml;reticiyi mağdur edeceğini belirtiyor. &Ouml;nemli fındık &uuml;retim merkezlerinden biri olan Sakarya'nın Karasu il&ccedil;esinde &uuml;reticiler, yeni uygulamanın kendilerini memnun etmediğini s&ouml;yl&uuml;yor. Fındık yetiştiricisi Mustafa Zenginer, h&uuml;k&uuml;metin yeni uygulamayla &uuml;reticiyi t&uuml;ccarın kucağına attığı g&ouml;r&uuml;ş&uuml;nde. Yeni planda devletin ruhsatsız alanlarda &uuml;retime m&uuml;sade etmeyeceğini anımsatan Zenginer ş&ouml;yle konuştu:<font color="#333399"> &quot;Bizim k&ouml;y&uuml;m&uuml;z&uuml;n y&uuml;zde doksanında tapu yok. &Ccedil;ok az kısmında ruhsatlı fındık &uuml;retimi yapılıyor. Bu tapusuz yerlerin insanları acaba ne yapacaklar. Devletin burada yapmış olduğu bir fabrika bile yok. İnsanlar işsizlikten ne yapacaklar. Fındık t&uuml;ccarlara verilecekmiş. T&uuml;ccar devletten daha mı g&uuml;&ccedil;l&uuml;? Devlet bizi t&uuml;ccarın kucağına atıyor. &Ccedil;if&ccedil;isine sahip &ccedil;ıkması gereken devlet &ccedil;if&ccedil;isine sahip &ccedil;ıkmıyor.&quot;</font></font></p>

Üreticilerden Osman Kanbur ise fındığın yerine ekecekleri alternatif bir ürün bulunmadığını söyledi. Geçen yıl TMO'ya verdikleri fındığın parasını dahi alamadıklarını anlatan Kanbur, fındığın tüccarın eline bırakılmasının üreticiyi çaresiz duruma getireceğinden yakındı.

Hükümet, dün açıkladığı "Fındık Strateji Planı'na göre, yasak olmasına rağmen fındık üretilen 236 bin dönüm ruhsatsız alanda üretimi 3 yılda tamamen yasaklayacak. Üreticinin fındığı serbest piyasada satmasının sağlanacağı planda devlet, alıcı olmaktan vazgeçerek piyasadan çekilecek. Fındık almayacak olan devlet, ruhsatlı üreticiye dekar başına 150 TL destek verecek.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">&Uuml;reticilerden Osman Kanbur ise fındığın yerine ekecekleri alternatif bir &uuml;r&uuml;n bulunmadığını s&ouml;yledi. Ge&ccedil;en yıl TMO'ya verdikleri fındığın parasını dahi alamadıklarını anlatan Kanbur, fındığın t&uuml;ccarın eline bırakılmasının &uuml;reticiyi &ccedil;aresiz duruma getireceğinden yakındı. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">H&uuml;k&uuml;met, d&uuml;n a&ccedil;ıkladığı &quot;Fındık Strateji Planı'na g&ouml;re, yasak olmasına rağmen fındık &uuml;retilen 236 bin d&ouml;n&uuml;m ruhsatsız alanda &uuml;retimi 3 yılda tamamen yasaklayacak. &Uuml;reticinin fındığı serbest piyasada satmasının sağlanacağı planda devlet, alıcı olmaktan vazge&ccedil;erek piyasadan &ccedil;ekilecek. Fındık almayacak olan devlet, ruhsatlı &uuml;reticiye dekar başına 150 TL destek verecek. </font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
29797c2f7d6ae27b4cf3b8175b67d3ac@