Fındıkçı Çareyi Böyle Buldu

Serbest piyasa koşulları ile mücadele etme kararı alan fındık üreticileri, fındığı satmak veya emanete vermek yerine, kendi ortak depolarında stoklayacak.

Kocaali ilçesine bağlı Açmabaşı Köyü'nde fındık üreticileri, tüccarlarla mücadele etmek için fındıklarını oluşturdukları bin 500 tonluk depoda toplayacak.

Adapazarı, Karasu, Kocaali ve Akçakoca ziraat odaları başkanları Açmabaşı Köyü'nde fındık üreticileri ile birlikte toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Açmabaşı Köyü Muhtarı Alim Hoşgör, tüccarla mücadele etmek için depoculuk sistemine geçtiklerini söyledi.

Gücümüz Sıfırlandı

Hükümetin oluşturduğu fındık politikasının tüccarla üreticiyi karşı karşıya getirdiğini anlatan Hoşgör, "Hepimiz geçmişten borçluyuz ve bu nedenle gücümüz sıfırlandı. Onun için şuna karar verdik. Açmabaşı Köyü olarak borcumuzu ödemeyeceğiz. Fındığını saklamak isteyen, deposu olmayan çevre köyler dahil her üretici bin 500 tonluk depomuza fındıklarını koyabilirler. Hiç bir ücret talep etmiyoruz. Bankalar ve Tarım Kredi yılbaşına kadar bu vatandaşın kapısına icra için gitmesin. Ben köy muhtarı olarak kendilerine yardımcı olmayacağım. Çünkü köylümü korumak zorundayım." dedi.

Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş ise hükümetin 15 Temmuz'da açıkladığı fındık kararnamesinde üreticinin sorunlarını çözecek hiç bir uygulamanın bulunmadığını ifade etti. Fındık alanlarının daraltılmasının da ileride Türkiye'nin fındık ihracatına darbe vuracağını ileri süren Hordoloş, lisanslı depoculuk sisteminin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. 

 

<font face="Arial" size="2" color="#000000"><strong>G&uuml;c&uuml;m&uuml;z Sıfırlandı</strong></font><br /><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">H&uuml;k&uuml;metin oluşturduğu fındık politikasının t&uuml;ccarla &uuml;reticiyi karşı karşıya getirdiğini anlatan Hoşg&ouml;r, <font color="#333399">&quot;Hepimiz ge&ccedil;mişten bor&ccedil;luyuz ve bu nedenle g&uuml;c&uuml;m&uuml;z sıfırlandı. Onun i&ccedil;in şuna karar verdik. A&ccedil;mabaşı K&ouml;y&uuml; olarak borcumuzu &ouml;demeyeceğiz. Fındığını saklamak isteyen, deposu olmayan &ccedil;evre k&ouml;yler dahil her &uuml;retici bin 500 tonluk depomuza fındıklarını koyabilirler. Hi&ccedil; bir &uuml;cret talep etmiyoruz. Bankalar ve Tarım Kredi yılbaşına kadar bu vatandaşın kapısına icra i&ccedil;in gitmesin. Ben k&ouml;y muhtarı olarak kendilerine yardımcı olmayacağım. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; k&ouml;yl&uuml;m&uuml; korumak zorundayım.&quot;</font> dedi.<br /><br /></font><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş ise h&uuml;k&uuml;metin 15 Temmuz'da a&ccedil;ıkladığı fındık kararnamesinde &uuml;reticinin sorunlarını &ccedil;&ouml;zecek hi&ccedil; bir uygulamanın bulunmadığını ifade etti. Fındık alanlarının daraltılmasının da ileride T&uuml;rkiye'nin fındık ihracatına darbe vuracağını ileri s&uuml;ren Hordoloş, lisanslı depoculuk sisteminin hızla hayata ge&ccedil;irilmesi gerektiğini vurguladı.&nbsp;</font></p><p>&nbsp;</p>
5 TL'den Aşağıda Satmayacağız

Açmabaşı köylülerinin depoculuk uygulamasına geçerek Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini kaydeden Hordoloş, "Geçen hafta Ankara'da yaptığımız görüşmede Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasaya fındık sürmüyecek demişti. Ama TMO borçlarını kapatmak için piyasaya el altından fındık sürmeye başladı. Tabi bu da fındık fiyatının düşmesine neden oluyor. Biz bir kilo fındığı 5 lira 5 kuruşa üretiyoruz. Bu fiyattan aşağıda fındığı satmayacağız. Açmabaşı köylüleri bir ilki gerçekleştirerek depoculuk sistemine geçti. Depolama sistemiyle fındığı ucuza satmayacağız ve gerçek değerinde satacağız." diye konuştu.

Karasu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Emanet ise üreticiye sahip çıkan bir sosyal devlet anlayışının bulunmadığını, bunun yanı sıra üreticilerin temsilcisi Fiskobirlik'in de üzerine düşen görevleri yerine getirmediğini söyledi. Açmabaşı ve çevre köylerden çok sayıda fındık üreticinin katıldığı toplantının ardından bir üreticiye ait fındık tartıldıktan sonra depoya konuldu.

<font face="Arial" size="2" color="#000000"><strong>5 TL'den Aşağıda&nbsp;Satmayacağız</strong></font> <p><font face="Arial" size="2">A&ccedil;mabaşı k&ouml;yl&uuml;lerinin depoculuk uygulamasına ge&ccedil;erek T&uuml;rkiye'de bir ilki ger&ccedil;ekleştirdiğini kaydeden Hordoloş<font color="#333399">, &quot;Ge&ccedil;en hafta Ankara'da yaptığımız g&ouml;r&uuml;şmede Tarım ve K&ouml;yişleri Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasaya fındık s&uuml;rm&uuml;yecek demişti. Ama TMO bor&ccedil;larını kapatmak i&ccedil;in piyasaya el altından fındık s&uuml;rmeye başladı. Tabi bu da fındık fiyatının d&uuml;şmesine neden oluyor. Biz bir kilo fındığı 5 lira 5 kuruşa &uuml;retiyoruz. Bu fiyattan aşağıda fındığı satmayacağız. A&ccedil;mabaşı k&ouml;yl&uuml;leri bir ilki ger&ccedil;ekleştirerek depoculuk sistemine ge&ccedil;ti. Depolama sistemiyle fındığı ucuza satmayacağız ve ger&ccedil;ek değerinde satacağız.&quot;</font> diye konuştu.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Karasu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı H&uuml;seyin Emanet ise &uuml;reticiye sahip &ccedil;ıkan bir sosyal devlet anlayışının bulunmadığını, bunun yanı sıra &uuml;reticilerin temsilcisi Fiskobirlik'in de &uuml;zerine d&uuml;şen g&ouml;revleri yerine getirmediğini s&ouml;yledi. A&ccedil;mabaşı ve &ccedil;evre k&ouml;ylerden &ccedil;ok sayıda fındık &uuml;reticinin katıldığı toplantının ardından bir &uuml;reticiye ait fındık tartıldıktan sonra depoya konuldu.<br /></font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
6de4eecf0a269392d8bb2b63e097401a@