Fındıkçılara Bir Kötü Haber Daha!

Devletin fındık alımı yapmadığı üreticiye bir kötü haber de bankadan geldi.

2007 yılında Şekerbank ile kredi anlaşması imzalayan Fiskobirlik, üreticiden aldığı fındığın parasını, Şekerbank'tan sağladığı kredi ile ödedi. Ancak aradan geçen sürede Fiskobirlik, Şekerbank'dan çiftçilere fındık parası olarak ödemek için aldığı kredinin geri ödemesini yapmadı. Bunun üzerine Şekerbank, Fiskobirlik'e verdiği krediyi, faizi ile birlikte üreticiden tahsil etme yoluna başvurdu. Banka, çiftçilere ödenen parayı bireysel kredi adı altında gecikme faiziyle birlikte üreticiden talep etti.

Biz Mağdur Olduk

Mağdur üreticilerden biri de Hüseyin Kaçkar. Kaçkar, 19 bin lira tutarındaki fındığını 2007 yılında Fiskobirlik'e verildiğini belirterek, sattığı fındığın yüzde 30 karşılığı olan 5 bin 780 lirayı iki sene önce anlaşma gereği bankadan aldığını söyledi.

Fiskobirlik'in banka ile yaşadığı sıkıntının kendilerini mağdur ettiğini ifade eden Kaçkar, "Banka 2 sene önce fındık bedeli olarak verdiği 5 bin780 lirayı genel bireysel kredi gibi göstererek faiziyle birlikte 9 bin 132 TL olarak geri istiyor. Hem geriye kalan 13 bin TL'yi alamadık, hem de üstüne 9 bin lira borçlu çıktık. Banka bu parayı ödemediğimiz taktirde 30 gün içinde yasal takibe başlayacağını belirtiyor. Banka ile Fiskobirlik arasındaki sorundan biz mağdur olduk." dedi.

Böyle Bir Şey Olamaz

Bankanın muhatabının kendileri olmadığını dile getiren Kaçkar şöyle konuştu: "Bize para verilirken banka (Fiskobirlik ödemezse sizden bu parayı tahsil edeceğiz) demedi. Bize verilen para karşılığı bazı (rutin) denilen belgeler imzalatıldı. Biz hem fındığımızdan olduk, hem de aldığımız para kadar faiz ödemek zorunda bırakılıyoruz. Böyle bir şey olamaz. Paramızı alamadık ki borcumuzu nasıl ödeyeceğiz? Bu mağduriyete devletin müdahale etmesini istiyoruz. Benim gibi Sakarya'da 600 üretici var. 600'e yakın kişi de bankaya faiziyle ödeme yapmış."

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri (Fiskobirlik) Birliği Genel Başkanı Lütfi Bayraktar, o zamanki yönetimin deposunda fındık varken bunu satıp fındık bedelini ödemek yerine Şekerbank'tan 52 milyon TL kredi çektiğini belirtti. Bugüne kadar 36 milyon TL ödemelerine rağmen faiz sebebiyle bankaya 41 milyon TL daha borçlu olduklarını ifade eden Bayraktar, çiftçinin mağduriyetinin buradan kaynaklandığını kaydetti.

ÇİFTÇİNİN BANKAYA ÖDEDİĞİ FAİZ FİSKOBİRLİK GERİ ÖDENECEK

Bayraktar, Fiskobirlik garantörlüğünde çiftçinin fındık alacağına karşılık Şekerbank'tan çekilen kredinin bireysel kredi olduğunu, bankanın ihtarname göndermesinin rutin bir işlem olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Burada çiftçinin asıl muhatabı banka değil Fiskobirlik'tir. Banka rutin işlemini uyguluyor. 19 bin çiftçi bu şekilde mağdurdu, sayı 10 bine indi. Eğer bankaya faiz ödeyen çiftçilerimiz varsa Fiskobirlik olarak onların bankaya ödedikleri faizi biz kendilerine geri ödeyeceğiz. Şu anda kaç çiftçi ne kadar faiz ödedi bilemiyoruz. Fiskobirlik'in büyük gayrimenkulleri var. Onları ipotek verdik. Banka Fiskobirlik'i hala bu borcu ödeyebilir görüyor. Bu bakımdan üreticileri icraya vermiyor. Üretici gelen evrakı dikkate almasın. Zaten banka ödeyemediğimizi düşünürse gayrimenkulleri icra yoluyla satışa çıkaracak. Bir iki gayri menkullerimiz borçlarımızı fazlasıyla karşılar. Çiftçimizin hiçbir şekilde mağduriyeti söz konusu değil."

Şekerbank ise yaptığı açıklamada, gönderilen ihtarnamenin ödenmeyen kredilerle ilgili olduğunu bildirdi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "2007 yılında finansman sıkıntısı çeken fındık üreticilerine Fiskobirlik garantisiyle kredi kullandırmıştır. Krediler direkt olarak üreticilere kullandırılmış, her fındık üreticisi kredi kullandırımı esnasında iradesiyle kredi sözleşmesini imzalamış, kullanmış olduğu kredinin teminatı olarak da Fiskobirlik'te olan ürün bedeli alacağını Bankamıza temlik etmiştir. Kredi kullandırımı sırasında hem çiftçi hem de Fiskobirlik kredinin tarafı ve borçlusu olarak tanımlanmıştır. Sorunun çözümü için Fiskobirlik'le görüşmeler devam ediyor."

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>&Ccedil;İFT&Ccedil;İNİN BANKAYA &Ouml;DEDİĞİ FAİZ FİSKOBİRLİK GERİ &Ouml;DENECEK</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Bayraktar, Fiskobirlik garant&ouml;rl&uuml;ğ&uuml;nde &ccedil;ift&ccedil;inin fındık alacağına karşılık Şekerbank'tan &ccedil;ekilen kredinin bireysel kredi olduğunu, bankanın ihtarname g&ouml;ndermesinin rutin bir işlem olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: <font color="#333399">&quot;Burada &ccedil;ift&ccedil;inin asıl muhatabı banka değil Fiskobirlik'tir. Banka rutin işlemini uyguluyor. 19 bin &ccedil;ift&ccedil;i bu şekilde mağdurdu, sayı 10 bine indi. Eğer bankaya faiz &ouml;deyen &ccedil;ift&ccedil;ilerimiz varsa Fiskobirlik olarak onların bankaya &ouml;dedikleri faizi biz kendilerine geri &ouml;deyeceğiz. Şu anda ka&ccedil; &ccedil;ift&ccedil;i ne kadar faiz &ouml;dedi bilemiyoruz. Fiskobirlik'in b&uuml;y&uuml;k gayrimenkulleri var. Onları ipotek verdik. Banka Fiskobirlik'i hala bu borcu &ouml;deyebilir g&ouml;r&uuml;yor. Bu bakımdan &uuml;reticileri icraya vermiyor. &Uuml;retici gelen evrakı dikkate almasın. Zaten banka &ouml;deyemediğimizi d&uuml;ş&uuml;n&uuml;rse gayrimenkulleri icra yoluyla satışa &ccedil;ıkaracak. Bir iki gayri menkullerimiz bor&ccedil;larımızı fazlasıyla karşılar. &Ccedil;ift&ccedil;imizin hi&ccedil;bir şekilde mağduriyeti s&ouml;z konusu değil.&quot;</font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Şekerbank ise yaptığı a&ccedil;ıklamada, g&ouml;nderilen ihtarnamenin &ouml;denmeyen kredilerle ilgili olduğunu bildirdi. A&ccedil;ıklamada şu g&ouml;r&uuml;şlere yer verildi: <font color="#333399">&quot;2007 yılında finansman sıkıntısı &ccedil;eken fındık &uuml;reticilerine Fiskobirlik garantisiyle kredi kullandırmıştır. Krediler direkt olarak &uuml;reticilere kullandırılmış, her fındık &uuml;reticisi kredi kullandırımı esnasında iradesiyle kredi s&ouml;zleşmesini imzalamış, kullanmış olduğu kredinin teminatı olarak da Fiskobirlik'te olan &uuml;r&uuml;n bedeli alacağını Bankamıza temlik etmiştir. Kredi kullandırımı sırasında hem &ccedil;ift&ccedil;i hem de Fiskobirlik kredinin tarafı ve bor&ccedil;lusu olarak tanımlanmıştır. Sorunun &ccedil;&ouml;z&uuml;m&uuml; i&ccedil;in Fiskobirlik'le g&ouml;r&uuml;şmeler devam ediyor.&quot;</font></font></p>
15 yıl önce
Haber SiteleriHaber Siteleri
Soygun haber sistemi
ücretsiz haber yayını