Fındıkçılara Kötü Haber!

Fındık üretiminin yoğun olduğu 13 ilde yapılan çalışma ile fındığın kilogram başına maliyeti ve rekoltesi belirlenecek.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi ve Ulusal Fındık Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, İhracatçılar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği uzmanı ile 13 ilde fındığın kilogram başına maliyetini belirlemek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Önemli fındık üretim merkezlerinden biri olan Sakarya'nın Karasu ilçesi Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş'u ziyaret eden Karadeniz başkanlığındaki heyet, daha sonra köylerdeki fındık alanlarını gezdi.

Karadeniz, yaptığı açıklamada, Artvin'den Sakarya'ya kadar Karadeniz sahilindeki fındığın ticari olarak yetiştirildiği illerde çalışma yaptıklarını belirterek, bu kapsamlı çalışmanın sonucunda fındığın maliyetini ve 2009 rekoltesini belirleyeceklerini kaydetti.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">&Ouml;nemli fındık &uuml;retim merkezlerinden biri olan Sakarya'nın Karasu il&ccedil;esi Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş'u ziyaret eden Karadeniz başkanlığındaki heyet, daha sonra k&ouml;ylerdeki fındık alanlarını gezdi. <br /><br />Karadeniz, yaptığı a&ccedil;ıklamada,<font color="#333399"> Artvin'den Sakarya'ya kadar Karadeniz sahilindeki fındığın ticari olarak yetiştirildiği illerde &ccedil;alışma yaptıklarını belirterek, bu kapsamlı &ccedil;alışmanın sonucunda fındığın maliyetini ve 2009 rekoltesini belirleyeceklerini kaydetti</font>. </font></p>
% 50 Zarar Bekleniyor

Geçen yıl bazı bölgelerde havanın kurak gitmesiyle fındık bitkilerinin zarar gördüğünü ifade eden Karedeniz, özellikle Akçakoca ve Karasu bölgelerindeki fındık rekoltesinde bu sene yüzde 50 kayıp yaşanabileceğini kaydetti. Üreticilere fındık bahçelerine özen göstermelerini tavsiye eden Karadeniz, "Üreticiler, fındığın rekoltesinin düşük olduğu sene gübreleme ve ilaçlama işlerini yapmıyorlar. Fındık olsa da olmasa da mutlaka bahçelere özen gösterilmeli, bakımları yapılmalı" dedi.

Karadeniz, Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşıladığını hatırlatarak, küresel krizin fındık üreticilerini de olumsuz yönde etkilediğini, taban fiyatının yerinde saydığını, hatta düştüğünü vurguladı.

<strong><font face="Arial" size="2">% 50 Zarar Bekleniyor</font></strong> <p><font face="Arial" size="2">Ge&ccedil;en yıl bazı b&ouml;lgelerde havanın kurak gitmesiyle fındık bitkilerinin zarar g&ouml;rd&uuml;ğ&uuml;n&uuml; ifade eden Karedeniz, <strong>&ouml;zellikle Ak&ccedil;akoca ve Karasu b&ouml;lgelerindeki fındık rekoltesinde bu sene y&uuml;zde 50 kayıp yaşanabileceğini kaydetti. </strong>&Uuml;reticilere fındık bah&ccedil;elerine &ouml;zen g&ouml;stermelerini tavsiye eden Karadeniz, <font color="#333399">&quot;&Uuml;reticiler, fındığın rekoltesinin d&uuml;ş&uuml;k olduğu sene g&uuml;breleme ve ila&ccedil;lama işlerini yapmıyorlar. Fındık olsa da olmasa da mutlaka bah&ccedil;elere &ouml;zen g&ouml;sterilmeli, bakımları yapılmalı&quot;</font> dedi. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Karadeniz, T&uuml;rkiye'nin d&uuml;nya fındık &uuml;retiminin y&uuml;zde 75'ini karşıladığını hatırlatarak, k&uuml;resel krizin fındık &uuml;reticilerini de olumsuz y&ouml;nde etkilediğini, taban fiyatının yerinde saydığını, hatta d&uuml;şt&uuml;ğ&uuml;n&uuml; vurguladı. </font></p>
Fındıkçılara Kötü Haber!
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
85cce4396a9499bb66dd55c71ed24af1@