Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ihtiyacı gündemde

Sakarya Engelliler Derneği Başkanı Bülent Dik ve dernek yönetim kurulu üyesi Feyza Tütüncü, Sakarya’nın fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ihtiyacının tam anlamıyla karşılanmasını istedi.

Hanife adındaki engelli bir bayanın, Ak Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’a twitterdan dert yanmasıyla gündeme gelen fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ihtiyacı, engelliler derneği yöneticilerinin açıklamalarıyla daha da günyüzüne çıktı.

Yenihayat Paralimpik Spor Kulübü Başkanı, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Spor İl Temsilcisi ve Sakarya Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı Selim Özen’in “Bir zamanlar Kuzuluk için de sözleri vardı” şeklindeki yorumundan sonra, Sakarya Engelliler ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Bülent Dik ve dernek yönetim kurulu üyesi Feyza Tütüncü, altyapı hazır olduğu halde, engellilerin fizik ve rehabilitasyon hizmetlerinin yeterince karşılanamamasından dert yandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Feyza Tütüncü, “Benim de aynı durumda olan bir çocuğum var. Aynı sıkıntıları biz de çekiyoruz” dedi. Tütüncü şunları dile getirdi:
“Twitterda fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ihtiyacını dile getiren engelli Hanife kardeşimize teşekkür ediyorum. Çok doğru bir tespit yapmış. Bu konuda Bülent Dik başkanımla beraber bir programda buluştuk. Engelliler kendi sesini, kendisi duyurmalı. O nedenle Hanife kardeşimizin şikayetini twitterda dile getirmesi güzel. Belediyeler daha çok, sosyalleşme adına çalışmalar yapıyor. Ancak engellilerin en büyük ihtiyacı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri. Öncelikle de fizik tedavi uzmanlarına ihtiyaç var.”

Konuyu Ankara’da ziyaret ettikleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakan yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek’e ilettiklerini anlatan Tütüncü şöyle konuştu:
“Sayın Atabek bir çok kez bu konunun kendisine iletildiğini söyledi. Yani bakan yardımcımız eksikliğin farkında…
Şuna dikkati çekmek istiyorum, örneğin kızlarda ergenliğe geçişe kadar olan süreçte fizik tedavi görülmesi çok önemli. Bu noktada belediyelerimizden duyarlılık ve hassasiyet bekliyoruz. Sosyal gelişim merkezinin altyapısı var, ama hayata geçirilmedi. Bu merkez sosyal aktivitede yetkili. Biz fizik tedaviyi de üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rehabilistasyon seansının haftanın en az üç günü olmasını istiyoruz. RAM’lar var. Burda gereksinimler karşılanıyor ama, devlet seansların ancak belli bir bölümünü karşılıyor. Zaman yetmeyince de uygulamalar fayda vermiyor. Ben çalışan biriyim, çocuğuma annem bakıyor. Yorgun dönüyorum, bakamıyorum. Çocuğum haftanın 1 günü okula gidiyor. Yetmiyor. Devlet bu çocuklara fizik tedavi konusunda sahip çıksa, çocuklar daha da aktif olacaklar. Çocuklarımız güzel gelişimler sağlıyor, yani uzman iyi ise, sonuç da iyi oluyor. 15 yaşın üstündekilere RAM fizik tedavi vermiyor. Çocuklarımızın psikolojisi bozuluyor. Rehabilitasyonlar sırasında ortam ve çevre çocukların hoşuna gidiyor. Onların psikolojisi düzeliyor. RAM bu saatten sonra “nasılsa hayatlarında değişim olmaz” diye düşünüyor. Devlet Belediyeler bünyesinde merkezler yapmalı. Oysa Sakarya’da bunun altyapısı var. Bir veya iki oda verseler yeter. Sakarya’da rehabilitasyona gidemeyen çok insan var. İzmit’e gidiyorlar. Merkezler dolu. Devletten rehabilitasyon merkezleri için daha fazla ders istiyoruz. Belediyelerden de bu konuda çalışma bekliyoruz. 30 seans alanların üzerinden 2 sene geçmesi gerekiyor. Fizik tedavinin çok iyi geldiğinin bilincindeyiz. Hastaneleri kapı kapı gezenler var. Ne gerek var? Adapazarı’nda fizyoterapist bulamıyorlarsa, başka illerden temin edebilirler. Halledilmeyecek problem değil.”
10 yıl önce
Rehabilitasyon MerkezleriRehabilitasyon Merkezleri
Etüt merkezi
dağıtım merkezi