Flow Sitometri Uygulamaları Sempozyumu yapıldı

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Tıpta Güncel Flow Sitometri Uygulamaları” sempozyumu, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleşti.

Koordinatörlüğünü SAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş’in yaptığı toplantıda sistemin işleyişi ve kullanım alanları ile Hematolojik hastalıklarda, kanser olgularında, alerjik hastalıklarda, bağışıklık sistemi bozukluklarında ve benzeri daha pek çok hastalıklarda kullanımı anlatıldı, katılımcılarla videolu ve uygulamalı örnekler sunuldu.

Flow Sitometrinin tıpta artan kullanımından söz eden ve yeni araştırma olanaklarını katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Mustafa Altındiş,  çok daha hızlı virüs tanısı ve virüslere ilaç etkilerini çalışabileceklerini belirtti.

SAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Köroğlu Flow Sitometri sisteminin bakterileri tanımlamada kullanımından örnekler verdi. SAÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Büyükavcı, Flow Sitometrinin kan hastalıklarının hızlı, doğru ve güvenilir tanısında kullanımından örnekler verdi.
SAÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Alerji İmmünoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Özdemir ise Pediatrik Alerji İmmünolojide Flow Sitometri konulu konuşmasında 2 yıllık Amerika Flow Sitometri çalışma deneyimlerini ve ilgili alanda Türkiye’de ilklerden olan araştırma yayınlarını katılımcılara anlattı. Son konuşmacı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferah Budak ise Flow Sitometrinin araştırma amaçlı kullanımları, Apoptoz (doğal hücre ölümü) örnekleri başlıklı konuşması ile deneyimlerini paylaştı.

Toplantı sonrasında katılımcılara Flow Sitometri uygulamalı olarak gösterilerek, konuşmacı ve katılımcılara sertifika verildi.  

Flow sitometri, hücre veya partiküllerin akmakta olan bir akışkanın içindeyken karakteristiklerinin ölçülmesidir. Akım sitometrisi ile bir süspansiyon halindeki hücre ya da partiküller, lazer ışığı ile aydınlatılmakta olan bir bölmeden geçirilir; hücrelerin ışığın önünden geçerken verdikleri sinyaller toplanarak analiz edilir. Oluşan sinyallerin kaynağı, hücrenin büyüklük, granülite gibi fiziksel özellikleri olabildiği gibi; hücreye bağlanan çeşitli fluorokromlar da olabilir. Böylece hücre ya da partikülün bağışıklık özellikleri, DNA içeriği, enzim aktiviteleri, hücre membran potansiyeli, canlılığı gibi çeşitli özellikleri hakkında bilgi toplanabilir. Flow sitometriler, ancak belirli biyolojik araştırma enstitüsünde ve tıp merkezlerinde bulunmaktadır. Yaygın olarak daha çok kanserli hücre tanısında ve AIDS hastalarının kanında CD4 lenfosit seviyesinin izlenmesinde de kullanılır.
Flow Sitometri Uygulamaları Sempozyumu yapıldı
Flow Sitometri Uygulamaları Sempozyumu yapıldı
Flow Sitometri Uygulamaları Sempozyumu yapıldı
Flow Sitometri Uygulamaları Sempozyumu yapıldı
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
3bba89fd206e2af2de110fb970792640@