Futbolda küfür, taraftarları stattan uzaklaştırıyor

Yapılan bir ankete göre taraftarların çoğunluğunun maçlarda yapılan küfürler sebebiyle statlara gitmek istemediği ortaya çıktı. 

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü\'nde öğrenim gören bir öğrenci tarafından \'Futbol seyircilerini şiddete yönelten faktörler\' ile ilgili bir tez çalışması yapıldı. Yapılan ankette taraftarların takım tutmalarına etken olan faktörün başarı olduğu belirtildi. Ankete katılan taraftarların çoğunluğu statlarda sporcu veya hakemlere yapılan küfürleri doğru bulmazken, bazıları da küfür yüzünden maçlara gelmek istemediğini söyledi. Araştırmaya katılan seyircilerin çoğunluğu, karşılaşmalardan önce seyircileri saldırganlığa yönelten en önemli faktör olarak rakip futbolcuların tavırlarını gösterdi.

Anket çalışmasına katılan seyircilerin yüzde 37.7\'sini Galatasaray, yüzde 34.9\'unu Fenerbahçe, yüzde 21\'ini Beşiktaş ve yüzde 6.4\'ünü ise diğer takımların taraftarları oluşturdu. Ankete çoğunluğu 19-32 yaş grubundaki taraftarlar katılırken, eğitim yönüyle seyircilerin yüzde 75.9\'u lise, yüzde 15.5\'i üniversite, yüzde 4.9\'u orta okul, yüzde 1,5\'i ise ilk okul mezunlarından oluştu.

Anket sonuçlarına göre taraftarlar takım tutmalarında etkili faktör olarak takımın başarısını gösterdi. Taraftarların yüzde 29,4\'ü aile, yüzde 6,6\'sı okul arkadaşları, yüzde 1,5\'i iş arkadaşları, yüzde 2,2\'si basın televizyon, yüzde 31,7\'si takımın başarıları, yüzde 28,3\'ü ise diğer nedenlerin takım tutmalarında faktör olduğunu belirtti.

Araştırmaya katılan seyircilere, \'maçlarda sporcu veya hakemlere yapılan küfürleri nasıl buluyorsunuz?\' sorusu yöneltildi. Seyircilerin yüzde 42,3\'ü haklı buluyorum, yüzde 43,2\'si yanlış buluyorum, yüzde 14,5\'i de küfür yüzünden maçlara gelmek istemiyorum şeklinde cevap verdi.

Taraftarlar, \'Hakemin takımınız aleyhine vermiş olduğu bir karara tepkiniz ne olur?\' sorusuna ise yüzde 17,9\'u yuhalarım, yüzde 18,4\'ü küfrederim, yüzde 10,4\'ü tepki göstermem, yüzde 9,1\'i elimde ne varsa fırlatırım, yüzde 16,1\'i bağırırım, yüzde 24,1\'de sinirlenirim yanıtını verdi.

Taraftarlar, \'Seyirci saldırganlık üzerinde etkili olan referans grubu sizce hangisidir?\' sorusuna cevap olarak ise yüzde 14,6\'sı spor medyası, yüzde 9,7\'si yönetici, yüzde 31,2\'si rakip seyirci, yüzde 6,2\'si güvenlik güçleri, yüzde 2,9\'u antrenör, yüzde 24,5\'i hakem, yüzde 8,5\'i futbolcu, yüzde 2,4\'ü futbol federasyonunu gösterdi.

\'Takımınızın yenilgisinden sonra hırsınızı kimden çıkarırsınız?\' sorusuna taraftarların yüzde 7,1\'i ailemden, yüzde 7,7\'si arkadaşlarımdan, yüzde 15,3\'ü rakip seyirciden, yüzde 9,6\'sı rakip oyuncudan, yüzde 22,9\'u hakemlerden, yüzde 14,1\'i kendi takımının sporcu ve yöneticilerden, yüzde 23,3\'ü diğerlerinden cevabını verdi.

Araştırmaya katılanlar, taraftarlar arasındaki şiddet olaylarının en önemli nedeni olarak takımlarının ligdeki konumuna bağlı beklentiler olduğunu kaydetti.

\'Müsabakaya izlemeye niçin gidersiniz?\' sorusuna seyircilerin yüzde 19,2\'si boş zaman değerlendirmek için, yüzde 3,2\'si yeni arkadaş ortamı kurmak için, yüzde 6,3\'ü hakemlere bağırmak için, yüzde 6,8\'i küfretmek için, yüzde 16,1\'i deşarj olmak ve rahatlamak için, yüzde 42,2\'si takımı desteklemek için, yüzde 1,7\'si kavga etmek için, yüzde 4,5\'i ise diğer sebeplerle yanıtını verdi.

Araştırmaya katılan taraftarların çoğunluğu, karşılaşmalardan önce seyircileri saldırganlığa yönelten en önemli faktör olarak rakip futbolcuların tavırlarını gösterdi. Konuyla ilgili seyircilerin 20,6\'sı medyayı, yüzde 9,2\'si kulüp yöneticilerinin açıklamalarını, yüzde 37,1\'i rakip futbolcuların tavırlarını, yüzde 26,5\'i geçmiş maçlardaki olayları ve yüzde 6,6\'sı diğer nedenleri gerekçe gösterdi.

Taraftarlar, müsabaka esnasında kendilerini saldırganlığa yönelten en önemli faktörün rakip taraftarların olumsuz davranışları, hakemlerin yanlış tutum ve davranışları ile rakip takımın oyuncularının olumsuz davranışları olduğunu vurguladı.

\'Sizce müsabakalar sırasında küfür etmek nasıl bir davranıştır?\' sorusuna seyircilerin yüzde 15,5\' i suçtur, yüzde 43,6\'sı hatalıdır, yüzde 15,4\'ü haktır, yüzde 22,4\'ü deşarj yoludur, yüzde 3,1\'i diğer olarak yanıt verdi.

Ayrıca araştırmaya katılan taraftarların yüzde 60,8\'i spor programlarında şiddet içeren görüntülerin seyirci saldırganlığını arttırdığına inandığını söyledi.

10 yıl önce
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
90692c9d60a2c8aef7185a866ab3bed5@