Gazze'ye 8 gün boyunca havadan ve denizden saldıran İsrail, önceki gece başlattığı kara operasyonuna aralıksız devam ediyor. Zırhlı araçlarla yapılan saldırılarda dün 35 Filistinli hayatını kaybetti.
Sağlık görevlileri ölenlerden sadece 3'ünün Hamas mensubu, diğerlerinin sivil olduğunu vurguladı. Saldırıların başladığı 27 Aralık'tan beri ölenlerin sayısı 505'e, yaralılar ise 2 bin 400'e yaklaştı.
Ambulanslarda Saldırıların Hedefi Oldu
Savaş uçakları ve donanmanın desteğinde devam eden saldırılarda dün bombalanan bir alışveriş merkezinde 5 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Gazze ve kuzeyindeki Cebaliye'de ambulanslarla yaralılara ulaşmaya çalışan sağlık ekibi de saldırıların hedefi oldu. 5 doktor ve ambulans şoförü hayatını kaybederken, hastane görevlileri, ambulansların yaralılara ulaşmakta büyük zorluklar çektiğine işaret ediyor. Hamas'ın El Aksa Radyosu'na, çatışmaların sürdüğü Gazze'deki Zeytun Mahallesi'nden bağlanan bir kadının ağlayarak anlattıkları ise katliamın boyutlarını gözler önüne seriyor: "Pencereden baktım... Cesetler sokaklarda...
İsrail bombardımanında dün Gazze'nin Tuffah Mahallesi'nde bir anne ile 4 çocuğu da hayatını kaybetti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un kara harekatının derhal sona erdirilmesi çağrısını reddeden İsrail Başbakanı Ehud Olmert, operasyonun 'kaçınılmaz' olduğunu öne sürdü.
Yalanlandı
Saldırılar sırasında Hamas, bir İsrail tankını havaya uçurduğunu ve 2 İsrail askerini kaçırdığını öne sürerken, İsrail ise bu iddiaları yalanladı. İsrail, 5 askerlerinin öldürüldüğü yönündeki iddiaları da yalanlarken, şu ana kadar, bir askerinin öldüğünü, 32'sinin de yaralandığını açıkladı. İsrail, Hamas'ın ellerindeki er Gilad Şalit'ten dolayı İsrail kamuoyunun hassasiyetini göz önünde bulundurarak asker kaçırdığı yönünde dezenformasyonlara başvurduğunu öne sürüyor. İsrail buna karşın 2'si üst düzey komutan 30 Hamas militanını öldürdüğünü ileri sürdü. Bu iddiası ise Hamas tarafından yalanlandı.
Operasyon ağırlıklı olarak Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde yoğunlaşırken, Filistinli kaynaklar, İsrail'in Gazze'nin güneyi ile kuzeyi arasındaki bağlantıyı koparmaya ve bu şekilde silah sevkiyatını keserek direnişçilerin gücünü azaltmaya çalıştığını ifade ediyor. El Aksa Radyosu Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus yerleşim birimindekilerin Gazze'ye ulaşamadıklarını duyurdu. Radyo, yayınlarında sık sık halka çağrılar yaparak 'Dualarınızı eksik etmeyin. Hepimiz tek olalım' mesajları yayınlıyor. Radyo ayrıca İsrail ordusunun sert karşılık bulduğunu öne sürerek, İsrail tanklarının döşenen mayınlar nedeniyle çok yavaş hareket edebildiğini de duyurdu. İsrailli askerî uzmanlar 10 binden fazla İsrail askerinin katıldığı operasyonun geniş çaplı bir işgal değil, birkaç noktada yürütülen kara operasyonu olduğunu öne sürüyor. Kara operasyonunun ikinci gününde İsrail, Kerem Şalom sınır kapısından Gazze'ye giriş yapan insani yardımları da durdurdu. İsrail, gerekçe olarak Filistinlilerin konvoya düzenleyebileceği muhtemel bir saldırıyı gösteriyor. Kara operasyonuyla birlikte Gazze'den fırlatılan roketlerin durdurulamaması da dikkat çekiyor. Bu arada, İsrail ordusunun, harekattan 6 saat önce askerlerin cep telefonlarına el koyduğu ortaya çıktı. İsrailli bir güvenlik yetkilisi, bu önlemin operasyonu gizli tutmaya yönelik olduğunu söyledi.
Doktorlar: Yaralıların Vücudunda Uranyum Var
Gazze'de çalışan Norveçli doktorlar yaralıların vücutlarında seyreltilmiş uranyum bulduklarını açıklarken, İsrail'in misket bombası kullandığı iddiaları da gündeme geldi. Bu bombaların yasaklanmasını öngören uluslararası anlaşmaya İsrail'in imza atmaması ve Gazze'de kullandığı silahlar hakkında herhangi bir açıklama yapmaması söz konusu şüpheleri artırdı. Misket bombası, ana bombanın içinde yüzlerce küçük bomba barındırıyor ve geniş bir alanı etkisi altına alıyor.