Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Yangına Dirençli Orman Projesi başarılı oldu.
Son 7 yılda, 180 milyona yakın zor tutuşan ve yangın sırasında kalkan görevi yapan geniş yapraklı ağaç dikildi. Bu çalışmanın yapıldığı alanlarda orman yangınları azalırken, çıkan yangınlar ise büyümeden kontrol altına alındı. Projenin başarılı olması ormancıları memnun etti.
Bakanlık, 2007 yılında ağaçlandırma çalışmasında köklü değişikliğe gitti. Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Projesi (YARDOP) başlattı. Yangın, riski yüksek ormanlık alanlar, yerleşim birimine yakın yerler ve enerji hatlarının çevresine, kolay tutuşan ve hızla yayılan çam ağaçları yerine, zor tutuşan ve yangına dayanıklı geniş yapraklı fidan dikimine ağırlık verildi. Özellikle yangına karşı çok hassas olan Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde ağaçlandırma çalışmalarında defne, alıç, meşe, ahlat, incir, ıhlamur, dişbudak, taflan, kestane, gürgen, yabani erik, yabani fındık, karayemiş, şimşir, mürver gibi ibreli ve yaprakları geniş, yangına karşı dirençli fidanlara ağırlık verildi. Son 7 yılda 180 milyona yakın geniş yapraklı fidan toprakla buluşarak yangına karşı kalkan oluşturuldu.
150 bin geniş yapraklı fidan
Hızla büyüyen kalkan ağaçlar, yangın sayısını da yıllara göre azalttı. Türkiye genelinde 2009 yılında 3 binin üzerinde orman yangını çıkarken bu rakam 2010 yılında 2 bin 350, 2011 yılında bin 954, 2012 yılında bin 132 ve bu yılın ilk 7 ayında ise 681 adede geriledi. Ayrıca, proje ile ekolojik türde çeşit artışının yanı sıra meyve veren ağaçların büyümesiyle yabani hayvanlara da doğal yem ve gıda sağlandı. Ayrıca incir, erik ıhlamur, kestane gibi meyve ağaçları da orman köylülerine gelir kapısı oldu.
Mersin’in Silifke ilçesinde, önceki yıl çıkan orman yangını projenin başarısını ortaya koydu. Rüzgar sebebiyle büyüyen yangın, yangına dirençli fidanlardan dikerek orman arasında oluşturulan emniyet şerit sayesinde rüzgara rağmen diğer alanlara sıçramadan söndürüldü. Yangına hassa bölgelerden olan Sakarya ile Kocaeli ormanlarına da 150 bin geniş yapraklı fidan dikildi.
Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, Sakarya ve Kocaeli illerinde yangın önlemeye yönelik çalışmalarla ilgili olarak canlı yeşil yangın durdurma zonu kapsamında sahaların etrafına minimum 15 metrelik bantlar şeklinde, yangına dayanıklı türler çalışması yaptıklarını söyledi. Özellikle yangına karşı hassas olan yol kenarlarındaki ormanlık alanlara ağırlık verdiklerini ifade eden Türkyılmaz, “Bu bölgelerde herhangi bir yangın olayı söz konusu olmamıştır. Yangına dirençli ağaçlar yangınların çıkmasını zorlaştırıyor.” dedi.