Geyve'de Köylülerin Taş Ocağı İsyanı Sürüyor

Sakarya'nın Geyve ilçesi Akıncılar Köyü sakinlerinin içme suyu havzası olan Beşiktaş Vadisi'ne taş ocağı kurulmasını engellemek amacıyla başlattığı mücadeleye dağcılar ve izciler destek verdi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın iki firmaya Beşiktaş Vadisi'nde maden aramak için ruhsat vermesinin ardından köylülerin taş ocağı kurulmasını engellemek amacıyla başlattığı mücadeleleri devam ediyor. Yürütmenin durdurulması ve maden arama ruhsatının iptali için Sakarya İdare Mahkemesi'ne dava açan köylüler, iş makinalarını vadiye sokmamak gibi çeşitli eylemlere de imza atıyor. Son olarak köye gelen yaklaşık 150 kişilik izci ve dağcı grubu, taş ocakları kurulması planlanan Beşiktaş Vadisi'nde yürüyüş gerçekleştirdi.

İzci ve dağcılar taş ocaklarının kurulacağı alanda toplanarak, "Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz", "Tabiata saygı aklın vicdanıdır", "Orman taş ocağı olmasın", "Kuşlar yuvasız insanlar havasız kalmasın", ''Beşiktaş Vadisi bizimdir, bizim kalacak'' yazılı pankartlar açarak köylülere destek verdi.

Üç Yıldan Beri Mücadele Ediyorlar 

Köylü kadınlar ormanlık alana kurdukları sobanın üzerinde yörede yetişen bitkilerden yaptıkları çayları izci ve dağcılara ikram etti. Akıncılar Köyü muhtarı Cevat Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki iş adamının vadiye taş ocağı kurmak için ruhsat aldığını söyledi. Taş ocağının kurulması durumunda sağlıklarının yanı sıra köyün doğal ve kültürel yapısının bozulacağını kaydeden Korkmaz, köy halkının geçimini sağladığı vadide taş ocağı kurulmaması için üç yıldan beri mücadele verdiklerini ifade etti.

<font size="2"><font face="Arial"><strong>&Uuml;&ccedil; Yıldan Beri M&uuml;cadele Ediyorlar</strong>&nbsp;</font></font> <p><font size="2"><font face="Arial">K&ouml;yl&uuml; kadınlar ormanlık alana kurdukları sobanın &uuml;zerinde y&ouml;rede yetişen bitkilerden yaptıkları &ccedil;ayları izci ve dağcılara ikram etti. Akıncılar K&ouml;y&uuml; muhtarı Cevat Korkmaz, gazetecilere yaptığı a&ccedil;ıklamada, iki iş adamının vadiye taş ocağı kurmak i&ccedil;in ruhsat aldığını s&ouml;yledi. Taş ocağının kurulması durumunda sağlıklarının yanı sıra k&ouml;y&uuml;n doğal ve k&uuml;lt&uuml;rel yapısının bozulacağını kaydeden Korkmaz, k&ouml;y halkının ge&ccedil;imini sağladığı vadide taş ocağı kurulmaması i&ccedil;in &uuml;&ccedil; yıldan beri m&uuml;cadele verdiklerini ifade etti. </font></font></p>
Bilim Adamları da Bunu Söylüyor

Ruhsatın iptali için Sakarya 1. ve 2. Bölge İdare Mahkemesine açtıkları davaların devam ettiğini anlatan Korkmaz, şunları dile getirdi: "14 Ocak'ta Başbakanlığa köyümüzde taş ocağı açılmaması için köy halkı olarak toplu dilekçe verdik. Valilik bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon bölgeye gelerek inceleme yaptı ve rapor tuttu. Yatırımcının bütün kamu kurum ve kuruluşlarından izin alması durumunda taş ocağı açabileceği belirtildi. Biz mücadele ediyoruz, yatırımcı da mücadele ediyor. 2004 yılında çıkarılan bir kanun gereğince bakanlığın arama izni verdiği alanlarda girişimcilerin arama yapabilmeleri için çevre halkından izin sormuyorlar. Köy halkı ve muhtarlık olarak köyümüze taş ocağı açılıp açılmaması konusunda bize görüş sormuyorlar. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü köyümüzde inceleme yaptı. Kurulması muhtemel taş ocağının çevreye zararı olmayacağı görüşü belirtilmiş, biz ise köy halkı olarak çevreye mutlak surette zararı olur diyoruz. Bilim adamları da bunu söylüyor.Yasal sınırlar içinde haklarmızı arayacağız."

<font face="Arial" size="2" color="#000000"><strong>Bilim Adamları da Bunu S&ouml;yl&uuml;yor</strong></font> <p><font face="Arial" size="2">Ruhsatın iptali i&ccedil;in Sakarya 1. ve 2. B&ouml;lge İdare Mahkemesine a&ccedil;tıkları davaların devam ettiğini anlatan Korkmaz, şunları dile getirdi: <font color="#333399">&quot;14 Ocak'ta Başbakanlığa k&ouml;y&uuml;m&uuml;zde taş ocağı a&ccedil;ılmaması i&ccedil;in k&ouml;y halkı olarak toplu dilek&ccedil;e verdik. Valilik bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon b&ouml;lgeye gelerek inceleme yaptı ve rapor tuttu. Yatırımcının b&uuml;t&uuml;n kamu kurum ve kuruluşlarından izin alması durumunda taş ocağı a&ccedil;abileceği belirtildi. Biz m&uuml;cadele ediyoruz, yatırımcı da m&uuml;cadele ediyor. 2004 yılında &ccedil;ıkarılan bir kanun gereğince bakanlığın arama izni verdiği alanlarda girişimcilerin arama yapabilmeleri i&ccedil;in &ccedil;evre halkından izin sormuyorlar. K&ouml;y halkı ve muhtarlık olarak k&ouml;y&uuml;m&uuml;ze taş ocağı a&ccedil;ılıp a&ccedil;ılmaması konusunda bize g&ouml;r&uuml;ş sormuyorlar. İl &Ccedil;evre ve Orman M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml; k&ouml;y&uuml;m&uuml;zde inceleme yaptı. Kurulması muhtemel taş ocağının &ccedil;evreye zararı olmayacağı g&ouml;r&uuml;ş&uuml; belirtilmiş, biz ise k&ouml;y halkı olarak &ccedil;evreye mutlak surette zararı olur diyoruz. Bilim adamları da bunu s&ouml;yl&uuml;yor.Yasal sınırlar i&ccedil;inde haklarmızı arayacağız.&quot;</font><br /></font></p>
Geyve'de Köylülerin Taş Ocağı İsyanı Sürüyor
15 yıl önce
Full otomatik çay ocağı kazanları
geyve
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
040c4019b2d6e1272284787ae3d0e564@