"Gıdalar hakkındaki bilgi kirliliği" SAÜ'de konuşuldu

Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından "Görsel ve Yazılı Medyada Gıdalar Hakkında Bilgi Kirliliği" isimli bir söyleşi düzenlendi.

Moderatörlüğü SAÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Ayhan’ın yaptığı söyleşiye, Gıda Mühendisleri Odası Eski Başkanı Petek Ataman ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Mühendisi Fatma Tatvan Yalçınkaya konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğe SAÜ’lü öğrencilerin ilgisi yoğun oldu. Görsel ve yazılı medyada gıdalar hakkında bilgi kirliliğinin temel nedeninin gıda konusunda bilgi sahibi olunmaması olduğunu ifade eden Petek Ataman, “Gıda konusunda uzman olmayan kişilerin görüşleri alınarak haber yapılıyor. Bu durum çok fazla bilgi kirliliğine yol açıyor. Örneğin, E numaraları ürünlerin kanser yapıldığına dair medyada bir sürü haber yapılıyor. Oysa burada, bu katkı maddesinin ne ölçüde kullanıldığı önemli” diye konuştu.

Basında yer alan bazı asparagas haberleri katılımcılar ile paylaşan Ataman, “Bu tür haberleri okuyunca şok oluyoruz. Sonra haberi araştırıyoruz. Bakıyoruz ki ne böyle bir kurum, nede böyle bir yetkili nede açıklamalarda bulunan kişi yok. Sonra böyle bir durumun ve kişinin gerçek olmadığını bilgilendirmek için çeşitli çalışmalarda bulunuyoruz ancak çok etkili olmuyor. İnsanların algısını değiştirmek çok zor. Ev konserveleri de tehlikeli. Evde hazırlanan konservelerin bozulmadan saklanması için, aspirin kullananlar var. Aspirinin içindeki maddenin gıdada kullanılması tamamen yasak. Ancak bizlerde bunu ev yapımı diye evlatlarımıza dahi afiyetle yediriyoruz” şeklinde konuştu.

Ülkemizde gıda konusundaki tek yetkili olan kurumun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunun altını çizen Fatma Tatvan Yalçınkaya ise bakanlığın gıda ile ilgili tüm haberleri, şikayetleri dikkate alarak büyük bir titizlikte incelediğini söyledi. Bakanlığın ürünler ile ilgili sürekli olarak denetimlerde bulunduğunu belirten Yalçınkaya, “Bakanlık, bu konuda üstüne düşen görevi yerine getiriyor. Ürünle ilgili herhangi bir haber çıktıysa, asparagas olsa dahi ürünü inceliyor, denetimini yapıyor. Raporun sonuçlarını basın açıklaması şeklinde web adresinden yayımlıyor” dedi.

Gıda konusunda en iyi denetçinin tüketici olduğunu söyleyen Yalçınkaya, “Bakanlık olarak, tüm tüketicileri bu konuda sorumlu olmaya davet ediyoruz. En iyi denetçi, tüketicidir. Kafanıza takılan her konuyu Alo 174 Gıda arayarak sorgulayabilirsiniz. Bu uygulama süper çalışıyor. Bir şikayette bulunursanız, ivedi olarak oradaki ilgililere ulaşılıyor ve denetimler gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.
Toplantı soru-cevap kısmının ardından sona erdi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
6ee4ba7daf17d7629608973ffdb7251c@