Gizli kalp hastalığını anlattı

Özel Adatıp Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Emir Doğan gizli kalp hakkında bilgiler verdi.

Herhangi bir bulgu vermeden ortaya çıkan kalp hastalıklarının bütünü olan gizli kalp tanısı hakkında Özel Adatıp Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Emir Doğan bilgiler verdi. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Emir Doğan yaptığı açıklamada, “Günümüzde gizli kalp diye anlatılmak istenen tanımlama daha öncesinde herhangi bir bulgu vermeden ortaya çıkan kalp hastalıklarının bütünüdür. Kalp hastalıkları genelde nefes darlığı, göğüs ağrısı şeklinde öncü şikayetleriyle belirlenir. Ancak bazı durumlarda hiçbir bulgu vermeden ani kalp rahatsızlıkları da insanların ölümüne neden olabilir. Biz tıp insanlarının öncelikli görevi insanların hasta olmamalarını sağlamaktır. Ondan sonra ise hastalıkları en iyi şekilde tedavi etmektir" dedi.

Gizli Kalp Hastalığının önceden saptanmasının mümkün olduğunu dile getiren Uzman Dr. Emir Doğan, "Aslında gizli kalp hastalığının önceden saptanması mümkün olabilir. Bunun için kalp hastalığına neden olan risk faktörlerini belirlemek ve bu risk faktörlerine göre kişilerin risk derecelendirmesini yapmak, ayrıca erken teşhis için gereken testlerin planlanması gerekmektedir. Erken teşhiste önemli olan rutin doktor kontrolünden geçmektir. Bu erkeklerde 40 yaşından sonra üç yılda bir kez kalp kontrolü (herhangi bir kalp damar hastalığı olmayan kişilerde) bayanlarda ise menopozdan sonra üç yılda bir kez kalp kontrolü (herhangi bir hastalığı olmayanlarda) yaptırmakla mümkün olabilir” diye konuştu.

Kalp hastalığını tetikleyen risklerden de bahseden Doğan, “Kalp hastalığı yapan risk faktörleri, stres, Hiper tansiyon, Diyabet, Sigara, Kolestrol yüksekliği, Obezite’dir. Bu risk faktörlerinden en az iki tanesine sahip olan bireylerin ise yılda en az bir kez düzenli kalp kontrolünden geçmesi gerekiyor. Düzenli kontrollerde hem risk faktörleri kontrol altına alınır hem de kişinin varsa kalp rahatsızlığı saptanmaya çalışılır. Bence bu risk faktörlerinin en önemlisi strestir. Çünkü stres vücudumuzdaki tüm dengeleri alt üst eder. Bir uyarıcıdan tüm vücut organlarına yapılan baskı elbetteki insana zarar verir” ifadelerini kullandı. İnsanların stresinin artmasıyla birlikte kalp sağlığının çok daha fazla önem kazandığına dikkat çeken Uzm. Dr. Emir Doğan, "Kalp vücudun tüm organlarının ihtiyacı olan besin ve oksijeni barındıran, kan dokusunun damar yoluyla taşınmasını sağlayan yegane organımızdır. Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmemizin kuralı sağlıklı bir kalbe sahip olabilmemizdir" dedi
Gizli kalp hastalığını anlattı
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
40a005b0511d5785363819726f72c0e2@