Gölü korumak için 100 milyonluk yatırım

II. Marmara Denizi Sempozyumu'nda gerçekleştirdiği ‘Havza Koruma Modeli ve Temel Yaklaşımlar’ başlıklı sunumunda SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Sapanca Gölü havzasının korunması amacıyla kurum olarak bugüne kadar 100 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık ve halen de yapmaya devam ediyoruz. Bu anlamda SASKİ olarak her zaman sudan tarafız” dedi.

İstanbul’da düzenlenen II. Marmara Denizi Sempozyumu’na katılan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, ‘Havza Koruma Modeli ve Temel Yaklaşımlar” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sakarya’nın en önemli içmesuyu kaynağı olan Sapaca Gölü ve havzasının korunması konusuna değinen Rüstem Keleş, “SASKİ olarak Sapanca havzasının korunması ile ilgili faaliyetlerimizi bir Üst Yönetim Meselesi olarak ele aldık ve uygulamalarımızı bu yaklaşımla hayata geçirdik. Sapanca Gölü havzasının korunması amacıyla kurum olarak bugüne kadar 100 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık ve halen de yapmaya devam ediyoruz. Kurum olarak gölden çekilen her metreküp suyu takip ediyoruz. Bu anlamda göl seviyesinin korunmasına özen gösteriyoruz” diye konuştu.

Maksimum Seviyeye Çok Yakınız

Sunumunda göl seviyesinin yılın birçok döneminde maksimum seviyeye çok yakın seyrettiğini belirten SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Birçok su ve kanalizasyon idaresi yılın bazı dönemlerinde barajlarındaki doluluk oranlarının kritik seviyelerde olduğunu açıklıyor. Sapanca Gölü’ndeki su seviyesi ise genellikle yüzde 90’ın üzerinde seyrediyor. Bu durum Sapanca Gölü’nü korumak için aldığımız önlemlerin, gösterdiğimiz gayretlerin bir meyvesidir. SASKİ olarak Sapanca Gölü’ne alternatif kaynaklar oluşturmak için çok ciddi projeler hayata geçirdik. Akçay ve Ballıkaya Barajı’nda çalışmalar devam ediyor. Ayrıca proje aşamasında olan Çamdağı Barajı projemizi de kısa süre içerisinde hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin En Kaliteli İçme Suyu

Gölün korunmasına yönelik birçok uygulamayı hayata geçirdiklerini dile getiren Rüstem Keleş, “Suyun kaynakta korunması konusunda çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Gölü 24 saat kesintisiz izleyerek Ph değeri, bulanıklık, göl seviyesi, gölden çekilen su miktarı ve debi gibi bir birçok değeri anlık olarak takip ediyoruz. Bildiğiniz üzere 2007 yılında ALG patlamasının yaşandığı göl, şuanda 1.sınıf su kalitesinde. Yapılan birçok çalışmada vatandaşlarımızın Türkiye’nin en kaliteli içmesuyunu içtiğini doğrular nitelikte. Ayrıca kaynaktan aldığımız suyu hemşerilerimize güvenli bir şekilde ulaştırmak için titizlikle çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda su kalitesini her zaman bu seviyede tutmak amacıyla SASKİ olarak gereken her türlü faaliyeti yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sudan Tarafız

Rüstem Keleş, “Kurumumuzun bu dönem olduğu gibi önceki dönemlerde de hazırladığı Stratejik Planlarında gölün korunması meselesi her zaman temel strateji olarak yer almıştır. Bu konuyu her türlü platformda sürekli olarak gündeme getiriyoruz. Özellikle yerel ve ulusal medyanın dikkatini bu noktaya çekmeye çalışıyoruz. Vatandaş nezdinde göl ile ilgili hassasiyetler en üst düzeyde vurgulayarak gölü koruma konusunda gönüllü faaliyetler yapıyoruz. Okullarda öğrencilere bu konuda seminer ve eğitimler veriyoruz. STK’larla sürekli iş birliği içindeyiz. Bu noktada hem gölün sorunları dile getiriyoruz hem de ortak faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Siyasetçiler nezdinde en üst düzeyde de bu konuyu gündeme getirerek duyarlılık oluşturuyoruz. Bu bizim için gerçekten önemli bir mesele. Bu anlamda SASKİ olarak her zaman sudan tarafız” dedi.
Gölü korumak için 100 milyonluk yatırım
Gölü korumak için 100 milyonluk yatırım
Gölü korumak için 100 milyonluk yatırım
8 yıl önce
Engelliler için oyun grupları
ofis için ahşap ürünler
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
182b15f74e716f0517f90d124b2b0bc2@