Geyve ilçesine bağlı Akıncı Köyü'nde açılması planlanan taş ocağına karşı çıkan köy sakinleri, iş makinelerinin köye girişine izin vermeyerek eylem yaptı. Eylemcilere kızan firma yetkilisi ise iş makinesini köy halkının üzerine sürmeye kalkıştı.
Ormanlık arazide yapılması düşünülen taş ocağına engel olmak amacıyla yaşlıların ve kadınların da aralarında bulunduğu 30 kişilik grup, şantiye yolu yapmak amacıyla köye gelen iş makinelerinin çalışmasına izin vermedi. İş makinesinin önüne geçen grup, köye taş ocağı kurulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Firma yetkilileri ile köy halkı arasında büyük gerginlik yaşandı. Ellerinde sopa ve oraklarla iş makinesinin yolunu kesen köylülere firma yetkilileri de sert karşılık verdi. İş makinesi operatörüne yolu açması için talimat veren firma yetkilisi, operatör bunu yapmayınca direksiyon başına geçerek yolu açmak istedi. Bu arada yolu kapatan köylülerin üzerine iş makinesini sürmeye kalkışan firma yetkilisine halk büyük tepki gösterdi. İş makinesinin önüne oturan ve ellerini palet altına koyan köy halkı firmanın çalışmasını engelledi.
İçme Suyumuz Kuruyacak
Akıncı Köyü İhtiyar Heyeti Azası Kamuran Tan, 2007 yılından itibaren köylerinin taş ocağı istilasına maruz kaldığını belirtti. Köyde faal olan bir taş ocağının yakınına iki taş ocağı daha kurulmak istendiğini belirten Tan şöyle konuştu: "2 müteşebbis de taş ocağı için müracaatta bulundu. Köy halkı olarak biz de iki yıldan beri taş ocağı yaptırmamak için mücadele ediyoruz. İçme suyumuz kuruyacak, bağlarımız yok olacak, sağlığımız tehlike altında kalacak. Taş ocağının ruhsatının iptali için açtığımız davayı kazandık. İptal işlemine rağmen bugün maalesef söz konusu şirket köye taş ocağı açma girişimini başlatmak üzere iş makinesiyle geldi. İş makinesi sesiyle uyandık. Biz de haklı olarak iş makinesinin önüne geçerek taş ocağı kurulmasını önledik. Haklı nedenlerimizi mahkeme kabul etmiş ve ruhsat işleminin iptaline karar verdi. Ruhsat işleminin iptaline rağmen neden halen köyümüze taş ocağı açmak istiyorlar? 3 bin 500 kişi taş ocağı kurulmak istenen yerden su sağlıyor."
Tan, iş makinesinin köy halkının engellemelerine rağmen çalıştırılmak istendiğini belirterek, ''Bütün itirazlarımıza rağmen kepçeyi çalıştırmak istediler. Kepçe operatörü insaflıydı, kepçeyi üzerimize sürmedi. Bunun üzerine firmanın ortağı kepçeye geçerek üzerimize sürmeye kalkıştı. Bütün görüntüleri kameraya çektik. Anlatmak istediğimiz köyümüzün taş ocağı için uygun olmadığıdır." diye konuştu.
Köy sakini Şennur Ertürk ise köyde iş makinelerinin çalışacağından muhtarın dahi haberi olmadığını belirterek, ''Muhtarın bile haberi yok. Muhtarın ve köy heyetinin haberi olmaksızın nasıl köyümüze şantiye yapacaklar? Firma yetkilileri 'ben muhtarı tanımıyorum' diyor. Engellemelerimize rağmen iş makinesini üzerimize sürmeye çalıştılar. Taş ocağı yapılınca yolda dahi yürüyemez hale geleceğiz. Her yer toz toprak olacak. Elimizi ve ayağımızı kepçenin paletinin önüne koyduk, geçişine izin vermedik.'' diye konuştu.
Firma yetkilisi Yusuf Aygün ise konudan haberdar olmadığını savundu. Olay yerine gelen jandarma ekipleri ifadelerine başvurmak üzere köy muhtarı ve firma yetkililerini karakola götürdü.