Grip, kalp hastalarında felç riskini arttırıyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Çakar, kalp hastalarının sağlıklı kişilere göre gribal enfeksiyonları daha ağır geçirdiğini belirterek, gribin kalp hastalarında felç riskini arttırdığını söyledi.

Doç. Dr. Mehmet Akif Çakar, devam eden kış mevsimiyle birlikte ortaya çıkan gribe, özellikle kronik kalp hastalarının daha fazla dikkat etmesi gerektiğine işaret etti. Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı, kalp kapak hastalığı, doğumsal kalp hastalığı bulunanlarda soğuk algınlığı ve gribin daha ağır seyrettiğini vurgulayan Doç. Dr. Mehmet Akif Çakar, korunma amaçlı olarak bu hastaların kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak kalmalarını, el yıkama gibi kişisel hijyen kurallarına azami özen göstermelerini ve doktorlarına danışarak senelik grip aşısı vurulmalarını önerdi.

"Aşı yaptırmalılar"

Her yıl kış mevsimi başlamadan önce ciddi kalp hastalığı olanların aşı yaptırmasının çok faydalı olduğunu ifade eden Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çakar, ayrıca grip şikayetleri olan kalp hastalarının bilinçsiz bir şekilde, doktorlarına danışmaksızın herhangi bir grip ilacı kullanmamaları önerisinde bulundu. Kalp hastalarında gribin seyri ile ilgili de bilgiler aktaran Çakar, “Geçirilen soğuk algınlığı, grip benzeri durumlarda kan basıncı, kalp hızı ve tüm kalp fonksiyonları kötü etkilenmektedir. Kalp hızı ve kan basıncındaki ileri değişiklikler kalp krizi, kalp yetersizliği, öldürücü ritim bozuklukları, felç gibi istenmeyen olayların oluşması ihtimalini artırmaktadır.” dedi.

"Beslenmeye Dikkat"

Gribal enfeksiyonlara karşı alınması gereken önlemlerden de söz eden Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, hastaların beslenme ve dinlenme dengesinin çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Hastaların uyku düzenine dikkat etmesi, düzenli beslenmesi ve bol miktarda sebze meyve yemeye ağırlık vermesi gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Mehmet Akif Çakar, soğuk havalardan mümkün olduğu kadar kaçınılması ve soğuk sıcak dengesine dikkat edilmesi önerilerinde bulundu.

Kronik hastalığı bulunan hastaların, öksürük, balgam ve ateşlenme gibi enfeksiyon bulguları baş gösterdiğinde çok geç kalmadan mutlaka bir doktora başvurmaları gerektiğine işaret eden Çakar, bunun erken dönemde önlem alınması ve hastalığın tedavi edilebilmesi açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
aaff0c6bfa806a0ba5d74d4e6131e36a@