''Grip olmamak için aşı da önemli hijyen de''

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından ‘Sakarya Grip/Ekonomisi Sempozyumu’ düzenlendi.

SAÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş ve İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü başkanlığında düzenlenen sempozyum SAÜ Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Merkez Kampüs Konferans Salonunda 18 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirildi.

Sağlık alanında akademisyen, uzman, aile hekimi, asistan hekim, hemşire, yardımcı personel ve üniversite öğrencilerinin katıldığı sempozyuma, alanında yetkin akademisyenlerin yaptığı sunumlar ile grip etkeni influenza ve hastalığın ekonomik boyutu farklı açılardan ele alındı.

Sempozyumda, insanlarda yaygın olarak görülen gribal enfeksiyonların dünya genelinde her yaştan bireyi etkilediği, etken virüsün ılıman bölgelerde kış aylarında etkili olduğu belirtildi. Özellikle toplu yaşam alanlarında (hastane, okul, kreş, bakımevi gibi) hasta bireylerin öksürük ve aksırıkları ile dış ortama salınan damlacıkların solunması veya kontamine yüzeylerle temas sonrası kişiden kişiye kolaylıkla bulaşabildiği ifade edildi. Konuşmacılar, hasta kişilerde, ani başlayan ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik-yorgunluk, kas ve eklem ağrıları, burun akıntısı gibi şikayetler oluştuğunu, genellikle 1 hafta içinde düzeldiğini, bazı semptomların düzelmesinin ise iki aya kadar uzayabildiğini belirttiler. Hastalığın ekonomik boyutu, hızlı tanının gerekli önlem ve izolasyonlar için önemli olduğu konularının ele alındığı sempozyumda grip salgınlarının işgücü ve ekonomik kayıplara, hastaneye başvurularda artışlara neden olduğu vurgulandı.

Mevsimsel gribal enfeksiyonlardan korunmada grip aşılarının önemine dikkat çekilen sempozyumda, Dünya Sağlık Örgütünün aşı için herhangi bir sakıncası olmayan, 6 aydan büyük herkese grip aşısını önerdiği belirtildi. Özellikle hamile kadınlar, 6 ay-5 yaş arası çocuklar, 65 yaş ve üzeri kişiler, kronik tıbbi rahatsızlığı olanlar ve sağlık çalışanlarının her yıl grip aşısı yaptırmalarının önemine dikkat çekildi. Yıllık rutin grip aşısı yaptırılması için en ideal zamanın Ekim ayı sonuna kadar olduğu, geç kalınması durumunda daha sonra yaptırılmasının da yararlı olacağı, aşı yaptırmaktan vazgeçilmemesi gerektiği belirtildi. Her yıl çok sayıda farklı grip etkeni influenza virusunun dolaşımda bulunduğunu, bu nedenle grip aşılarının, çalışmalar sonucunda o sezon en yaygın olacağı bildirilen 3 ya da 4 influenza virusuna karşı koruma sağladığını aktaran konuşmacılar, bireyin sağlık durumu, yaşı gibi bazı faktörlerin aşının koruyuculuğunu etkileyebilmekle birlikte bireylerde komplikasyonları, ciddi hastalık gelişimini, ölümleri azalttığını belirttiler.


Tüm bireylerin, grip aşısına ek olarak kişisel hijyene ve korunmaya dikkat etmesinin önemine dikkat çeken konuşmacılar, bu virüse karşı korunmada daha basit yollar olarak; sık el yıkama, enfekte bireylerle ve kontamine eşyalarla temas edilmemesi, öksürürken ağzı mendille kapama, yakın temastan kaçınma gibi koruyucu önlemler uygulanması gerektiğini ifade ettiler. Bunlara ilave olarak bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve, günlük olarak portakal-limon suyu karışımı, antioksidan özellikli ıhlamur, ahududu, böğürtlen çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmede zencefil, antiseptik olarak sarımsak, antibiyotik etkili kekik, vitamin deposu boza ve kestane, probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmesi, günde en az iki litre su içilmesi, aşırı sıcak ortamlarda bulunulmaması, ortamın sürekli havalandırılması önerilerinde bulundular.

Sempozyumda SAÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tıbbi Viroloji Bilim Dalından Uzm. Dr. Gülay Şimşek “Viral özellikleri ve epidemiyolojisi”, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalından Doç. Dr. Ertuğrul Güçlü “Klinik özellikleri ve tedavi”, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tıbbi Viroloji Bilim Dalından Uzm. Dr. Semra Öz “Laboratuvar tanısı”, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü “Gripten korunma ve aşı”, Sakarya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Rıdvan Karagöz “Grip ve aile hekimi”, SAÜ İşletme Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Altındiş “Gribin ekonomik yükü” ve son olarak Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Mustafa Altındiş “Artan aşı karşıtlığı; neden ve sonuçları” başlıklı sunum yaptılar.

Sunumların ardından konuşmacılar katılımcılardan gelen soruları yanıtladılar.
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">T&uuml;m  bireylerin, grip aşısına ek olarak kişisel hijyene ve korunmaya dikkat  etmesinin &ouml;nemine dikkat &ccedil;eken konuşmacılar, bu vir&uuml;se karşı korunmada  daha basit yollar olarak; sık el yıkama, enfekte bireylerle ve kontamine  eşyalarla temas edilmemesi, &ouml;ks&uuml;r&uuml;rken ağzı mendille kapama, yakın  temastan ka&ccedil;ınma gibi koruyucu &ouml;nlemler uygulanması gerektiğini ifade  ettiler. Bunlara ilave olarak bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve,  g&uuml;nl&uuml;k olarak portakal-limon suyu karışımı, antioksidan &ouml;zellikli  ıhlamur, ahududu, b&ouml;ğ&uuml;rtlen &ccedil;ayı, bağışıklık sistemini g&uuml;&ccedil;lendirmede  zencefil, antiseptik olarak sarımsak, antibiyotik etkili kekik, vitamin  deposu boza ve kestane, probiyotik yoğurt veya kefir t&uuml;ketilmesi, g&uuml;nde  en az iki litre su i&ccedil;ilmesi, aşırı sıcak ortamlarda bulunulmaması,  ortamın s&uuml;rekli havalandırılması &ouml;nerilerinde bulundular. </font><p style="margin-bottom: 6pt; text-align: justify" class="x_MsoNormal"><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><a name="x__kw6clwpnb0o" target="_blank"></a></font></p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"> </font><p style="margin-bottom: 6pt; text-align: justify" class="x_MsoNormal"><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sempozyumda  SA&Uuml; Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tıbbi Viroloji Bilim Dalından  Uzm. Dr. G&uuml;lay Şimşek &ldquo;Viral &ouml;zellikleri ve epidemiyolojisi&rdquo;, Enfeksiyon  Hastalıkları Anabilim Dalından Do&ccedil;. Dr. Ertuğrul G&uuml;&ccedil;l&uuml; &ldquo;Klinik  &ouml;zellikleri ve tedavi&rdquo;, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tıbbi Viroloji  Bilim Dalından Uzm. Dr. Semra &Ouml;z &ldquo;Laboratuvar tanısı&rdquo;, İl Sağlık M&uuml;d&uuml;r&uuml;  Do&ccedil;. Dr. Aziz &Ouml;ğ&uuml;tl&uuml; &ldquo;Gripten korunma ve aşı&rdquo;, Sakarya Aile Hekimleri  Derneği Başkanı Dr. Rıdvan Karag&ouml;z &ldquo;Grip ve aile hekimi&rdquo;, SA&Uuml; İşletme  Fak&uuml;ltesi Sağlık Y&ouml;netimi B&ouml;l&uuml;m&uuml; &Ouml;ğretim &Uuml;yesi Do&ccedil;. Dr. Selma Altındiş  &ldquo;Gribin ekonomik y&uuml;k&uuml;&rdquo; ve son olarak Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı  Başkanı Prof. Mustafa Altındiş &ldquo;Artan aşı karşıtlığı; neden ve  sonu&ccedil;ları&rdquo; başlıklı sunum yaptılar. <span></span></font></p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"> Sunumların ardından konuşmacılar katılımcılardan gelen soruları yanıtladılar.</font>
7 yıl önce
El ve ayak için splint
yolculuk için firmalar
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
fd41e52569f212faac8becae0fd164d7@