Grip Tehdidi

Sonbahar mevsimiyle birlikte grip hastalığı döneminin de girdiği, bu nedenle vatandaşların dikkatli olmaları istenip, grip hastalığının genelde vitamin eksikliği olanlarda görüldüğü vurgulandı.

Malatya Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, grip hastalığı dönemi olması nedeniyle yaptığı açıklamada, "Grip asıl olarak solunum yollarında yerleşen Influenza A, B ve C virüslerinin neden olduğu, yüksek ateş, yaygın kas ağrıları ve kırgınlık ile seyreden; toplumda aynı anda bir çok kişiyi hastalandırıp çok sayıda ölümlere yol açan, kolay yayılabildiğinden bilhassa kış mevsiminde salgınlar yapan bulaşıcı bir hastalıktır" şeklinde tanım yaptı.

Son yıllarda kullanımı artan grip aşısının bir doz maliyetinin 15 YTL civarında olduğuna dikkat çeken Zengin, şunları söyledi:

"Toplumdaki herkesin aşılanması hem mümkün değildir hem de gereksizdir. Sadece gribe yakalanma riski ve grip olduğunda ölüm riski fazla olan kişilere önerilmektedir.

Bunlara ilaveten bakım ve huzur evlerinde çalışan ve yaşlılara hastalık taşıyabilecek olan personel ile hekim, hemşire, ebe, hastabakıcı gibi sağlık personeli, evinde yaşlı, kronik hastası olanlar, toplum hizmeti gören ve insanlarla sıkı teması olup hastalık bulaştırıcısı olabilecek memurlar ve grip mevsimine isabet eden son 2.-3. evredeki gebelere de önerilmektedir.

Grip aşısının 6 aydan küçük çocuklara yapılması önerilmemektedir. 8 yaş ve daha küçük çocuklar eğer ilk kez aşılanıyorlarsa, tam etkinin oluşması için en az 1 ay ara ile 2 doz aşı uygulanmalıdır.

6 aydan küçük çocuklara grip aşısı uygulanmamalıdır. Aşıların bozulmaması için karanlıkta ve 2-8 derecede dondurulmadan saklanmış olmalıdır. Aşılar satın alınırken soğuk zincirle taşınmış olduğuna dikkat edilmelidir.

Yoksa beklenen fayda elde edilmez. Virüsün antijenik yapısı sık değiştiğinden bu aşılar her yıl için izole edilen virüslerden yeni olarak hazırlanmakta ve her yılın Eylül-Kasım ayları arasında tek doz olarak yapılması önerilmektedir.

Çünkü aşılamayı takiben yeterli bağışıklığın oluşması için 1-2 aylık bir süreye gerek vardır. Eylül-kasım arasında yapılırsa grip salgınlarının başladığı kış ayları içerisinde bağışıklık en yüksek düzeyde olmuş olur."

Bu aylarda düzenli beslenmenin daha önem kazandığını söyleyen Zengin, "Beslenme yetersizliği ve vitamin eksikliklerinin varlığında vücut direnci düştüğünden bir çok hastalığın ortaya çıkışı kolaylaşmaktadır.

Bu bağlamda vitamin eksikli olan kişilerde grip riski artmış olabilir. Ancak, böyle bir beslenme bozukluğu olmaksızın fazladan C vitamini almanın grip için yararı kanıtlanmamıştır" dedi.

16 yıl önce
grip
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
6b3e024cde761702797b5eea574dd2d0@