Kavramsal çağdaş sanatın Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden Genco Gülan, Sakarya Üniversitesi’nde deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
SAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde düzenlenen “Fikir Sanatı” konulu söyleşide konuşan kavramsal sanatçı Genco Gülan, sanatını gerçekleştirirken ilk başta bir fikri aramaya başladığını ve yeni bir fikir üretmeye başladığında öncelikle çevreye baktığını söyledi. Proje üretim sürecinde resim, heykel, tiyatro, dans gibi farklı disiplinleri ayırt etmediğini anlatan Gülan, dünyada eğitimde başta olmak üzere sanatta da disiplinlerarası çalışmanın ön plana çıkmaya başladığına vurgu yaptı.
Bir sergisinin başlığını hazırlarken beş yıldızlı otellerde uygulanan her şey dâhil kavramını da düşündüğünü belirten Gülan, “Beş yıldızlı otellerde her şey dâhil olunca müthiş bir açlıkla yemeklere saldırırsınız. Bu sanatta insanı rahatlatan bir durum aslında. Etrafa böyle bir bakış açısıyla bakmaya başladığınız anda sanatçı olarak farklı dalları da dikkate almaya başlıyorsunuz” diye konuştu. Üretime geçtikten sonra mühendislik, tıp gibi birçok alandan konunun uzmanlarıyla çalıştığına değinen Gülan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hangi alana girdiysem o alanı öğrenmeye çalışıyorum. Üretime her şey dâhil mantığıyla bakmaya çalışıyorum ancak bunun da tehlikelerinin farkındayım. Sergilerimde genellikle bir kurgu oluşturmaya çalışıyorum. Bu noktada kendimi seyircinin yerine de koyup öyle düşünüyorum.”