Günay: "Sadaka, kurban ibadetinin yerini tutmaz"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, "Kurban kesmek bir vahşettir\' söylemiyle \'kurban kesmeyelim, onlara bunun karşılığında sadaka verelim\' gibi argümanlar var. Bu doğru bir düşünce değil çünkü kurban başlı başına bir ibadettir" dedi.

Günay yaptığı açıklamada, kurban kesmek yerine fakirlere sadaka verilmesi konusunun son zamanlarda tartışılan bir konu olarak gündeme geldiğini ancak bunun doğru bir düşünce olmadığını söyledi.

Kurban kesmenin ibadet olduğunu, bunun şeklinin ve şartlarının değişmeyeceğini vurgulayan Günay, buradaki tek amacın fakirlere yardım etmek olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kurban kesmek bir vahşettir\' söylemiyle \'kurban kesmeyelim, onlara bunun karşılığında sadaka verelim\' gibi argümanlar var. Bu doğru bir düşünce değil çünkü kurban başlı başına bir ibadettir. Kurban kanının akıtılması başlı başına bir ibadettir. İnsan kesmiş olduğu kurbanların etlerini hiç dağıtamamış hatta kullanmamış bile olsa yine o kurban ibadeti yerine gelmiş sayılmaktadır. Kurbanda insanların et ihtiyacı dışında kişiye sağladığı manevi yararlar da var. Hikmetini bilmediğimiz pek çok başka sebepleri de var."

Her hayvanın kurban olamayacağını anımsatan Prof. Dr. Günay, ayrıca kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususlar olduğuna değindi.

Kurbanlığı keserken eziyet edilmemesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peygamberimiz, bir hadisinde \'Allah her şeyde ihsanı emretmiştir\' buyurur. Hayvana eziyet ederek, karga tulumba götürüp sağlıksız bir şekilde kesmekten kaçınılması, dini açıdan gerekli olan bazı noktalarda niyet edilmesi gerekir ve zorunlu olmamakla beraber kurbanı sol tarafına doğru yatırıp kıble tarafına yönlendirmek gerekir."

Günay, kurban kesecek kişinin bütün borçları, ihtiyaçları çıktıktan sonra en az 81 gram altın değerinde bir mal varlığına sahip olması gerektiğini bildirdi.

Vekalet yoluyla kurban kesme hususunun dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Günay, "Aksi halde \'kurban kesiyoruz, organizasyon yapıyoruz, yurt dışına yolluyoruz\' deyip de güvenilir olmayan, kesilip kesilmeyeceğinden emin olmayacağımız kişi ve kuruluşlara vekaleti vermemeliyiz. Herkesin kendi kurbanını usullere uygun kesmesi en iyi olanıdır. Vekil verirken de güveneceğimiz biri olması gerekir" ifadesini kullandı.

"Sadaka kurbanın alternatifi değildir"

Sakarya Müftüsü İlyas Serenli de Kurban Bayramı\'nda kurban kesmenin vacip olduğunu hatırlatarak, kurbanlık alırken de dikkat edilmesi gereken bazı hususların bulunduğunu söyledi.

Kurbanın atıkları konusunda da dikkatli olunması uyarısında bulunan Serenli, şöyle konuştu:

"Sadaka ve yardım da bir ibadettir ama sadaka kurbanın alternatifi değildir. Her ibadet şekli şart ve rükünleri var. Kurbanın da şekli, şartı ve rükünleri var. \'Kurban\' demek, \'bir hayvanı kesmek\' demektir, birine sadaka vermek değildir. Kurban vacip olan bir ibadettir bunun yerine başka bir şey yapamayız. Kurban başlı başına bir ibadettir ve şartlarına uygun olarak yerine getirilmesi gerekiyor."
10 yıl önce
Kurban kesimi
toptan kurban bıçakları imalatı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
73f63269b50d9e2d1b2c14488155cf23@