Akyazı ilçesinde bir halı yıkama ve oto kuaförü, doğal kaynak sularının israfını önlemek için işyerinde yağmur suyu kullanıyor.
Akyazı'da 'Mevlana Halı Yıkama ve Oto Kuaförü'nün işletmeciliğini yapan Murat Azizoğlu, işyerinde şebeke suyu yerine yağmur suyu kullanıyor. 500 metrekarelik kapalı alanın çatı yağmur suyu oluklarını 2 tonluk bir tankere bağlayan Azizoğlu, burada depoladığı yağmur suyunu halı ve oto yıkamada kullanıyor. Azizoğlu, yağmur suyundan şebeke suyuna göre çok daha fazla verim aldığını söylüyor.
Azizoğlu, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınma ve doğal kaynak sularının israfı düşüncesinin verdiği rahatsızlıktan dolayı yağmur suyunu değerlendirdiğini söyledi. Yağmur suyunu kullanarak hem sudan, hem de su parasından tasarruf elde ettiğini kaydeden Azizoğlu, "Önce bir çizim yaptım. Yaklaşık 500 metrekare kapalı alanın çatı yağmur suyu inişlerinin oluklarını 2 tonluk bir tankere topladım. Toplanan yağmur suyunu dinlendirdikten sonra kireçsiz klorsuz saf su haline getiriyorum. Su filtresi ile de süzerek kullanım suyu haline getirebiliyoruz." diye konuştu.
Yağmur suyunu toplamanın kendisine 500 TL'ye mal olduğunu anlatan Azizoğlu, yağmur suyunun şebeke suyuna göre çok daha faydalı olduğunu ifade etti. Yağmur suyundan müşterilerinin çok memnun olduğunu kaydeden Azizoğlu, şunları söyledi, "Yağmur suyu kimyasal bileşenler içermediğinden yıkanan araçların cam ve kaportasında kireç ve klor lekeleri bırakmıyor. Müşterilerimiz bundan çok memnun. Müşterilerimize yıkamada kullandığımız suyun yağmur suyu olduğunu söylediğimizde şaşırıyorlar. Tasarruf yaptığımızdan ve en önemlisi çevre bilincini insanlara bu şekilde gösterdiğimizden dolayı olumlu yorumlar alıyoruz. Klorsuz ve kireçsiz yağmur suyunu her türlü kullanım alanında kullanmak mümkün, örneğin bahçe ve tarla sulaması, inşaat işleri, endüstriyel havuzlarda yaz aylarında belediyelerin park bahçe sulamalarında."
Yağmur suyu depolamanın su kullanımı olan alanlarda yaygınlaştırılmasının su kaynaklarının korunmasına önemli katkı sağlayacağını belirten Azizoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü, "Tüm kapalı alanı olan fabrika ve tesisler çatılarındaki yağmur sularını küçük bir maliyetle toplamaları mümkün. Bu yolla önemli tasarruflar sağlayabilirler. Kurak bir memleket olmamak adına yağmur suyunu toplayalım. Doğal kaynak sularını koruyarak ekosisteme büyük oranda destek olalım."