Sakarya'da çevresinde yerleşim alanı olan bir beton santrali standartlara uygun olmayan yapısıyla halka iki yıldır toz yutturuyor.
Çalışma ruhsatı olmadığı öğrenilen tesisin ayrıca yasak olmasına rağmen Konut Dışı Kentsel Alan üzerine yapıldığı da belirlendi. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, tesisin bu bölgeden kaldırılması yönünde Serdivan Belediye Başkanlığı'na yazı gönderdi. Ancak şu ana kadar tesis ile ilgili uyarı haricinde bir işlem yapılmadı. Tesis beton üretimini sürdürüyor.
Sakarya'nın Serdivan İlçesi Yazlık Mahallesi'nde bulunan beton santrali iki yıldır mahallenin kabusu oldu. Standartlara uymayan santral sebebiyle çevresinde bulunun ev ve bahçeler toz altında kalıyor. Tesisin sıvı atığı ise önündeki boş araziye akıyor. Şehrin en modern yapıları olan yeni yerleşim bölgesine giden yol üzerinde bulunan santralin çevreye yaydığı toz yüzünden bitkiler ve ağaçlar kuruyor. Tozdan evlerinin camlarını açamayan çevre sakinleri, yıkadıkları çamaşırları bile dışarıya asmaktan korkuyor.
Daha önce Bilecik Beton şirketi tarafından işletilen santral 11 ay önce Çimsa tarafından satın alındı. Ancak santralin el değiştirmesiyle önlem alınmasını bekleyen çevre sakinleri hüsrana uğradı. Santral çevreyi kirletmeyi sürdürüyor. Beton santralinin sadece 50 metre uzağında evi bulunan Ziynet Bozkurt(70) artık tozdan bıktığını ve oturup ağladığını belirtiyor. Tozların evin içine kadar girdiğini ifade eden Bozkurt, "Sinirlerim bozuldu. Her yer toz. Bu yaşlı halime rağmen hergün evin içini siliyorum. Eşyaları yıkıyorum. Ama tozdan kurtulamıyorum. Çamaşırlarımı dışarıya asamıyorum. Camları açmasam bile toz evin içine kadar giriyor. Bu sıcak günde pişiyoruz. Artık çarem kalmadı. Oturup ağlıyorum. Yetkililer sesimizi duysun. Artık canımıza tak etti. Bu kadar insanın sağlığı hiçe sayılıyor. Yetkililer neden bu duruma göz yumuyorlar?" diye sordu.
Tesisi Sadece Uyarmakla Yetindiler
Yine santralin mağdurlarından Ömer Aydınlı da santralin bahçesine atık su, çakıl ve yanık yağı döküldüğünü söyledi. Bahçelerinden toz sebebiyle hiçbir şey yiyemediklerini, zaten bitkilerin tozun sıcakla birleşmesiyle kuruduklarını ve ağaçların yapraklarının toz yüzünden görünmez hale geldiğini belirten Aydınlı sözlerini şöyle sürdürdü: "Evimin balkonunda oturup çay içemiyorum. Her taraf toz. Bu toz sağlığımıza zararlı. Yakında hepimiz akciğer hastalığına yakalanacağız. Çevre Sağlık İl müdürlüğü ve bir çok kuruma başvurduk ama değişen bir şey olmadı. Tesisi sadece uyarmakla yetindiler. Çocuklarımız sokakta tozun içerisinde oynuyor. Biz santralin çalışmasına karşı değiliz. Önlem almalarını istiyoruz. Çevresi kaplanarak etrafa toz uçurmasınlar istiyoruz."
Kapatılması Gerekir
Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Konut Dışı Kentsel Alan üzerinde böylesine bir tesisin kurulmasının yasalara aykırı olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, bölgeye dumansız, kokusuz, atıksız ve atık bırakmayan, çevre ile ilgili tehlike meydana getirmeyen depo gibi tesislerin kurulabileceği kaydedildi. Bu bölgede beton santrali yapılmasına göz yumanların suç işlediği belirtilen açıklamada, "Bu tesise defalarca uyarı yazısı yazıldı. Çalışma ruhsatı istendi ancak herhangi bir yazı gelmedi. Zaten çalışma ruhsatı alamaz. Alsa bile bu bölgede böyle bir tesis yasalara aykırı, geçerliliği olmaz. Durumu defalarca dönemin Yazlık Belediyesi'ne bildirdik. Yazılarımıza cevap bile verilmedi. Yazlık Belediyesi son yapılan mahalli seçimde kapatılarak Serdivan İlçe Belediyesi'ne bağlandı. Dönemin yazlık Belediyesi yönetimi yasak olmasına rağmen buraya beton santraline izin vermiş. Büyükşehir olarak Serdivan Belediyesi'ne tesisin kapatılması yönünde görüş bildirdik." denildi.
Vatandaşlarımızı Rahatlatacağız
Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise santralle ilgili gerekenin yapılacağını söyledi. Konuyu incelediklerini dile getiren Alemdar, "Çevreyi kirletmesi ve yanlış yerde bulunması sebebiyle vatandaşların şikayetine konu olan tesisle ilgili konu encümene gelecek. Vatandaşlarımızı rahatlatacağız" diye konuştu.
Beton santrali yetkilileri ise tesis ile ilgili yatırım kararı alındığını ve resmi kurumlar nezninde girişimlerin başlatıldığı belirtilerek kısa bir süre sonra tesisin çevreye olan zararının giderileceği bildirildi.