Hastalar Artık Renk Renk Ayrılıyor

Sakarya'da acil servise gelen hastalar durumlarının ciddiyetine göre sınıflandırılıyor
 
Sakarya'da Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yenikent Devlet Hastanesi'nde yeni başlatılan uygulamada, acil servise gelen hastalar durumlarının ciddiyetine göre sınıflandırılarak öncelikleri belirleniyor.

Renkli Odalar

Triyaj (tedavi önceliğinin belirlenmesi) adı verilen uygulamada, acil servise başvuran hastanın ilk olarak bir doktor, sağlık memuru ve acil tıp teknisyeni tarafından aciliyet durumu değerlendiriliyor. Hastalar tiriyaj durumlarına göre sarı, yeşil ve kırmızı olarak sınıflandırılan odalara yönlendiriliyor. Kırmızı oda; acil müdahale yapılması gereken ve hayati tehlikesi bulunan hastanın getirildiği yer. Sarı oda; acil müdahaleye gerek olmayan ancak hayati tehlike oluşabilecek hastaların yönlendirildiği oda. Yeşil oda ise; durumu acil olmayan, hayati tehlikesi bulunmayan hastaların muyenesinin yapıldığı oda olarak tanımlanıyor.

Şubat ayı başında tiriyaj uygulamasına geçen Sakarya'da Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Başhekim Yardımcısı Ali Kahya, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamayla acil vakalara daha fazla zaman ayrıldığını söyledi.

Renklere Göre Müdahale

Hastaların aciliyet durumlarına göre sınıflandırılmasıyla birlikte doktor ve hastaların daha refah bir hizmet ortamına kavuşturulduğunu ifade eden Kahya, "Acil servislerde yaşanan hasta yoğunluğu esnasında hangi hastanın aciliyetinin olduğu ve karışıklık yaşanmasının önüne geçilmek için böyle bir uygulama başlatıldı. Uygulama ile birlikte hastalara renkli triyajlarına göre müdahale edilecek. Uygulamanın en büyük özelliği hızlı şekilde müdahale edilmesi gereken hastayı o kalabalığın içerisinden çıkartıp acil müdahale odasına alarak gerekli müdahaleyi yapmak. Biz bunun işin sarı, yeşil ve kırmızı alanlar oluşturduk." dedi.

200 Kişi Geliyor

Eski uygulamada zaman zaman yoğunluktan dolayı acil hastaya yeterli önemin gösterilemediğini vurgulayan Kahya, triyaj uygulamasıyla birlikte acil hastalara gerekli önceliğin gösterildiğini dile getirdi. Kahya, şunları söyledi: "Yeni uygulama hastalar ve hastane açısından çok faydalı. Eskiden sıraya giren hasta aciliyetinin farkında olmayabiliyordu. Kişi ayakta enfarktüs geçirebiliyordu. Ancak hasta bunun farkında olmayıp sıranın kendisine gelmesini bekliyordu. Doktor sırayla hastalara baktığı için acil hastayı odaya girmeden anlayamıyordu. Şimdi ise acil vakalara daha fazla zaman ayrılıyor. Bunun yanında acil serviste günde 200 civarında kişi geliyor. Bunların yarısı iğne yapılıp gönderilen hastalar. Bunlar acilde kalabalık oluşturuyordu."

15 yıl önce
pike renk seçenekleri
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
f02ec50824193f0a6c461c69c87e6ace@