'Hat Sanatı Şahsına Münhasır Bir Sanattır'

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen “Metin ve Resim Arasında Hat Sanatı” isimli söyleşi, Gizem Frit Amfisi’nde gerçekleştirildi.

SAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye, İrvin Cemil Schick konuşmacı olarak katıldı. Hat Sanatı hakkında bilgiler veren Schick, hat sanatı ile ilgili çeşitli görselleri ve kullanılan teknikleri öğrenciler ile paylaştı.

Hat sanatının resim sanatı ya da yazı sanatı ile ilgili bir sanat olmadığını ifade eden Schick, “Hat sanatı, resimden ve yazıdan farklıdır. Hat sanatı, ne resim ne de yazıdır; ne her ikisidir, ne de hiç birisidir” diye konuştu.

Hat sanatının resim ya da yazıya indirgenemeyeceğinin altını çizen Schick, “ Hat Sanatı şahsına münhasır bir sanattır. Hat sanatının, İslam’daki resim yasağı dolayısıyla doğduğu ve resim sanatının yerini almaya çalıştığı düşüncesi tamamen yanlıştır. Hat sanatı, resim yokluğundan kaynaklanmamıştır, çünkü İslam dünyasında bol miktarda tasvire de yer verildiğini görüyoruz. Resim yapılmadığı için yazıya önem verildiği iddiası, gerçekle örtüşmüyor” dedi.

İslam dünyasında yazının çok önemli önemli olduğuna da dikkat çeken Schick, \'Allah\'ın ilk yarattığı şey kalemdir’ hadisini örnek gösterdi.
'Hat Sanatı Şahsına Münhasır Bir Sanattır'
'Hat Sanatı Şahsına Münhasır Bir Sanattır'
9 yıl önce
sakarya çini sanatı çini kase