Hendek ilçesine bağlı Yukarıçalıca köyünde faaliyet gösteren Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın yöneticileri, 17 Ağustos ve 29 Eylül'de meydana gelen patlama ve yangın sonrasında basında yer alan güvenlik zaafı iddialarına yönelik açıklamalarda bulundu.
Fabrikanın Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Fabrikanın Hukuk Danışmanı ve Basın Sözcüsü Mehmet Mangıroğlu ve Fabrikanın Sorumlu İşletme Müdürü Sedat Özgerçek, bir basın toplantısı düzenleyerek fabrikanın üretim ve alınan güvenlik önlemleri hakkında bilgi verdi. 25 yıldır fabrikanın hukuk müşavirliğini yaptığını belirten Mangıroğlu, bugüne kadar yaşanan kazalarda ceza hukuku açısından herhangi sorumluluk ve ihmalin yaşanmadığını ifade etti. Fabrikanın hiçbir yetkilisinin Sakarya mahkemelerinde ceza hukuku açısından hiçbir ceza almadığına dikkati çeken Mangıroğlu, "Bu bizim için teselli noktası. İstihdam eden olarak şirket sahiplerinin hukuki sorumluluğu olmayan hadiselerdir. Firmamız bütün yetkili kurumların denetiminden geçmektedir. İnsana verilen önem açısından ceza hukuku anlamında hiç ceza alınmamıştır. Bunu övünç meselesi olarak değil vicdani olarak, teselli unsuru olarak ifade etmek istiyorum. Müessesemizde çok ciddi güvenlik önlemleri alınmaktadır. Son ölen çalışanımızın 10 yıllık çalışma hayatı var. Kendi kusuru da olsa vicdani sorumluluk altında ölenlere ve yaralananlarla helalleşilmektedir. Ayni ve nakdi yardımlar yapılıyor." dedi.
Fabrikanın 2005 yılından bu yana Hendek'teki yerinde faaliyet gösterdiğini anlatan Mangıroğlu, fabrikanın Avrupa'nın en büyük üçüncü havai fişek fabrikası konumunda olduğunu dile getirdi. Fabrikanın Genel Müdürü Coşkun ise 43 yıldır havai fişek üretimi yapan fabrikada güvenlik önlemlerinin had safhada olduğunu söyledi. Hollanda'da meydana gelen benzer bir patlamada 17 kişinin öldüğünü anımsatan Coşkun, şunları söyledi: "Hollanda'da aynı olaydan 17 kişi öldü. İlk patlamamız büyük bir olaydı ve 1 kişi ile kurtardık. Bunun sebebi güvenliğimizin had safhada olmasındandır. Girişten itiaren güvenlik önlemleri var. Yangına karşı her türlü önlemimiz var. Çalışanlarımızın üzerindeki statik elektriği alacak bakır levhalar var. İtfaiye ve acil yardım eğitimi almış personelimiz var."
Coşkun, 2010 yılında TSE CE sertifikalarını alarak Avrupa ülkelerine ihracat yapmak istediklerini ifade etti. Coşkun, hedeflerinin 216 olan personel sayısını 500'e çıkarmak olduğunu belirtti.
Fabrikanın İşletme Müdürü Özgerçek de fabrika çalışanlarının eğitimi ve güvenliği konusunda herhangi bir eksiklerinin bulunmadığını kaydetti. "Eğitim ve güvenlik noktasında sıkıntı olsa her gün patlarız." diyen Özgerçek, "Çok tehlikeli maddelerle iş yapıyoruz. İşçilerin eğitimi ve güvenliğiyle ilgili sıkıntı olsa her zaman patlarız. İşe yeni başlayan işçimizin ilk olarak sigortasını yaptırıyoruz. Çalışmaya başlamadan önce üretim ve kimyasallarla ilgili eğitim veriyoruz. Eğitimden geçen işçimiz daha sonra çalışmaya başlıyor." dedi.
17 Ağustos'taki patlama ile ilgili incelemenin sürdüğünü, patlamanın nedeninin henüz belirlenemediğini anlatan Özgerçek, 29 Eylül'deki yangının ise fazla fitilin kesilmesinden ve imha edilecek fitillerin orada biriktirilmesinden kaynaklandığını iddia etti.