Sakarya Veteriner Hekim Odası Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, hayvancılık sektörüne yatırım fikirleri üzerine yazdığı yazı;
"Ülkemizin coğrafyası alabildiğine hem geniş hem de hayvancılık ve tarım için son derece elverişlidir. Buna hepimiz hem fikiriz. Kimse yanlış anlamasın biz sanayiye ya da diğer sektörlere karşı değiliz. Var olan potansiyel gücümüzü üretim için, ihracat için sonuna kadar kullanalım.
Ülkemizin bazı bölgeleri özellikle koyunculuk, keçi için elverişli iken bazı bölgelerimiz ise sığır yetiştiriciliği için ideal yaşam alanlarına sahiptir. Ayrıca balık, tavuk, arı, vb. sektörlerde de ihracat amaçlı birlikler kurulmalıdır. Tavukçuluk sektörü şuanda ihracat yapmaktadır. Bu konsepte yer alması ihracat yeteneğinin artmasına yol açacaktır. Bu yazıyı okurken bazılarından duyar gibiyim; biz şuandaki hayvancılık üretim kapasitesi zar zor ülkemiz insanına yeterken siz ihracatçı birliklerinden bahsediyorsunuz. Bazıları bizim için hayal dünyasında yaşadığımızı da idda edebilir. Ya da şimdi sırası mıydı diyebilirler. Ülkemizin önemli bir seçim arifesindeyken, komşularımızda bunca olay varken sırası mıydı diyebilirsiniz.
İleriyi gören yöneticiler şimdiden önümüzdeki bir yıl, üç yıl, altı yıl, için planlamalar yapar. Bu planlamaları sırasıyla uygulamaya koyar. İhracatçı birlikleri adından da anlaşılacağı gibi yalnızca ihracat amaçlı kurulacaklar. Sektörel olacaklardır. İç piyasaya hiçbir hayvansal ürünü satmayacaklardır. Bu amaç için kamunun sağlayacağı tüm teşviklerden faydalanacaklar ve büyümeleri için her türlü imkanlar kendilerine sunulacaktır. Birlikler yalnızca hayvan satışı yapmayacaklar. Hayvanlardan elde etmiş oldukları kurdukları fabrikalar aracılığı ile hayvansal ürünler(süt ürünleri, et ürünleri) üretip ihracat yapacaklardır. Çevremizde asya ve orta doğu, Afrika da geniş pazarlar bulunmaktadır. Bu yolla ülkemiz işsizliğe bir nebze olsun derman olacak; döviz girdisi artacak ve ülkemizin zenginliğine katkıda bulunacaklardırlar. İhracatçı birlikleri kurulur kurulmaz hayvancılığın her kolunda hemen ihracata başlayacak diye bir kural yok. Kendini hazır hisseden hayvancılık kolu örneğin, tavukçuluk, balıkçılık, ihracata en kısa sürede başlayabilir. Büyük baş ve küçükbaş hayvanlarda ise belli bir süreç gerekir. Burada dikkat edilecek nokta şuan ki mevcut hayvan popülasyonunu negatif bir şekilde ihracat amaçlı erozyona uğratmamak gerekir. Birlikler özel teşviklerle önümüzdeki on yılda çok güçlenebilirler. Fikir bizden uygulaması devletimizden, halkımızdan…
Güzel yarınlar ülkemizde yaşayan güzel insanların olsun. Saygılarımızla."