Hayvanlara Şap Aşısı Zorunlu

Sakarya İl Tarım Müdürlüğü, Adapazarı köy ve beldelerinde 2008 yılı sonbahar şap aşılama ve güncelleme çalışmalarının 1 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında yapılacağını bildirdi.

Sakarya İl Tarım Müdürlüğü tarafından il genelinde sık görülen şap hastalığına karşı önlemlerle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Kontrolsüz hayvan hareketlerinin şap hastalığı nedenlerinden biri olduğu belirtildiği açıklamada, "Ülkemizde olduğu kadar ilimizde de zaman zaman görülen ve çok büyük ekonomik kayıplara neden olan şap hastalığıyla mücadele etmenin en etkili yöntemlerinden biri de koruyucu olarak sığır, manda, koyun ve keçilere aşılama yapmaktır. Şap hastalığının bulaşmasında ve yayılmasındaki en önemli unsurlardan biri de kontrolsüz hayvan hareketleridir. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinin yoğun olacağı ilimizde bu hastalıktan korunmak için yapmış olduğumuz şap aşılama çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Kurban Bayramı dolayısıyla ilimizden dışarıya hayvan sevk edecek olan yetiştiricilerimizin hayvanlarına veteriner sağlık raporu alabilmeleri için; sevki yapılacak olan hayvanlarını aşılatmak ve hayvan tespitlerini yaptırmak zorundadırlar. Aşılanmamış olan hayvanlara kesinlikle veteriner sağlık raporu verilmeyecektir. Yetiştiricilerimizin buna göre önceden tedbir almaları menfaatleri icabıdır. Şap aşılama çalışmaları yapılırken aynı zamanda yetiştiricilerimizin işletmelerindeki hayvanları da güncellendiğinden dolayı bu çalışmalarımızın önemi bir kat daha artmaktadır" denildi.

Hayvanlarına şap aşısı yaptırmayan kişilere yasada para cezasının öngörüldüğünün ifade edildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Adapazarı köy ve beldelerinde 2008 yılı sonbahar şap aşılama ve güncelleme çalışmaları, İl Tarım Müdürlüğü elemanları tarafından 01 Eylül 2008-31 Ekim 2008 tarihleri arasında yapılacaktır. Hayvan sahipleri aşılama için işletmeye gelen görevli veteriner hekimlere hayvanlarını aşılatmak ve güncelleme yaptırmak zorundadır. Aşılama ve güncelleme işlemlerini yaptırmayanlar gelen görevliler tarafından tutanak tutularak tespit edilecektir. 5728 Sayılı Temel Ceza Kanunlarına uyum amacıyla değiştirilen 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı Kanunu’nun 51. maddesine göre aşılama çalışması için gelen görevlilere hayvanlarını şap aşısı ile aşılatmayan kişiler bin YTL idari para cezası ile cezalandırılır. Güncelleme yapılmayan işletmeler boş olarak değerlendirileceğinden hiçbir şekilde hayvansal desteklemelerden (süt, yem, buzağı teşviki vs.) faydalanamayacaktır. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın emirleri gereğince; sonbahar şap aşılama kampanya dönemi sonucunda ilimizdeki mevcut olan büyükbaş hayvan oranının yüzde 85 i aşılanmaz ise ilimizden başka illere hayvan sevki yapılamayacaktır. İşte tüm bu nedenlerden dolayıdır ki; aşılama ve güncelleme çalışmalarında Tarım İl Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş ve görevlendirilmiş elemanlara uygulama gününde köy muhtarları ve belediyeler tarafından azami kolaylık sağlanması gerekmektedir."

16 yıl önce
zorunlu trafik sigortası
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
aa20cf22f4802ac5953bf31101f42724@