Hayvanlardan İnsanlara Geçen Hastalıklar Artıyor

İklim değişikliği ve çevresel bozulma hayvanlardan insanlara geçen birçok yeni hastalığın doğmasına neden oluyor.

The Telegraph'ta yayınlanan habere göre, son 20 yılda en az 45 yeni hastalığın Birleşmiş Milletler şubelerine bildirildiğini açıklayan bilimadamları, önümüzdeki yıllarda daha fazlasının tespit edilmesini beklediklerini kaydetti. Amerikan Çevre Koruma Dairesi (EPA)'nde görevli uzmanlar, dünyada artan salgınlardaki artışı küresel ısınma ile arazi kullanımı ve tarım faaliyetlerindeki değişikliklere bağladıklarını söylediler.

Ortaya çıkan ve yeniden artış gösteren 5 hastalığı -sıtma, lyme artriti (keneler tarafından bulaşıyor), hanta virus (fareler ve sıçanlar tarafından yayılıyor), Batı Nil hastalığı (sivrisinekler bulaştırıyor) ve şistozomiyaz (tatlısu sümüklüböceği tarafından bulaştırılıyor) araştıran bilimadamları, bulaşıcı hastalıklara yenik düşerek ölen insanların sayısının endüstriyel devrim süresince gelişmiş ülkelerde düştüğünü açıkladılar.

Üretim ve kirlilik seviyesinin artışının kanser, alerjiler ve doğum defektlerinin de dahil olduğu kronik hastalıkların görülme sıklığını da artırdığını belirten araştırmacılar, HIV'in hayvanlardan insanlara geçen en iyi hastalık örneği olduğunu söylediler. HIV, insanlarda küresel AIDS salgınına neden oldu. Virüsün, geçtiğimiz yüzyılda Batı Afrika'da şempanzelerden insanlara geçtiği ve dünya üzerinde 25 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtığı düşünülüyor.

Geçen yıl Mart ayında Meksika'da ortaya çıkan domuz gribinin ise yeni bir salgın ırkı oluşturmak için domuzlara, kuşlara ve insanlara bulaşan karma virüslerden meydana geldiği belirtiliyor.

College London Üniversitesi Ekoloji bölümünden Doçent David Murrell, 1940 yılından beri 300'ün üzerinde yeni hastalığın keşfedildiğini belirterek, "Bu hastalıkların yüzde 60'ı hayvanlardan insanlara bulaşıyor ve bu rakamın yüzde 70'i de vahşi doğayla temastan kaynaklanıyor" dedi.

14 yıl önce
psikolojik hastalıklar
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
69bd97d8717175e6f4bb737f85417057@