'Helal gıdaya çok talep var'

Dünya İslam Birliği Uluslararası Helal Konseyi Genel Sekreteri Salih Hüseyin el-Ayed, Müslümanların helal gıda konusunda yardımlaşması gerektiğini belirterek, "Şirketlerden de rica ediyorum, helal gıdayla ilgilensinler ve üretsinler, bu konuda maddi çıkarları olacaktır çünkü helal gıdaya çok talep var" dedi.

El-Ayed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi Mekke\'de bulunan Dünya İslam Birliği\'ne bağlı çalıştıklarını, İslam ülkelerine gönderilen gıda ve ilaçları kontrol edip, belge verdiklerini söyledi.

Helal gıdanın dünya genelinin yüzde 20\'sini oluşturduğuna dikkati çeken el-Ayed, "Bunların mali kıymeti 1 trilyon doların üzerinde. 10 yıl sonra bu rakam daha da artarak 30 trilyon dolara yükselecek. Onun için helal gıdayla Müslüman devletlerin bazıları yakından ilgileniyor" diye konuştu.

Özellikle Suudi Arabistan, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi Müslüman devletlerin helal gıda sertifikasıyla ilgilendiğini ifade eden el-Ayed, Suudi Arabistan\'ın devlet politikası olarak ilgilendiğini, helal olmayan gıdaların ülkeye sokulmadığını anlattı.

Türkiye\'nin de bu konuda çalışmaları bulunduğuna değinen el-Ayed, Türkiye\'de de bir kuruluşun verdiği sertifikalara itimat ettiklerini, bu gıdaların Suudi Arabistan\'a girebildiği bilgisini paylaştı.

- "Helal gıda sertifikasında devlet kontrolü şart"

Helal gıda konusunda Müslüman devletlerin öncelikli yardımlaşması gerektiğini vurgulayan el-Ayed, "Bu konuda Müslümanlar maalesef çok geç kaldı. Mutlaka aralarında yardımlaşma olması gerekiyor. Helal gıda üreten şirketlere devletlerin kanun koyması gerekiyor, onlara vasıf vermesi gerekiyor. Devlet gücüyle kontrol edilmesi gerekiyor. Helal gıdanın kontrolünde ve sertifikasının verilmesinde devlet kontrolü şart. İslam ülkelerine ihraç edilen ürünlerin mutlaka kontrolü gerekiyor ve bunun kanunla olması gerekiyor" görüşünü savundu.

Üniversitelerde sempozyumlarla helal gıda konusunda farkındalık oluşturulması ve hükümetlerin buna katkıda bulunması gerektiğini anlatan el-Ayed, "Helal gıda, devletlerin değil, Müslümanların sorunu. Bu konuda kendi aralarında yardımlaşmaları gerekiyor. Bu konuda hassasiyet belirlemesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Jelatinin helal olup olmadığı konusunda da görüşlerini açıklayan el-Ayed, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu konuda çok araştırma var. Gıdaların dışına sarılan şeylerle ilgili çok araştırma var. Önemli olan buna haram bulaştı mı, bulaşmadı mı? Helal gıda sertifikası veren kuruluşun bunu kontrol etmesi gerekiyor. Üreticinin de burada dikkat etmesi, uyması gereken kurallar var. Gıdanın dışına sardığımız maddeye haram bulaşıp bulaşmaması önemli. Yoksa her gıdanın dışına sarılan madde haram olmayabilir, haram da olabilir, mutlaka buna bakılması gerekiyor. Mesela balık denizden çıkıyor, helal gıda ama haramla irtibatı varsa o artık haram olabilir. Şirketlerden de rica ediyorum, helal gıdayla ilgilensinler ve üretsinler, bu konuda maddi çıkarları olacaktır çünkü helal gıdaya çok talep var."

'Helal gıdaya çok talep var'
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
df98ebd2775a8035e2fcd5bbaae550eb@