Her Yıl 160 Bin Çocuk Kansere Yakalanıyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Çevirme, kanserin, dünyadaki ölümlerin yüzde 12,5'ini oluşturduğunu söyledi. Çevirme, dünyada her yıl 160 bin çocuğun kansere yakalandığını belirtti.

Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde ''Kanserde Erken Tanının Önemi'' konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan SAÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Çevirme, kansere yönelik erken tanı veya koruyucu girişimlerin sağlık açısından önem taşıdığını kaydetti.

Kanserin hücrelerin genetik materyalinde oluşan ve bölünmeyle sağlıklı hücrelere aktarılan bozukluklardan kaynaklanan hastalıklar olduğunu vurgulayan Çevirme, 2002 yılı istatistiklerine göre dünyada her yıl 11 milyon kişi kansere yakalandığını dile getirdi. Çevirme, 2020 yılında ise bu rakamın yaklaşık yüzde 50 artış göstererek 16 milyona ulaşacağını ve 2/3'ünün gelişmekte olan ülkelerde görüleceğinin tahmin edildiğini söyledi. Kanserin tek başına bu denli ölümlere yol açmasının oldukça ürkütücü olduğuna vurgu yapan Çevirme, "Kanser kardiyovasküler hastalıklardan sonra dünyadaki ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Kanser nedeniyle meydana gelen ölümler verem ve sıtma yüzünden gerçekleşen ölümlerin toplamından daha fazladır. Dünyada her yıl 160 bin çocuk kansere yakalanıyor. Kanser hastası çocukların ise her yıl 90 bini yaşamını yitiriyor. Kanserle mücadelede erken tanı ve teşhis büyük önem taşıyor.'' dedi.

Akciğer kanserinin kanser kökenli ölümler arasında birinci sırayı aldığını anlatan Çevirme, akciğer kanserlerinin erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türü olduğunu dile getirdi. Sigara kullanımındaki artış nedeniyle Doğu Avrupa ülkeleri ve Türkiye'de akciğer kanserinin giderek arttığını söyledi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre akciğer kanserinin batı bölgelerde en yüksek, güneydoğu ve doğu bölgelerde en düşük sıklığa sahip olduğuna dikkati çeken Çevirme, şöyle konuştu: "Dünyada her yıl 1 milyon kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90,4'ü erkeklerde, yüzde 9,6'sı ise kadınlarda görülmektedir. Olguların çoğunluğu 46 ile 65 yaş arasında görülmektedir. Olguların yaklaşık yüzde 90'ında sigara kullanım öyküsü saptanmıştır. Bunların yüzde 77,9'u pasif sigara içicisi, yüzde 10,8'i sigarayı bırakmış kişilerdir.''

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
aba6d29377935665411cefd2661b498a@