Prof. Dr. Tuncer, Sakarya Lösemi ve Kanser Hastaları Sağlık Eğitim Derneği (LÖSDER) tarafından, Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol İş) Sakarya Şubesi'nde düzenlenen ''Kanser'' konulu konferasa katıldı.
Dünyada kanserin hızla arttığını belirten Tuncer, Türkiye'de her yıl 140 ile 145 bin kişiye kanser tanısı konduğunu kaydetti. Türkiye'de 350 bin kişinin kanserle yaşadığını anlatan Tuncer, "Dünyada bugün 11 milyon kişi kansere yakalanıyor ve 2030 yılında bu sayı 27 milyona çıkacak. Yani iki mislinden daha fazla artacak. 7 milyon ölüm 2,5 misli artarak, her yıl 17 milyon kişi kanser nedeniyle ölecek. Bugün dünyada yaşayan 25 milyon kanserli hasta var. Bu sayı 75 milyona çıkacak. Türkiye'de 140-145 bin arasında her yıl tanı koyduğumuz kanserli hasta var. Yaklaşık 350 bin kişi ülkemizde kanserle yaşıyor. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023'te hır yıl 500 bin vatandaşımız kansere yakalanıyor olacak" dedi.
Kanserin bir etkiyle başladığını ifade eden Tuncer, en büyük etkinin sigara olduğunu vurguladı. Yıllık 145 bin kanser vakasının, 100 bininin nedeninin sigara olduğuna dikkati çeken Tuncer, sigarayı yok ederek, kanserlerin yarısının yok edilebileceğini bildirdi. Tuncer şöyle konuştu:
"Kanser aslında bir etkiyle başlıyor. Genetik olarak aileden gelen bir yatkınlık var, bu yatkınlık genetik kodlarda belli. Çevreden herhangi bir etki, (bu etki en çok sigara oluyor) kansere neden olabiliyor. Bugün yıllık 145 bin kanser vakasının, 100 bininin nedeni sigara. Bu çok büyük bir oran. Bugün sigarayı yok ederek, kanserlerin yarısını yok edebiliriz. Bu konuda bir belge imzalayabilirim. Şu anda Sakarya il sınırları içinde bir tek sigara bile içilmezse 2023 yılından itibaren kanserin yarı yarıya azalabileceğini garanti ederim. Bir kişi sigara içince hem kendisine hem de çevresinde bulunan kişilere zarar veriyor."
''TÜRKİYE'DE HER GÜN İKİ BOEİNG 747 UÇAĞI DÜŞÜYOR''
Türkiye'de 12 milyon çocuğun sigara dumanına maruz kaldığını dile getiren Tuncer, 8 saniyede bir insanın sigaradan öldüğünü söyledi. Türkiye'de sigaraya bağlı ölümler nedeniyle bir şehrin yok olduğunu kaydeden Tuncer, "11 milyon çocuk da kamusal alanda sigaraya maruz kalıyor. Sigara içen öğretmenlerin yüzde 90'ı öğrencilerinin yanında da sigara içiyor. Sigara içen doktorların da yüzde 84'ü çocuklarının yanında sigara içmeye devam ediyor. Sigara içen parlamenterlerin yüzde yüzü çocuklarının önünde de sigara içmeye devam ediyor. Bu çok ciddi bir rakam. Kanser açısından ülkemizin şu andaki en büyük şansı Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu ülke herkesin önünde sigara içen başbakanlar ve sigara kanunun geri çeviren cumhurbaşkanları gördü. Sağolsun başbakanımız bütün kabine üyelerine sigarayı bıraktırdı. Ön ayak olunması ülkemizin geleceği için de güzel bir şey. 8 saniyede bir insan sigaradan ölüyor. 5 dakikada yaklaşık 50 kişi sigaradan ölüyor.
Türkiye'de her yıl bir şehir yok oluyor. Her gün 2 tane ağzına kadar yolcu dolu Boeing 737 tipi uçağınız düşüyor. Her yıl tusunami yaşanıyor. Sigaradan ölen kişi sayısı bunlarla eş değer. Ülkede her gün 2 tane Boeing düşürüyoruz. 2 tane Boeing düşünce insanlar ayağa kalkıyorlar" diye konuştu.
1 YILDA SİGARAYA VERİLEN PARA SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİNİN 4 KATI
Günde 5-6 taneden fazla sigara tüketen bir insanın eve geldiğinde akciğerinden çıkardığı toksinler nedeniyle çocukların kansere yakalanma riskini 3 kat arttırdığını vurgulayan Tuncer, Türkiye'de lösemi hastası 8-9 bin çocuğun ailelerinden sadece 2 tanesinde sigara içilmediğine rastladıklarını bildirdi. Sigaraya başlayan her 3 kişiden 2'sinin tiryaki olduğunu ifade eden Tuncer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sigara insanlığa kastedilmiş bir silahtır. Türkiye sigara bırakmada Cezayir'den daha kötü. Sudan'dan daha iyiyiz. Biz sebze üreten bir memleketiz. Kendimiz tüketir ve ihraç ederiz. Bir çok ülke sebze ve meyve üretmez ve bizim ihraç ettiklerimizi yerler. Bizim ihraç ettiğimiz ülkeler bizden daha fazla sebze ve meyve tüketiyorlar. Türkiye Avrupa'nın ikinci en şişman ülkesi. Yunanistan ile yarışıyoruz. Türkiye yaşlanıyor. 2030'dan sonra nüfus yaşlanmaya başlayacak. Bu kanser için negatif şey. İkincisi sebze meyva tüketmiyoruz. İnanılmaz sigara tüketiyoruz. Günde 17 milyon paket sigara tüketiyoruz. 1 yılda sigaraya verilen para Sağlık Bakanlığı bütçesinin 4 katını oluşturuyor. Kanserin tedavisine 1 milyar dolar harcıyoruz. Bu rakamın en büyük miktarını sigara ile oluşan akciğer kanseri oluşturuyor."
Cihan