Herkese Bayram Ama Onlara Değil

Kurban Bayramı'na birçok insan ailesi ve sevdikleri ile birlikte girerken, orman işçileri memleketlerinden, sevdiklerinden ve ailelerinden uzakta bayrama giriyor.

Adana, Antalya, Isparta, Kastamonu gibi çeşitli illerden Sakarya'ya orman işçisi olarak çalışmaya gelen aileler, ormanlık alanda kurdukları naylon çadır ve barakalarda yaşıyor. Kadını, erkeği ve çocuğuyla sabahın ilk ışıklarıyla ormanda ağaç kesmeye başlayan işçiler hava kararıncaya kadar çalışmayı sürdürüyor. Kestikleri odunları at, katır ve traktörler yardımıyla işletmelere ulaştıran işçiler, sosyal yaşamdan uzakta yaşamlarını sürdürüyor.

Orman işçisi ailelerden Muammer Şahin (43), eşi Güler (42), çocukları Gamze (13) ve Güler (12) ile birlikte çalışmak için Adana'dan Sakarya'ya geldiklerini söylüyor. Bayramı memleketten uzakta geçireceklerini belirten Şahin, "Gönül isterdi ki memlekete gidelim, sevdiklerimizle ve dostlarımızla bayramlaşalım. Ancak bu bayram maddi imkansızlıklar yüzünden memlekete gidemeyeceğim. Bunun burukluğunu yaşıyoruz." dedi.

 

Ekmek Kavgası

Üç yıldır Adana'daki evlerine gidemediklerini vurgulayan Şahin, çok zor şartlar altında çalıştıklarını ifade etti. ''Anamdan doğdum doğalı ormanda çalışıyorum." diyen Şahin, şunları söyledi: "Orman işçiliği bize dededen kalan bir meslek. Ormanda kurduğumuz çadırda kar soğuk demeden çoluk çocuk yaşıyoruz. 3 metre karın altında kaldığımız zamanlar oluyor. Çoğu zaman elektrik, su gibi en temel ihtiyaçlardan yoksun durumda oluyoruz. Ekmek kavgası, zor da olsa başka mesleğimiz yok. Bu işi yapmak zorundayız. Günlük yevmiye ile değil ürettiğimiz oduna göre para kazanıyoruz. Kestiğimiz odunların metresine göre paramızı alıyoruz. 1 metreküp odun masraflar kendimize ait 22 YTL para ediyor. Bir günde en fazla 1 ila 15 metreküp odun toplayabiliyoruz."

<strong><font face="Arial" size="2">Ekmek Kavgası</font></strong> <p><font size="2"><font face="Arial">&Uuml;&ccedil; yıldır Adana'daki evlerine gidemediklerini vurgulayan Şahin, &ccedil;ok zor şartlar altında &ccedil;alıştıklarını ifade etti. <font color="#333399">''Anamdan doğdum doğalı ormanda &ccedil;alışıyorum.&quot;</font> diyen Şahin, şunları s&ouml;yledi: <font color="#333399">&quot;Orman iş&ccedil;iliği bize dededen kalan bir meslek. Ormanda kurduğumuz &ccedil;adırda kar soğuk demeden &ccedil;oluk &ccedil;ocuk yaşıyoruz. 3 metre karın altında kaldığımız zamanlar oluyor. &Ccedil;oğu zaman elektrik, su gibi en temel ihtiya&ccedil;lardan yoksun durumda oluyoruz. Ekmek kavgası, zor da olsa başka mesleğimiz yok. Bu işi yapmak zorundayız. G&uuml;nl&uuml;k yevmiye ile değil &uuml;rettiğimiz oduna g&ouml;re para kazanıyoruz. Kestiğimiz odunların metresine g&ouml;re paramızı alıyoruz. 1 metrek&uuml;p odun masraflar kendimize ait 22 YTL para ediyor. Bir g&uuml;nde en fazla 1 ila 15 metrek&uuml;p odun toplayabiliyoruz.&quot;</font></font></font></p>

Arkadaşlarımla Olamayacağım

Kesilen ağaçların taşınmasında anne ve babasına yardım eden Gamze ise bayramda özlediği arkadaşlarıyla birlikte olamayacağı için üzgün olduğunu dile getirdi. Ailesine yardım ettiği için eğitimine devam edemediğini anlatan Gamze, bayramda en çok yapmak istediği şeyin arkadaşlarıyla birlikte gezmek olduğunu belirtti. Gamze, "Bayramı ailemle birlikte geçireceğim. Arkadaşlarımla birlikte olamayacağım için üzgünüm." diye konuştu.

Herşeye Rağmen Omanda Çalışmak Güzel

Geyve ilçesi ormanlarında çalışan orman işçisi Aziz Kafa (26) ise 7 arkadaşı ile birlikte çalışmak için Kastamanu'dan geldiklerini söyledi. Orman İşletmesi'nin verdiği konteynerde kaldıklarını kaydeden Kafa, arkadaşlarının bayram için memleketlerine gittiğini, kendisinin ise bayramı ormanda geçireceğini belirtti. Çalışma saatleri dışında yapacakları fazla şey bulunmadığını kaydeden Kafa, şöyle konuştu: "Boş zamanlarımızda yapacak fazla bir şeyimiz yok. Konteynerdeki televizyonu jeneratör yardımı ile çalıştırıyoruz. Ancak benzin masraflı olduğu için her zaman televizyon izleyemiyoruz. Yemeklerimizi kendimiz yapıyoruz. Bayramı memleketten uzak geçireceğim için üzgünüm. Her şeye rağmen ormanda yaşamak çok güzel. Şehir hayatı çok gürültülü ve stresli."

<p><font color="#333399"><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2" color="#000000"><strong>Arkadaşlarımla Olamayacağım</strong></font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Kesilen ağa&ccedil;ların taşınmasında anne ve babasına yardım eden Gamze ise bayramda &ouml;zlediği arkadaşlarıyla birlikte olamayacağı i&ccedil;in &uuml;zg&uuml;n olduğunu dile getirdi. Ailesine yardım ettiği i&ccedil;in eğitimine devam edemediğini anlatan Gamze, bayramda en &ccedil;ok yapmak istediği şeyin arkadaşlarıyla birlikte gezmek olduğunu belirtti. Gamze, <font color="#333399">&quot;Bayramı ailemle birlikte ge&ccedil;ireceğim. Arkadaşlarımla birlikte olamayacağım i&ccedil;in &uuml;zg&uuml;n&uuml;m.&quot;</font> diye konuştu.<br /></font><br /><strong><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Herşeye Rağmen Omanda &Ccedil;alışmak G&uuml;zel<br /></font></strong><br /><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Geyve il&ccedil;esi ormanlarında &ccedil;alışan orman iş&ccedil;isi Aziz Kafa (26) ise 7 arkadaşı ile birlikte &ccedil;alışmak i&ccedil;in Kastamanu'dan geldiklerini s&ouml;yledi. Orman İşletmesi'nin verdiği konteynerde kaldıklarını kaydeden Kafa, arkadaşlarının bayram i&ccedil;in memleketlerine gittiğini, kendisinin ise bayramı ormanda ge&ccedil;ireceğini belirtti. &Ccedil;alışma saatleri dışında yapacakları fazla şey bulunmadığını kaydeden Kafa, ş&ouml;yle konuştu: <font color="#333399">&quot;Boş zamanlarımızda yapacak fazla bir şeyimiz yok. Konteynerdeki televizyonu jenerat&ouml;r yardımı ile &ccedil;alıştırıyoruz. Ancak benzin masraflı olduğu i&ccedil;in her zaman televizyon izleyemiyoruz. Yemeklerimizi kendimiz yapıyoruz. Bayramı memleketten uzak ge&ccedil;ireceğim i&ccedil;in &uuml;zg&uuml;n&uuml;m. Her şeye rağmen ormanda yaşamak &ccedil;ok g&uuml;zel. Şehir hayatı &ccedil;ok g&uuml;r&uuml;lt&uuml;l&uuml; ve stresli.&quot;</font></font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
6522663383c9b4143a619ceda52ebe0c@