Nedim Saban’ın kurucusu olduğu Tiyatrokare Beş Kafadarlar Çocuk Tiyatrosu, AKUT – Arama Kurtarma Derneği ile çözüm ortaklığı yaparak Marmara Depremi’nin onuncu yılında önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor.
Tiyatrokare Beş Kafadarlar Çocuk Tiyatrosu, “Birimiz Hepimiz Hepimiz AKUT!” adlı oyunu seyircinin karşısına çıkacak.
Müzik, video, dans ve tüm diğer görsel ve işitsel öğelerin de desteğiyle çocukların deprem konusunda bilinçlendirilmesini amaçlayan bu oyun, 25 Kasım Çarşamba günü AFA Kültür Merkezi’nde saat 11.00 ve 14.00’de çocuklarla buluşacak.
Nedim Saban ve Nasuh Mahruki gibi alanlarında saygınlık kazanmış isimlerin liderliğinde yürütülen bu bilinçlendirme projesi aynı zamanda 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’un deprem kuşağında yer alması nedeniyle de ayrı bir öneme sahip.
Bu oyunla hem çocuklarda Afet Bilinci oluşturulmasını hem de çocuk izleyicilerin güzel bir oyunu seyretmelerini hedefleyen Tiyatrokare Beş Kafadarlar Çocuk Tiyatrosu, konuyla ilgii şu çarpıcı açıklamaları yaptı:
Sakarya çok gerekli olmasına rağmen AKUT birimi bulunmayan illerdendir. Bu etkinlik sonrası konuya dikkat çekilerek AKUT birimi oluşturmak için gönüllülerin bir araya getirilmesi düşünülmüştür.
Sakarya Şehir Tiyatrosu işbirliğinde yapılacak etkinlikte 7 TL olan biletler AFA Kültür Merkezi’nden, Değişim Kitabevi’nden ve ilan edilen satış noktalarından alınabilecektir.
BİRİMİZ HEPİMİZ HEPİMİZ AKUT!
Siz hiç konuşan bir çimento torbası gördünüz mü ya da konuşan bir selvi ağacı veya paslansa da eski gücünü kazanmak için çabalayan bir demir çubuk. “BİRİMİZ HEPİMİZ. HEPİMİZ AKUT” adlı oyunumuzun büyülü dünyasına hoş geldiniz.
Kahramanımız zeki, sevimli bir o kadar da oyun oynamayı seven bir çocuk adı Önder. Bizim Önder, Şu sıralar Oyun oynamayı ders çalışmaya tercih etmekte. İhmal ettiği dersleri ise onun başına öyle işler açacak ki oyunu izlerken sizlerde ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.
Önder bilgisayar başında o kadar fazla zaman geçiriyor ki AFETLERLE ilgili ödevini tamamlayamıyor. DEPREM TEHLİKE AVI’NI (çocuklarımız için öğretici bir kontrol listesi çalışması) haliyle ihmal etmiş oluyor. Odasını incelemediği için oynadığı elektrik kablosu yüzünden küçük bir çarpılma yaşaması oyunumuzun açılış noktası.
Onu almaya gelen sınıf arkadaşlarıyla beraber bir araştırma ödevi için gitmesi gereken AKUT ARAMA – KURTARMA DERNEĞİ’ ne gidememesi oyunun ilerleyen bölümlerinde ona neler kaçırdığını, bu bilgilerin aslında onun için ne kadar gerekli olduğunu gösterecektir.
Bu önemli gezi yerine yaşadığı şok sonucu gördüğü hayal ülkesi ve kahramanları onu bir maceraya doğru seyahate çıkaracaklardır. Ancak burası masallarda okuduğumuz gibi bir hayal ülkesi değildir.
Sakar Usta ve Her İşten Anlar Bey’in yaptığı akıl almaz işlere karşı kendini bir anda ilginç bir maceranın içinde bulan Önder, Kedi Rihter, Çimçim Çimento, Selvi ve Demirle el ele verip çocuklar için yapılmış ama kullanılmayan bir oyun parkının atmosferinde, güvenli yaşam için omuz omuza verirler. Sonuçta kazanan birlik beraberlik sevgi dostluk hoşgörü gibi “yaşayan değerler” olacaktır.
Oyunda didaktik anlatım öğelerinden kaçınılmış çağdaş tiyatronun gerektirdiği bir sahne dili kullanılmıştır.
Kreatif Danışman: Nedim Saban
Proje Koordinatörü: Palin Erkan
Yapımcı: Bülent Seyran
Yazan ve yöneten: Harun Öngören
Müzik: Arda Aydoğan
Koreografi: Yeşim Alıç
Orkestrasyon: Oğuzhan Balcı
OYUNCULAR
Engin Korkmaz, Erdinç Doğancı, Meral Karagöz, Burcu Seçmeer, Ebru Kaymakçı, Özge Günay, Burçhan Göze, Ethem Tuncay, Elyesa Evkaya, Ayten Ayrancı, Gülşah Sevilmiş, Selahattin Töz, Seyhan Zenberek, Elif Göksuner.