İBN Haldun AKM'de konuşulacak

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında 19 Şubat Salı günü AKM’de “Çağını Aşan Deha-İbn Haldun” paneli gerçekleştirilecek. Panel, saat 19.00’da başlayacak.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Kültür Sanat Etkinlikleri Şubat ayı programı kapsamında bir panel gerçekleştirilecek. “Çağını Aşan Deha- İbn Haldun” isimli panele konuşmacı olarak Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ejder Okumuş, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahsin Görgün, Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ömer Türker ve Sakarya Üniversitesi’nden Sami Şener katılacak. 19 Şubat Salı günü AKM’de gerçekleştirilecek panel, saat 19.00’da başlayacak.

Modern historiyografinin, sosyolojinin ve iktisatın öncülerinden kabul edilen 14’üncü yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçisi İbn Haldun köklü bir aileden geldiği için iyi bir eğitim aldı. Tunus ve Fas\'ta devlet görevlerinde bulunduktan sonra Gırnata ve Mısır\'da çalıştı. Kuzey Afrika\'nın o dönem istikrarsız ve entrikalarla dolu siyasal yaşamı 2 yıl hapiste yatmasına neden oldu. Bedevi kabilelerini çok iyi tanımasından dolayı aranan bir devlet adamı ve danışman oldu. Mısır\'da 6 defa Maliki kadılığı yaptı. Şam\'ı işgal eden Moğol imparatoru Timur ile görüşmesi bir fatih ile bir bilginin ilginç buluşması olarak tarihe geçti.

Siyasal yaşamdan çekildiği dönemlerde adını tarihe geçiren 7 ciltlik dünya tarihi Kitâbu’l-İber ve onun giriş kitabı olarak düşündüğü Mukaddime\'yi yazdı. Eseri, Arap dünyasında etki yaratmasa da Osmanlı tarih anlayışını derinden etkiledi. Başta Katip Çelebi, Naima ve Ahmet Cevdet Paşa olmak üzere Osmanlı tarihçileri Osmanlı Devletinin yükseliş ve çöküşünü pek çok defa onun teorileriyle analiz etti. Arap dünyasında yeniden keşfedilmesi ancak Arap milliyetçiliğinin gelişmeye başlaması ile oldu. 19. yüzyıldan itibaren ise Avrupalı tarihçiler tarafından keşfedildi ve eserleri büyük takdir gördü.
İBN Haldun AKM'de konuşulacak
11 yıl önce
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
c75707621486e884f280b3bebde4fc6c@