Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında KHK ile meslekten ihraç edilen 37'si tutuklu, 34'ü tutuksuz ve 1'i firari olmak üzere 72 polisin yargılanmasına devam edildi.
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Kimlik tespitinin ardından 10 tutuklu sanık, savunmalarını yapmaları için söz aldı.
Tutuklu sanık eski polis memuru Selami Erdoğan, savunmasında, 15 Temmuz gecesinde açık öğretim sınavı için Sakarya’dan İstanbul’a doğru yola çıktığını, hain darbe girişimini öğrendiği zaman görev yeri olan Sakarya’nın Sapanca ilçesine doğru geri döndüğünü ifade ederek, bütün gece amirlerinin verdiği hukuki emirler çerçevesinde görev aldığını belirtti.
ByLock kullandığı iddialarına ilişkin konuşan Selami Erdoğan, "Görev yerinde tanıştığım Ali isimli bir şahsın tavsiyesi üzerine WhatsApp, Tango programı gibi sosyal iletişim programı zannederek 2014 yılında indirdim. FETÖ/PYD terör örgütü ile görüşmek için indirmedim. Normal bir uygulama olduğunu düşünerek Ali ile birlikte Google Play Store’den indirdik. Programın ara yüzünün İngilizce olması ve kullanışlı olmadığını düşünerek kısa bir süre sonra ByLock uygulamasını telefonumdan sildim." şeklinde konuştu.
Darbe girişiminin olduğu gece görev yerine intikal ettiğini anlatan eski polis memuru tutuklu sanık Necati Conger de FETÖ/PYD terör örgütünün finans kaynağına para yatırma iddialarına ilişkin, 2005 yılında polis meslek yüksek okulunu kazandığı için Bank Asya’nın havale ücreti almaması sebebiyle hesap açtığını aktardı.
Conger, 2008-2011 yılları arası borsada alım-satım işlemlerini gerçekleştirdiğini belirterek, "17- 25 Aralık sürecinde hesabımı kapatmak istedim. Ancak Şırnak’ta şark görevi yaptığım için en yakın Bank Asya şubesi Şırnak’ın Cizre ilçesindeydi. Mesai saatlerinden dolayı gidemedim. Bank Asya’nın TMSF’ye (Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu) geçince hesabı kapatmaktan vazgeçtim." diye konuştu.
Mahkeme heyeti, kalan sanıkların dinlenmesi için davayı yarına erteledi.
- İddianame
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 72 eski emniyet mensubu sanık hakkında birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen aralarında emniyet müdürü, emniyet amiri, komiser ve komiser yardımcılarının bulunduğu sanıkların, 17-25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya'ya para yatırarak örgüte finansal destek sağladığı, bazı sanıkların ise çocuklarını KHK ile kapatılan Özel Fatih Koleji'ne gönderdiği ifade edildi.
Bazı sanıkların terör örgütünün evlerindeki sohbetlere katıldığının ve örgütün haberleşme programı "ByLock"u kullandığının tespit edildiği anlatılan iddianamede, şüphelilerden bir kısmının örgütün elebaşısı Fetullah Gülen'in emirleri doğrultusunda KHK ile kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne bağış yaptığının belirlendiği, sanıkların "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü" ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağ kurduğu, üzerilerine atılı "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarını işlediklerinin anlaşıldığı vurgulandı.