Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin, KHK ile meslekten ihraç edilen 37'si tutuklu, 1'i firari 72 polisin yargılanmasına devam edildi.
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Kimlik tespitinin ardından 8 tutuklu sanık, savunmalarını yapmaları için söz aldı.
Mersin Kapalı Cezaevi'nde tutuklu sanık eski polis memuru Yasin Özmen, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmadaki savunmasında, 2014'te terör örgütünün sohbet adlı toplantılarına katıldığı esnada telefonları dışarıda bıraktıklarında, telefonuna ByLock programının yüklendiğini savundu.
Telefonuna indirilen ByLock programını kısa bir süre sonra nitelikleri itibariyle kriptolu bulduğundan kaldırdığını anlatan Özmen "Örgüt içerisinde 'Selim' isimli şahsa ByLock programına gelen mesajların bir müddet sonra neden silindiğini sordum. Kendisi bana 'örgüt içerisinde mesajlaşmaların saklı kalınması nedeniyle, güvenlik amacıyla ByLock programını kullanıyoruz' dedi." ifadelerini kullandı.
- "Psikolojik baskı gördüm"
17-25 Aralık sürecinden sonra internette izlediği örgütün iç yüzünü gösteren videolardan, bu yapılanmanın bir CIA projesi olduğu kanısına vardığını söyleyen Özmen "Sakarya'da görev yaptığım sırada örgütün bilinmeyen yönleri olduğunun farkına vardım. Örgütle arama mesafe koydum. Mesafeli duruşumdan örgüt mensupları rahatsız olmuştu. Evime ve iş yerime sürekli gelerek psikolojik baskı oluşturdular." diye konuştu.
Tutuklu sanık eski polis memuru Yahya Yüksel ise Bank Asya'da 2010 yılında yatırım amaçlı altın hesabı açtığını, 17-25 Aralık sürecinden sonra hesabını kapattığını belirtti.
Diğer tutuklu sanıkların savunmalarının ardından mahkeme heyeti, kalan tutuksuz sanıkların savunmalarının dinlenmesi için davayı yarına erteledi.
- İddianame
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, 72 eski emniyet mensubu sanık hakkında birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) ihraç edilen aralarında emniyet müdürü, emniyet amiri, komiser ve komiser yardımcılarının bulunduğu sanıkların, 17-25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya'ya para yatırarak örgüte finansal destek sağladığı, bazı sanıkların ise çocuklarını KHK ile kapatılan Özel Fatih Koleji'ne gönderdiği ifade edildi. Bazı sanıkların terör örgütünün evlerindeki sohbetlere katıldığının ve örgütün haberleşme programı 'ByLock'u kullandığının tespit edildiği anlatılan iddianamede, şüphelilerden bir kısmının örgütün elebaşısı Fetullah Gülen'in emirleri doğrultusunda KHK ile kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne bağış yaptığının belirlendiği, sanıkların 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağ kurduğu, üzerilerine atılı 'anayasayı ihlal' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği suçlarını işlediklerinin anlaşıldığı vurgulandı.