İkinci baharınızda sağlıklı kalın

Özel Konak Hastanesi Sakarya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi Uz. Dr. Hanife Düzgün Çelik, 65 yaş üstü insanların hayatının bu dönemini rahat geçirmek içim sağlıklı yaşam kurallarına uyarak yaşamaları gerektiğini söyledi. Çelik ayrıca Geriatri hakkında bilgilendirmede bulundu.

18-24 Mart’ın Yaşlılar Haftası olarak kutlandığına dikkat çeken Özel Konak Hastanesi Sakarya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi Uz. Dr. Hanife Düzgün Çelik, yaşlanma ve Geriatri Bilimi hakkında açıklamalarda bulundu. Yaşlanmanın hücrelerden organlara kadar tüm yapılarda fonksiyonların giderek azaldığı oldukça karışık bir süreç olduğunun altını çizen Çelik, “Yaşlanma doğumla başlar ve bir daha durmaz. Geriatri; 65 yaş ve üstü bireylerin sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal ve fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenen bilim dalıdır. Amaç; yaşlının sağlığını korumak, hastalığında tedavi etmek, bağımsız olarak yaşamını sürdürmesine yardımcı olmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir” dedi.

YAŞLILIK ETKİLERİ

Yaşlanma etkileri hakkında da konuşan Çelik, “Doğada canlı olan her şey doğar, büyür ve ölür. Her canlının bir gelişme süreci vardır. İnsanlar da bu süreci geçirir. Doğum, çocukluk, gençlik ve yetişkinlik döneminden sonra yaşlanan insan vücudu bazı değişimler geçirir. Genel olarak tüm organların işlevlerini yerine getirmesinde bir düşüş olur. Yaşlanma cildin elastikiyetinin kaybolmasına ve kırışıklıklara neden olur. Yıllar ilerledikçe kılcal damarlar zayıflar ve daha kolay çürüyüp, morarmaya başlar. Fazla kilo, eklemlerin aşırı hareketliliği, basıncın yüksekliği ve yaşlanmada kıkırdak yapısının bozulması nedeniyle eklem problemleri yaşanmaktadır. Kaslar zayıflar ve gücünü kaybeder dayanıklılık azalır. Kemiklerin kırılganlığı artar, osteoporoz başlar. Sinir hücreleri yaş ilerledikçe yavaş yavaş kaybolmakta, ezberleme, yeni bilgiler öğrenme yeteneklerinde geride kalmaktadır. Vücuttan gelen sinyallere cevap verme süresi artan beyin hücreleri nedeni ile hareketlerde gecikme ve yavaşlama oluşur. Duyu organlarında da yaşlanma etkileri görülür. Beyinde olduğu gibi duyularda da sinir hücreleri kaybı etkili olmaktadır. Duyma, görme, tat-koku alma yetileri azalmaktadır. İlerleyen yaşın bir başka etkisi akciğerler üzerinde olmakta ve esnekliklerinin azalması nedeni ile daha az verimlilik göstermektedir. Özellikle hava kirliliği ve egzersizin ihmal edilmiş olması nedeni ile nefes almada güçlükler yaşanabilmektedir. Kalbin pompalaması yavaşlamakta ve dayanıklılığı azalmaktadır. Kalbin pompalamayı yavaşlatması ve damarlarda sertliklerin başlaması ile kan dolaşımı zayıflar ve tansiyon yükselir. Kötü beslenme ve hareketsizlik yaşlılıkta bu sorunun daha da artmasına neden olmaktadır” diye ifadeler kullandı.

SAĞLIKLI KALMAK İÇİN


Çelik son olarak şunları kaydetti: “Yılların getirdiği toksik madde birikimleri, geçirilen viral hastalıklar karaciğer üzerinde etkili olmakta ve kan işleme yeteneği azalmaktadır. Böbrek, mesane problemleri , idrar kaçırma, cinsel işlev bozuklukları gelişebilir. Yıllar insan vücuduna ağır yükler bindirmekte ve sağlığa zararlı her davranış yaşlanma zamanında sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Yaşlılık döneminde pek çok sağlık sorunu ile uğraşmamak ve hayatının bu dönemini rahat geçirmek isteyen herkes sağlıklı yaşam kurallarına uyarak yaşamalıdır.”
İkinci baharınızda sağlıklı kalın
7 yıl önce
İkinci El Eşyaİkinci El Eşya
İkinci el masaüstü bilgisayar
ikinci el araba
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
eaf2c4882284dbfa96fc5adab5b0ad17@