İlaca Büyük İndirim Geliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kurum ile ilaç sanayi arasında yapılan anlaşmayla ilaç fiyatlarında yüzde 25-50 civarında indirim sağlanacağı belirterek, bu indirimle birlikte vatandaşların yüzde 25-30 civarında daha az katkı payı ödeyerek ilaca erişeceğini açıkladı.

SGK tarafından yapılan açıklamada, eczanelere bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkılmaya devam edileceği ifade edilerek, "Kurum ile ilaç sanayi arasında yapılan anlaşmayla, ilaç fiyatlarında yüzde 25-50 civarında indirim sağlanacaktır. Bu indirim de vatandaşlara yüzde 25-30 civarında daha az katkı payı ödeyerek ilaca erişimi anlamına gelmektedir. Bu uygulamayla aynı zamanda kamunun sağlık harcamalarında da yaklaşık 2.5 milyar TL tasarruf hedeflenmektedir. Kurum olarak temel amacımız sosyal güvenlik hizmetlerinin vatandaşlarımıza daha etkin, verimli ve kesintisiz ulaşmasıdır" denildi.

Eczacıların 500 TL'lik Ödeme Yükümlülüğü Kaldırıldı

Bu çerçevede, ilaç sanayi ile yapılan indirim sözleşmesinin eczaneleri hedef alan bir uygulama olmadığının altı çizilen açıklamada, eczacılarla tek tek yapılacak olan sözleşmeyle eczacıların maliyetlerinin daha da düşeceği kaydedildi. Yeni uygulamayla eczacıların TEB'e sözleşme bedeli olarak vermek zorunda kaldığı 500 TL ödeme yükümlülüğünün kalktığı belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Dolayısıyla sözleşmenin Kurum ile TEB arasında yapılmasından kaynaklanan ve bu nedenle eczacıların TEB'e ödemek zorunda kaldıkları sözleşme bedeli, sözleşmenin Kurum ile eczacılar arasında doğrudan yapılmasıyla ortadan kalkacaktır. Ayrıca, önceki sözleşmeye göre sürecin daha iyi işlemesi ve bürokratik işlemlerin azaltılması amacıyla eczanelere bazı avantaj ve kolaylıklar da yeni sözleşme ile sağlanacaktır. Tek tek yapılacak olan sözleşmelerle ilgili her hangi bir bürokratik uygulama ya da zaman kaybı oluşturacak herhangi bir işlem de söz konusu olmayacaktır. Kurumun teknolojik imkanları tüm eczacılara sadece tek bir tuşla ulaşabilir düzeydedir. Vatandaşların sağlık hizmetlerini aksatmamak ve eczacıların mağduriyetlerini engellemek için gereken tüm tedbirler alınmaktadır."

SGK'dan Sağduyu Çağrısı

Diğer taraftan, eczacılarla tek tek sözleşme yapılmasının TEB ve eczacı odalarının temsil yetkilerine karşı bir tutum olmadığına dikkat çekilen açıklamada, eczacılarla ilgili her konuda, daha önce olduğu gibi bundan sonra da TEB ve eczacı odaları ile işbirliği ve görüşmelerin sürdürülmesinde herhangi bir engel bulunmadığı kaydedildi. Kurum olarak vatandaşlara hizmet vermek ve ilaç temin etmek için, isteyen her eczane ile sözleşme yapılacağı belirtilen açıklamada, "Bütün eczacıların sağduyulu yaklaşımlarını bekliyor ve onları vatandaşlara sağlık hizmeti vermek adına sözleşme yapmaya davet ediyoruz" denildi.

''Eczacı da Eczacı Odaları da Hiçbir Tehdide Boyun Eğmeyecek"

Türk Eczacıları Birliği ''Eczacıların kendilerine dayatılan sözleşmeleri tek tek reddedecekleri iradesini ortaya koyduklarını, 16 Ocak'a kadar Birlikle sözleşme imzalanmazsa ilaçta faturalı döneme geçileceğini'' bildirdi.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve 51 bölge eczacı odasından yapılan ortak açıklamada, Başkanlar Danışma Kurulu'nun 22 Aralıkta Ankara'da, SGK'nın Birlik ile sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmesini görüşmek üzere tek gündemli ve olağanüstü olarak toplandığı kaydedildi.

Başkanlar Danışma Kurulu'nun, ''SGK'nın, 4 Aralık eylemine karşılık olarak sözleşmeyi feshetmiş olmasını, demokratik hak kullanıldığı için hastaların ve eczacıların cezalandırılması girişimi'' olarak değerlendirdiği ifade edildi.

SGK ve bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ''fesih sonrasında eczanelerle tek tek sözleşme yapılacağı, eczacılardan sözleşme parası alınmayacağı, Birliğin ve odaların sözleşme ve aidat gelirlerinden rahatsız olduğu'' açıklamalarının hem demokratik hem de hukuksal çerçeveyi aşan yaklaşımlar olarak görüldüğü kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Eczacı, kendisiyle Birliği arasına sözleşme parası sokulmasına izin vermeyecektir. Eczacı, haksız geri ödeme kesintileri, sık sık değişen reçete yazım kuralları, çalışmayan reçete onay sistemi, muayene ücreti tahsildarlığı gibi doğrudan SGK'dan kaynaklanan sorunları her gün yaşamaktadır. Eczacının sorunu sözleşme bedelleri ya da üye aidatları değildir.''

Açıklamada, önlem alınmazsa eczanelerin tek tek kapanacağı belirtilerek, önlem alınmadığı, ''alındığı'' söylenen kısmi önlemlerin de uygulanmadığı savunuldu. Birçok ilaçta 4 Aralıktan sonra hastaların ödediği fiyat farklarının arttığı kaydedilerek, ''16 Ocaktan itibaren vatandaşın parasını cebinden ödeyip bunun tahsilatı için karda kışta SGK il müdürlükleri önünde kuyruklarda beklemesinin sorumlusu da eczacı olmayacaktır'' görüşü dile getirildi.

Eczacıların hiçbir zaman SGK ile tek tek sözleşme imzalamayacağı, bunun beyan edildiği dilekçelerin tüm Türkiye'de büyük katılımla ve başarıyla toplandığı belirtilerek, açıklamada şunlar kaydedildi:

''Bugün itibariyle eczacılarımızın yüzde 95'ten fazlası dilekçelerini Birliğimize ulaştırmıştır. Dilekçeler tamamlandığında toplu halde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilecektir.

Eczacılar kendilerine tek tek dayatılan sözleşmeleri tek tek reddedecekleri iradesini ortaya koymuşlardır. Biz de Başkanlar Danışma Kurulu olarak ilan ediyoruz ki eğer 16 Ocak'a kadar Birliğimizle sözleşme imzalanmazsa ilaçta faturalı döneme geçilecektir. Eczacı da eczacı odaları da hiçbir tehdide boyun eğmeyecek, kararlılıkla mesleğini, onurunu, geleceğini ve hasta sağlığını korumaya devam edecektir.''

15 yıl önce
Büyük Alışveriş Mağazaları Büyük Alışveriş Mağazaları
Fabrika ve Büyük Tesisler Fabrika ve Büyük Tesisler
büyük işyerleri
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
935bef12d3c5cd7eb0b2190a52266e4d@