İlahiyatçılar Yahudiliği tartıştı

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Çarşamba Konferansları kapsamında bu hafta, ‘Yahudi Tarihi ve Yahudi Dini’ konusu ele alındı. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Yahudi Tarihi ve Yahudi Dini’ isimli konferans, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Aydın’ın yaptığı panele, Doç. Dr. Nuh Arslantaş ve Yahudi Hahambaşılığı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş konuşmacı olarak katıldı.

Yahudiliğin günümüze kadar olan serüvenini ve Müslüman-Yahudi ilişkilerine değinen Doç. Dr. Nuh Arslantaş konuşmasında, tarih boyunca Hristiyanların ve diğer dinlerin aksine olarak Müslümanların Yahudilere karşı daha hoşgörülü bir tutum sergilediklerini, kendi devletlerinin tebaası olan Yahudilerin din ve kültürlerini yaşamalarına imkân tanıdıklarını belirtti. Bu anlamda Osmanlı Devleti zamanında, kendi din ve kültürlerini rahat bir şekilde yaşama fırsatı bulan Yahudilerin Osmanlı’nın gerilemesinden de nasibini aldığını söyledi.
“Yahudi”, “Musevi”, “İbrânî” ve “Beni İsrail” kavramları hakkında genel bilgiler verip aralarında nüanslara değinen Yahudi Hahambaşılığı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş, Yahudilikte kutsal kitap üzerine yapılan yorumların öz olan kutsal metnin önüne geçip ona ulaşmaya engel teşkil edecek bir konuma yerleştirilmesini kendileri için bir eksiklik olarak gördüğünü ifade etti.

Panele yoğun ilgi gösteren öğrenciler, bir Yahudi’nin kendi din ve kültürüne nasıl baktığını bizzat onun dilinden duymanın kendilerine farklı bakış açıları kazandırdığını ve yeni ufuklar açtığını dile getirdi. Soru - cevap kısmının ardından, katılımcılara hediye takdim edildi.
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">&ldquo;Yahudi&rdquo;, &ldquo;Musevi&rdquo;,  &ldquo;İbr&acirc;n&icirc;&rdquo; ve &ldquo;Beni İsrail&rdquo; kavramları hakkında genel bilgiler verip  aralarında n&uuml;anslara değinen Yahudi Hahambaşılığı Genel Sekreteri Yusuf  Altıntaş, Yahudilikte kutsal kitap &uuml;zerine yapılan yorumların &ouml;z olan  kutsal metnin &ouml;n&uuml;ne ge&ccedil;ip ona ulaşmaya engel teşkil edecek bir konuma  yerleştirilmesini kendileri i&ccedil;in bir eksiklik olarak g&ouml;rd&uuml;ğ&uuml;n&uuml; ifade  etti.<br /><br />Panele yoğun ilgi g&ouml;steren &ouml;ğrenciler, bir Yahudi&rsquo;nin kendi  din ve k&uuml;lt&uuml;r&uuml;ne nasıl baktığını bizzat onun dilinden duymanın  kendilerine farklı bakış a&ccedil;ıları kazandırdığını ve yeni ufuklar a&ccedil;tığını  dile getirdi. Soru - cevap kısmının ardından, katılımcılara hediye  takdim edildi.</font>
İlahiyatçılar Yahudiliği tartıştı
İlahiyatçılar Yahudiliği tartıştı
11 yıl önce