Devlet, cep telefonundan kısa mesajla (SMS) yapılan bağışlardan da vergi almaya başladı. Uygulama sonucu Kimse Yok Mu, Kızılay ve diğer yardım derneklerine gönderilen SMS'li bağışlar durma noktasına geldi.
Her 5 YTL'lik bağış için yüzde 15 oranında vergi istenen cep operatörleri, yardım kuruluşları ile yapılan anlaşmalarını iptal ediyor. Yardım derneklerine ayda ortalama 110.000 bağış mesajı atılıyor. Bunun parasal karşılığı 550.000 YTL. Hazinenin buradan elde etmeyi umduğu vergi geliri ise 82.500 YTL. Bu küçük meblağ için yardım kuruluşları ve bağışçılar mağdur ediliyor. Bunun zararını yüzbinlerce yoksul aile çekiyor.
Bağışlarda Büyük Düşüş Yaşandı
Kısa mesajla yapılan bağışlardan 'Hazine Payı Kesintisi' 2008 Şubat ayında başlatıldı. Bundan dolayı, 'Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası' ile Kimse Yok Mu gibi derneklere gelen kısa mesajlı bağışlarda büyük bir düşüş yaşandı. Hazine Müsteşarlığı, tepkiler üzerine cep operatörlerine bir yazı göndererek bağışlar üzerindeki yüzde 15'lik hazine kesintisinin iptal edildiğini bildirdi. Ancak yazıya 'Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) uygun görmesi halinde' ibaresi not düşüldüğü için sorun çözülemedi. TK'den de bu konuda henüz bir ses çıkmadı. Bu sebeple SMS'li bağışlar üzerinden kesinti devam ediyor.
Ticarete Değil Bağışa Aracılık Ediyoruz
'Ticarete değil, bağışa aracılık ediyoruz' tepkisini gösteren üç GSM şirketi ile yardım dernekleri, bir mesaj karşılığı 75 YKr hazine payı ödemeye karşı çıkıyor. Şirketler ve dernek yetkilileri uygulamanın iptali için Hazine Müsteşarlığı ve TK'ye defalarca başvuruda bulundu. Ancak sorun çözülemeyince operatörler, derneklerle olan anlaşmalarını iptal etmeye başladı. Turkcell aboneleri, bir aydır Kimse Yok Mu Derneği'ne kısa mesaj ile bağış yapamıyor. Şirket, önümüzdeki günlerde Kızılay ve diğer yardım derneklerinde sözleşmelerine de son verecek. Avea, hazine kesintisini derneklere yapılan 5 YTL'lik bağıştan düşüyor. Vodafone ise farklı bir formülle bağışları derneklerin gelirinden kesinti yapmadan sürdürüyor.
Konuşturma Değil, Bağış Kampanyası
Kimse Yok Mu Derneği Bilgi İşlem Koordinatörü Ersin Bölükbaş, çözülemeyen sorun sebebiyle mağdur duruma düştüklerini, bağışçılardan da tepki aldıklarını belirtiyor. Bölükbaş, bağış üzerinden hazine kesintisi yapılmasının doğru olmadığını, bu durumun ihtiyaç sahiplerini de zor duruma düşürdüğünü vurguluyor. Operatörler ise söz konusu hizmetin 'konuşturma değil, bağış kampanyası' olduğunu dile getirerek hazine kesintisine son verilmesini istiyor. Turkcell yetkilileri, yaşanan probleme Telekomünikasyon Kurumu'nun vâkıf olduğunu belirterek, "TK, konunun çözümü için Maliye Bakanlığı, hazine ve tüm operatörlerle çalışmalara başlamıştır. Süreç tamamlanır tamamlanmaz konu ile ilgili çalışmalar devam edecektir." açıklamasını yapıyor.
Vodafone Vergi Müdürü Kerem Günay ise 5 YTL'lik bağışları gelir hesaplarına aktarmadıkları için hazine payı ödemediklerini dile getiriyor ve "Ancak bu bir risk. Bağışlardan yapılan hazine kesintisi sona ermeli." diyor. Günay, "Biz lisans sözleşmelerimizi TK ile yaptığımız için TK Hazinesi'nin yazısından sonra yüzde 15'lik kesintiyi bitirdiğine yönelik bir yazı geçmeli." değerlendirmesinde bulunuyor.
Derneğe Ayda 110.000 Bağış Mesajı Geliyor
Kısa mesajla bağış, derneklerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında hayati önem taşıyor. Aboneler, belli bir numaraya mesaj atıyor. Atılan SMS karşılığında cep telefonu faturalarına 5 YTL ekleniyor. Turkcell, Vodafone ve Avea, bu gelirleri hayır derneklerine aktarıyor. Dernekler de bu bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. SMS mesajını, pratik olduğu için tercih eden yardımseverler derneğimize ayda ortalama 110.000 mesaj gönderiyor. 5 YTL ile çarpıldığında ayda yaklaşık 550.0000 YTL ihtiyaç sahiplerinin derdine derman oluyor.